Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde si stěžovat na sousedovo tepelné čerpadlo

Od: adamrychly odpovědí: 40 změna:
Zdravím poradíte kam se nejlíp obrátit když si soused dal k baráku tepelné čerpadlo a to běží i teď celý dny že ho slyšíme u nás doma, paradoxně v místnostech nejdál od něj a taky všude po zahradě? Jenom dodám, se sousedem není řeč, dle jeho slov nám nic není do toho, co si dal na barák a šmitec.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Stavebny urad. Sused sa bude velmi cudovat. Tiez volajte hygienu kvoli zmeraniu hluku, najma v noci.

adamrychly
hodnocení

Dobrý den, super, děkuji.
tzzz
Na vzduch bodu přece žádné stavebko nepotřebuje…
Asi má hlučný Čína smejd, pořiďte foto…
Pokud na slušný doraz, co to má za hlučný kram odsekne, tak mu tam ten reproduktor, o podobně intenzitě, taky nainstaluju :))
adamrychly
hodnocení

Do vlákna dolu jsem vkládal fotku, podle hledání na netu to je přesně to. Teď je tma, ale přes den mohu případně vyfotit.
Zda něco za povolení potřebuje nevím. Na netu píší někde ano někde že nepotřebuje.
Kde si stěžovat na sousedovo tepelné čerpadlo

tomaso
hodnocení

4x
Dejte si směrem k sousedovi ven reproduktor a něco mu tam poustejte. Pokud se mu to nebude líbit, odpovězte mu jeho slovy.
adamrychly
hodnocení

Dobrý den, i to mě napadlo...

hodnocení

4x

Pekne to mate do detailov tu, drzy sused predpokladam na urad nesiel a bude mat pekne problemy. Vsimnite si cast, kde sa pise o nutnosti suhlasu majielov susednych domov ...

mpo-efekt.cz/...

adamrychly
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odkaz! My o ničem nevíme, prostě se tu objevilo a když jsem šel sousedovi říct, že to je moc hlučné a slyšíme to i v obýváku, tak mi poslal někam...

hodnocení

4x

Jestli jsem našel správný typ a výkon, mělo by to mít hladinu akustického tlaku 51dB, což je asi jako myčka. Aby jste mohli prokázat porušení maximální hladiny akuistichého tlaku budete muset najmout kancelář, zabývající se měřením hluku a požádat je o posudek. Až budete mít posudek, pak bych zašel na stavební úřad a zeptal bych se tam, jestli mohou vydat nějaké nařízení pro vyřešení tohoto problému

adamrychly
hodnocení

Dobrý den, bohužel toto nezní jako myčka ani náhodou. Aspoň u nás ne. Jak to hlučí přímo u souseda nevím. Při tom měření hluku musí soused spolupracovat? Jde mi o to, aby to prostě neodmítl zapnout při měření...

Tak je tam nějaká porucha a to bude lepší vyreklamovat

adamrychly
hodnocení

To by musela být se sousedem vůbec nějaká rozumná řeč...

hodnocení

3x
Ano, jak je již správně uvedeno SÚ a hygiena.
Co má ovšem váš soused na baráku je mi záhadou, protože v tomto počasí resp. venkovních teplotách není běžné TČ téměř slyšet...ani když jste 2m od něj.
adamrychly
hodnocení

Dobrý den, netuším, je to hranatá šedivá krabice, jede to jak starej nafťák na volnoběh... máme dvory do tvaru U a je postaveno 6 metrů od našeho okna a 4 metry ode zdi. Mohu se pokusit vyfotit, pokud by to pomohlo.
Zkuste... nejlépe s čitelným nápisem.
milous1

Má tchýně, měřil jsem hlučnost metr od čerpadla 37dB. Dva metry od čerpadla nevím že běží, běžně se chodím koukat zda vůbec točí vrtule a čerpadlo jde.

