Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vhodná regulace ke kondenzačnímu kotli

Od: venda30 odpovědí: 16 změna:

Dobrý den řeším jaký zvolit způsob regulace k mému kondenzačnímu kotli Protherm Condens 25 KKO. Momentálně mám obyčejný termostat ON/OFF tento způsob mi neříjde úplně vhodný. Jelikož termostat je umístěn v obývacím pokoji, který je na jih. A stává se, že ložnice a koupelna na sever je nedotopená a je v nich zima.

Tak uvažuji, že bych pořídil bezdrátový ekvitermní regulátor Protherm s venkovním čidlem MiSet R a nebo Netatmo termostat a hlavice, která by byla na radiátoru v uvedených místnostech a dokáží si požádat samostatně o zatopení.

Na druhou stranu taky mám v obývacím pokoji krb a chtěl bych si v něm zatopit a zároveň aby se udržovalo teplo ve zbytku baráku. Proto bych chtěl bezdrátový termostat a v případě topení v krbu bych uzavřel hlavice na radiátorech v obývacím pokoji a termostat dal třeba na chladnější chodbu a nastavil třeba teplotu na držení 19 stupňů.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda22
hodnocení

1x
Kdysi jsem to také řešil. Nakonec se osvědčily obyčejné radiatorove ventily a nastavení průtoku tak, aby všude byla stejná teplota. Žádné termo hlavice. Prostorový termostat nedávejte do různé vytapene místnosti. Pokud máte zateplený dům, vnější čidlo nemá smysl používat.
venda30
hodnocení

Jak by se měl nastavit ten průtok? Co sem koukal všude je nastaveno číslo 6. Něco sem si pročetl, ale zase se bojím abych nerozhodil celou soustavu. Zateplený dům zatím nemám, ale je to v plánu? Proč by nemělo pak smysl dávat čidlo ven?

Obyčejná termohlavice, která má obvykle stupnici 0-5 nebo 6 má přibližný rozsah topení 0 - 28. stupňů. Když řešíte nastavení v domě s referenční místností, tak v ní necháte hlavici na plné otevření, v ostatních si to potom nastavíte podle potřeby - je třeba zkoušet.
Např. referenční místnost obývák - tam je termostat a hlavice otevřená na max, termostat nastavený na 22 stupňů, kotel tedy je spínán tak, aby tam bylo 22 st. V ložnici chci méně, hlavici si tam stáhnu na stupeň 3-4. V kuchyni to samé. V koupelně chci tepleji - to nejde. Tak buď tam přikoupim elektrický radiátor např. nebo musím dát termostat do koupelny a nechat ho topit na 23 stupňů a opět tam mít naplno otevřenou hlavici a v obýváku je nutné si to potom snížit na nižší stupeň. Je třeba si s tím pohrát. Nikdo vám konkrétní čísla neřekne.
Vhodná regulace ke kondenzačnímu kotli

hodnocení

1x

Regulace podle referenční místnosti v rodinném domku, který je v průběhu dne ozařovaný sluncem z různých stran, nefunguje z principu. Je potřeba regulace podle venkovní teploty. Hlavice pak dělají omezení teploty v případě místního zvýšení.

Opět ale musíme rozlišovat zaizolovaný dům vs. nezaizolovaný...a rozlišovat správné vs. nesprávné umístění termostatu.

Právě naopak bych řekl. Ekviterm jsem vypnul nadobro. Ani za rok ladění jsem nevyladil. Pokud mi půl baráku vyhřívá z jihu slunce, tak je mi teplota vody v radiátoru podle severní strany k ničemu. Zejména v přechodném období. Ráno 3 stupně, odpoledne 17, v jižní straně domu 23 st od slunce, na severní 18, ekviterm mi do radiátorů pouští 30 st vodu, která nic neohřeje...To si radši nastavím 4x do roka teplotu topné vody ručně.

