Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dostalo se ke mě čerpadlo na vodu 32SVA s "odborně" odpojeným elmotorem. Štítek motoru je nečitelný, víčko se schematem zapojení chybí, podle čerpadla bude motor cca 1,5 kW. Nechá se z připojeného obrázku určit, jak má být ten motor správně zapojený?
Motor je navinutý D230V / Y400V ... Čili v obvyklé napájecí soustavě ho lze zapojit pouze na 400V (3x400V)... Tedy 3f na 3 volné šroubové svorky +uzemnění na tělo motoru
Ale existují některé frekvenční měniče s výstupem 2x230V a tam by bývalo šlo do trojúhelníku použít...
Nene, to je zásadní chyba... Třeba koukat na štítky! Ale velké motory, dnes již nedokážu uvést od jakého výkonu jsou obvykle 400/690V... Třeba nedávno jsem chtěl u kamaráda na cirkulárce (originál ČSSR) motor 4kW předělat na Y/D a ten zrovna byl na 230/400V a tam prostě nejde použít rozběh Y/D.. Jedině tak softstarter, případně vhodný FM... A u jiné cirkulárky stejného typu je také motor 4kW a ten je zrovna 400/690V...
Tak to se opravdu musím koukat. Díky. Čtu právě i zde.
Když tu ještě jsi, doporučil by jsi na cirkulárku nějakou vhodnou ochranu proti přetížení. Buď na DIN nebo lépe nějaké hotové řešení v krabičce s IP krytím a ovladačem zapnutí? Dík
Je mi jasné, že pak dovyberu dle příkonu. Ale nějaký odakz na výrobce co je dobrý by mi bodl.
Motorový spouštěč: Třeba něco takového:
Nebo třeba OEZ +kryt. Spouštěč se dimenzuje na štítkový udaj (jwe do určité míry stavitelný), v každém případě doporučuji, motor je celkem zranitelná věc... Hledej hlavně podle ceny a to třeba i na Aukru atd. ...
Inspirace: aukro.cz/...
Při přetížení motoru vypne. Co by měl dělat. Je to normální motorový spouštč pro motor. Ve staré verzi to je ten páčkový v kovové krabičce co býval na originál cirkulárkách (vyroba NDR...) Není to zase jen o tom že by furt vypínal... Vypne při dlouhodobějším přetížení, ztátě fáze atd. Kdo trochu žije v oboru, tak ví o co se jedná... Motorové spouštěče se používají zcela běžně.. Samozřejmě se předpokládá, že třeba motor bude použitý výkonově pro daný typ stroje a ne že tam místo třeba 4kW motoru si tam někdo namontuje 1kW a motor bude pořád zastavený polínkem na přetížení že...že?
Spustac nie je nic ine, nez mierne modifikovany istic, kde je hlavny doraz na tepelnej spusti. Bimetalove pliesky su omotane odporovym drotom a ked motor zacne brat v niektorej alebo vsetkych fazach vacsi prud, droty sa ohreju, bimetal sa ohne a mechanicky vypne silove kontakty.
Kolko sekund presne trva, nez k tomu dojde, neviem presne, su aj spustace, kde sa to da nastavit (z dovou prudoveho razu pri rozbehu motora). Na kazdej sa ale nastavuje prudovy limit, ked je to este povazovane za normalny stav.
Nechá se pohladit pes jako živý tvor, ale jestli se nechá motor nebo nenechá .
Není lepší a správné napsat dá se nebo nedá se u věcí?
...
@peter... nechybí motoru na druhé straně konce jednotlivých vinutí?
jj ,ten motor už někdo převinul. Vinutí je spojeno uvnitř, někdo to tak dělá. Tak, že se motor zapojí na ty tři dráty a je zapojený do hvězdy.
Potom ho ovšem nikdo už nikdy nezapojí do trojuhelníku. To na čerpadlo nevadí? Nebo už je zohledněn výkon počtem závitů, aby to nebylo třeba?
...
Kdybych převíjel vinutí, tak tam rozhodně nenechám staré hnusné zašmodrchané dráty na přívodu...
ferax, nevím. Nechám si poradit. V praxi mám mezery co se týče těchto motorů a použití v zapojeních.
Taky jsem se nejprve podivil ucvakaným vodičům pod propojovacími plechy. Pak mne napadlo, že motor je opravený (převinutý) a aby už nikdo neexperimentoval se zapojením motoru, tak správné propojení je provedeno "uvnitř motoru". Na svorkovnici jsou vyvedené pouze tři vodiče, takže k nim přivedeš tři fáze a připojíš zemnění na kostru.
Ty propojovací plechy tam jsou asi pouze pro informaci, že je motor propojený do hvězdy. A elektrikář, který uvidí pouze tři přívodní vodiče k vinutí elektromotoru bude vědět, že zapojení vinutí už nemusí řešit.
Ty každopádně sežeň víčko na svorkovnici (pokud opravdu víčko chybí), protože provozovat to bez víčka je prasárna a zbytečný hazard.
Děkuji za odpovědi. Připojit přívodní kabel přímo pod matičky se nabízelo, ale poněkud mě znejistěly ty odstřižené konce kabelu, přitom propojené spojovacími plíšky. Že mohou být konce vynutí spojeny přímo v motoru mně nenapadlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.