adamrychly
hodnocení

Doma jsme se shodli, podle internetu, že je přesně tahle krabice (fotka stažena z Google), přes den mohu pro jistotu vyfotit...
Ještě odpověď milous1: to závidím. Tohle je slyšet hrozně. Opravdu jako nastartovaný starý nafťák kdyby tam stál.
Kde si stěžovat na sousedovo tepelné čerpadlo #2
yohned
Máme 3 tepelná čerpadla, jedno z toho je číňan a ani jedno z nich není slyšet. Je slyšet v podstatě jen proudění vzduchu ventilátorem.
Možná vadné ložisko na ventilátoru/kompresoru… Jinak tam žádný zdroj hluku není.
Nordline je levnější typ TČ on/off.
Buď jde naplno, nebo je vypnuté..nic mezitím.
Ale žádné extra špatné zkušenosti s ním co vím nejsou.
Jak moc je ten hluk velký a zda je někde chyba, těžko takto říct.
Rozhodně by ale neměl být problém TČ v nočních hodinách vypnout.
adamrychly
hodnocení

Bohužel, co jsem slyšel jiné čerpadla, šly tak nějak tiše, byla slyšet spíš jako bzučení, šustěni, takový neutrální zvuk... tohle je furt stejný hukot. Slyšíme to celá rodina. V čem je problém, nevím. Se sousedem není moc řeč.
Změřit to mobilem s aplikací na měření hluku nebo nahrát na video předpokládám nebude moc vypovídajicí...
Musí se změřit certifikovaným měřidlem, mobil opravdu nestačí.

A proč ne? Když si tazatel sežene správnou apku a naučí se měřit, aspoň si udělá nějaké měřítko pro porovnání s hygienickýma normama a líp se rozhodne, jakým způsobem povede proti sousedovi boj.

adamrychly
hodnocení

Tak mi to přesto nedalo a zkusil jsem to, aplikace "Spectrum", iPhone 7. U plotu naměřeno 56 db a 2 metry před našim oknem naměřeno 51 db. U dveří 52 db.
Těžko tímhle mohu argumentovat před úředníky, ani nevím, jak moc to může být nepřesné... limity by měly být 40 db v noci (35 při tónové složce)..
jirib
To už nastartované auto je hlučnější...
Sorry,ale přes den s tím nic nenaděláte.
Nevěřím,že mu to vydrží přes zimu,než se to rozsype...
adamrychly
hodnocení

No, po víkendu pošlu sousedovi dopis do vlastních rukou aby s tím něco hned udělal a když ani tak nic neudělá tak jdu na stavební úřad, jak mi zde radili. Jestli to dělá takovýhle rachot teď na podzim, co to bude teprv dělat v mrazech...

tttt
hodnocení

3x
Vadný kompresor u čerpadla (scroll compressor). Ten bouchá.
Ať soused udělá reklamaci a nechá si kompresor vyměnit.

mnd®
hodnocení

2x

Ano,,akustika,, ověřeného kulatým razítkem a on obešle dopisem jak vás tak musí i souseda o návštěvě a zrovna to nepojede tak naměří nic a budete platit.Bohužel i toto tady bylo.

On si tam to tepelné čerpadlo instaloval sám nebo nějaká firma?

adamrychly
hodnocení

Dobrý den, dělal si to sám.
mnd®
29.09.22 21:23

.

jark
Hygiena je na nic a stavební úřad také.Normy hluku čerpadlo můze splňovat a stejně duní.Prijdou měřit v poledne, nikdo nic neslyší.Akustici zkásnou peníze, výsledek nula. Nám duní v noci celý dům.V okolí přibylo několik cerpadel a jedno z nich dělá nizkofrekvenční dunění.Pere nám to do oken a do střechy.Je to velice nepřijemny zvuk, který vám vleze do těla.Znicený život a nikdo nepomůže.

mnd®
hodnocení

1x

On si to udělal fakt sám? No tak asi má problém.A nejen s čerpadlem.

adamrychly
hodnocení

Ano, sám. Prostě si ho vyndal z dodávky a zapojil. Nechápu.
milous1

Monoblok jen připojíš na okruh a propojíš napájení.

jark
hodnocení

0x

Dobrý den, mám stejný problém, celý dům duní od sousedova čerpadla. Zbývá jediné napsat na hygienu a objednat měření hluku a vibrací. S výsledkem na stavební úřad a tam ho zkontrolují.