Je pravda, že každý domek je jiný. Má jinou izolaci, tepelnou kapacitu i jiné využívání během dne. Když je ale čidlo tam, kde na něj nikdy nesvítí slunce, tak jediný problém je najít vhodnou křivku a denní poklesy teploty. Pak nikde nemůže být zima. Může být jen přetopeno a to omezí hlavice. Vnitřní termostat pak není potřeba. Drobná korekce se dá udělat na regulátoru.

venda30
hodnocení

doktorblutwurst® to je docela divný ne? Já myslel, že když bude čidlo na severní straně kde nebude ovlivněné sluncem a bude nastavená správná křivka tak by to mělo topit v pořádku ne? To muj laický pohled

hodnocení

0x
Používám cca 6 let termostat Netatmo. Je to dobrá věc. Funguje bez problémů s peletovým kotlem. Ale je to režim on/off. U plynového jsou i sofistikovanější řešení, kdy kotel je spínán častěji a dotapí průběžně, než aby jel jen otrocky on/off. Hlavice jsem vracel, fungovaly dobře, ale nikdy jsem nepochopil k čemu mi je měřit teplotu u radiátoru v rohu místnosti.
Honeywell nabízel kdysi hlavice, které byly řízené samostatným čidlem, které si mohl člověk dát kam chtěl. Ale bylo to hodně drahé - do každé místnosti hlavice + bezdrátové čidlo. Ale to jediné dává smysl.
Netatmo má i meteostanici s vnitřními čidly. Zákazníci už roky volají po propojení. Aby se hlavice řídila teplotou čidla v místnosti, ne u radiátoru. Ale zatím to nebylo vyslyšeno.
venda30
hodnocení

Takže s termostatem jste spokojen ano? Mě jde oto, zda se vůbec vyplatí ke kondenzačnímu kotli nebo raději zvolit ekvitermní regulátor s venkovním čidlem.?

Ano, dělá to, co má. Ale dosah spínač - relé (tedy ta kostka, kde nastavujete teplotu - přijímač na kotli) není bůhví co přes zdi rodinného domu. Prodlužoval jsem kabel k relé a mám ho vytažený z místnosti, kde mám kotel ve sklepě, co nejblíže k wifi routeru.
Samotné relé se připojuje k WiFi. Ne ta kostka s ovladačem.
Termostat funguje i bez WiFi, kdy kostkou ovládáte jen on/off kotel. Veškeré chytré funkce jsou vázány na webovou aplikaci a připojení relé k wifi. Inženýři v Netatmu moc nepočítají s klasickým českým rodinným domem, kdy je kotel ve sklepě a wifi routeru někde na půdě.

hodnocení

0x

Rozdíl v ceně slušné týdenní regulace a regulace s ekvitermním čidlem není zase tak zásadní.

Reálné úspory (rozdíl) mezi jedním a druhým řešením také nebude až tak velký, ale ekvitermní regulace bude logicky o něco komfortnější, protože má více informací (plus ještě např. informace o předpovědi počasí z internetu).

Nejpodstatnější ale je, jestli si uživatel s nastavením (a přestavováním) regulace chce hrát, nebo chce prostě nastavit teplotu a "jít od toho pryč" (to je situace drtivé většiny uživatelů).

Ono i to, že termostat (vnitřní) chcete přemisťovat, není zcela ideální, pokud budete mít adaptabilní regulaci. Jednou bude setrvačnost v obýváku "x", podruhé v chodbě "y" a co si s tím má chudák regulace počít...

venda30
Co se týče nastavování tak jsem koukal, že se tam nastavuje topná křivka. Co se týče přemisťování termostatu by nebylo nějak častý. Spíš když bych si chtěl přitopit v krbu tak aby mi kotel topil i pro zbytek místností

Jasně... Ale jak to necháte na "plném ekvitermu", tak to nedoladíte snad nikdy zcela optimálně (no, možná když si s tím budete rok hrát, tak se někam blízko optima dostanete).

venda30
Proto přemýšlím nad tím Netatmo to je pořád svým způsobem stálém jen on/off termostat sice chytřejší s uvidím algoritmem.
Kdybych zvolil ten ekviterm tak bych nechal termostat jen v jednom místě teda asi.
Ale děkuji za podnět tohle mi vůbec nedošlo u toho ekvitermu.

venda30
hodnocení

Ještě přemýšlím zda je lepší pro kotel ta ekvitermní regulace, která jede na komunikaci ebus a má v sobě modulaci výkonu+ modulace výkonu v samotném kotli. Kotel by měl pracovat lépe než jen v režimu on/off chápu to dobře?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]