Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodovodní potrubí PPR

Od: aaa* odpovědí: 15 změna:

Zdravím, nedávno jsem si udělal v domku trubky z PPR ke dřezu. Tahal jsem 2 (teplá studená) se vzájemnou světlostí 150 mm. Problém je, že až nyní jsem se dozvěděl, že pro rozvod teplé vody existují tyto trubky s označením červeného proužku a to kvůli tepelné roztažnosti. Je problém když mám udělán rozvod pro teplo i studenou z obyč trubek PPR? Dík

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ne nic se neději, mám to již přes deset let a pohoda

dokonce i topení

hodnocení

0x

Přesně tak, trubky to jistě vydrží.

standam*
hodnocení

0x

Spravne by to melo byt bez ohledu na barvu prouzku oznaceni DN20 - tepla voda DN16 - studena voda a velikost 20.

ola®

Určitě ne DN20 a DN16, ale PN20 a PN16 ! Ale pro vodu je to jedno! Ani instalatéři to neřeší A TI BY MĚLI!*smich*

standam*

jj, PN stane se:)

Nesouhlasim uz jen zduvou rozdilu tl. steny 6mm u 20 trubky (proc pak je zde asi takovy rozdil...?!) Nekteri instalateri to neresi, protoze je jim to jedno.

ola®

Pravdu díš..., je jim to jedno! Hold, pořád ještě musíme stát nad řemeslníkem a kontrolovat. Platíš si odborníka a přitom, abys byl větší odborník, než on a vyznal se v materiálech lépe, než on. Potom po létech se lajdáka špatně schání..., ach jó!

standam*

Mluvis me z duse. Nejcastejsi odpoved je na otazku "proc to tak je, pro to tak delas" , "protoze se to tak dela" a na otazku "proc se to tak dela" uz nedostanes odpoved:)

hodnocení

0x

Problém by to mohl být v případě použití těchto trubek k rozvodům vytápění, tak je přeci jen vyšší teplota. K vodovodu ne.

standam*

tam kde vede potrubí tzv. vzduchem na lezato tak DN16 pri teple vode se prohne. Samozrejmne neni to nic kritickeho, ale DN20 neni o moc drazsi, tak proc to tak neudelat. Klasika 25mm hl. rozvod odbocky 20mm tepla DN20, studena DN16.

ola®

PN 20 a PN16

jabraka*
hodnocení

0x

Jediný problém je tam,kde by byla trubka zazděná ve zdi podélně.P%ak by mohlo dojít dilatací i k prodření .

JABRAKA

aaa*
hodnocení

Trubka vede rámovou příčkou - čili není zazděná. Z důvodu průhybu jí ještě nějak na husto podepřu (možná celoplošně prkénkem). Jinak podle mých zjištění se zazdívat nesmí nikdy - maximálně zaplácnout omítkou a trubku dát do mirelonu, ve kterém může dilatovat.

Ještě bych měl dotázek, jestli někdo nemá nějaký fígl na to, jak trubky svařovat, když si je nemohu vzít k zemi ke svářečce. Několik spojů potřebuji udělat přímo na stěně, ale vůbec si to nedokážu představit. I na zemi jsem musel trubku a třeba kolínko na svářečku nasouvat celkem velkou silou. No zkrátka dělat ten spoj ve vzduchu si nějakak nedokážu představit. Děkuji za odpovědi.

Jediný řešení je ještě jednoho člověka, který svářečku, nebo trubky podrží.

fígl nelze popsat, ale ukázat...

mám topení, teplou i studenou vodu v PPR a nemám problém jak s prací, tak s užíváním. Proti prohnutí se uloží do profilu UD a je pohoda.

standam*

trubky s mirelonem se zasekavaji do zdi a zaomitnou celkove se stenou. Trubka musi jit lehce vsouvat na svarecku zadne paceni a nechat nahrat 5-10s dle prumeru trubky.

figl je ten, ze mas asi nastavenou malou teplotu na svarecce. Trubky ve vysce delas tak, ze cast trubky je ukotvena tak aby necestovala pak mas volnou ruku pro svarecku a dalsi trubku ci koleno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]