Je to velký problém, nám vibruje a duní celý dům, ze sousedů nikdo nespolupracuje.

Zdravím a držím palce vám i sobě.

Jarka

milous1

Z vedlejšího domu od čerpadla snad ani není možné aby duněl vedlejší dům. Kompresor není vůbec slyšet akorát ventilátor. A to je slyšitelné tak na 3 metry aspoň u mého čerpadla.

Špatně uložené bez silentbloků.

hodnocení

0x

Mám dojem že je v denní době norma do 50 dB a od 22 hod. do 40 dB Okresní hygiena, Krajská hygiena Ministerstvo zdravotnictví ale většinou je to boj proti větrným mlýnům.

michal*
hodnocení

0x

zkusil jste za nim jit?

jirijiri
hodnocení

0x

bohužel se obávám že stavební úřad ani hygiena,vám nepomůže,hlukový limit na zahradě není žádný a 2 metry před oknem se může naměřit 40 decibel v noci a 50 decibel ve dne( útlum plastového okna je 33 decibel,tzn že ve dne může proniknout 17 decibel a v noci 7 decibel),vlastní zkušenost s tč dedietrich,aby ho soused nemusel poslouchat tak si ho nedal na dvůr ale na obecní cestu za dům,3 metry mám plot a 30 metrů dům,v létě zapíná několikrát do hodiny 24 hodin denně,v zimě vypne 1x za hodinu na 3 minuty,slyšitelnost v mrazech až 150 metrů,při teplotě 10 stupnů 100 metrů,ve 30 metrech v mrazech i přes zavřená okna,ing Štarman z dedietrichu ho kontroloval říkal že je tč v pořádku(přitom lidem slibuje že nebude slyšet v 15-20 metrech),hygiena naměřila v noci při 0 stupních při vyplém tč 22 decibel a při zaplém ve 30 metrech od čerpadla 36 decibel,myčka a lednička má cca 40 decibel akustický výkon(neplést s akustickým tlakem,ten je vždy menší protože se měří v určité vzdálenosti při částečném výkonu),nejlepší tč mají pod 53 decibel,tč dedietrich má 68 decibel což je 32x větší hluk,zvýšení o 3 decibeli je zdvojnásobení hluku

sandra*

Obávám se, že pokud soused nespolupracuje, tak ho nijak nedonutíte. Hygiena mu může přikázat měření, ale pokud soused TČ vypne, žádná moc na světě ho nemůže donutit ho zapnout a vy jen vyhodíte peníze za zbytečné měření. Jistá možnost je sehnat CERTIFIKOVANÝ hlukoměr nebo si to nechat změřit pouze u sebe, ale problém je, že normy na hluk jsou dost benevolentní... Takže zkusit se s ním domluvit, zkusit ho zastrašit úřady a případně soudem (na některé lidi platí i jen pohrůžka) a pokud na to máte žaludek, tak mu to vrátit, pouštět mu mezi 6:00-22:00 nějaký pěkný metálek nebo rock nebo pokud nemáte v okolí nedobrovolnou další oběť, tak smyčku An Angel od Kelly Family a třeba vyměkne :-D Ale jinak vám nezávidím, tohle je problém levných čínských šmejdů...

Jinak my máme TČ Viessmann, v podstatě takový základ, i když funguje skvěle, ale je to vlastně ta nejnižší řada vzduch-voda a hluk je takový, že dva metry od jednotky není prakticky nic slyšet a sousedi cca 10 metrů daleko o něm vůbec nevědí a to je na noc ještě nastavený noční režim. Táta má o stupeň vyšší řadu (cca o 50k czk dražší při stejném výkonu) a není slyšet ani z 30 cm, jen takový lehký šum jak se točí vrtule.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]