Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím přilepit hmoždinky do zdi?

Od: suzymon® odpovědí: 63 změna:

Dobrý den, budu montovat do zdi ty držáky na televizi a budu vrtat díry do zdi a dávat hmoždinky. Ale vím, že tady se mi ty díry do zdi špatně vrtají a já se bojím, aby v té zdi tmoždinky opravdu držely a nevyviklalo se to, až budu s těma televizema manipulovat. Jednou jsem měla nějakou pastu, kterou jsem do díry nacpala a pak teprve přiklepla tu hmoždinku a čekala jsem až to zaschne a pak teprve jsem přimontila to co jsem potřebovala. Ale nemůžu si vzpomenout jak se to jmenovalo. Sádra stačit nebude. Nebo máte někdo lepší nápad, jak ty držáky solidně přimontovat? Děkuji za rady.

63 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Nejlepší by bylo znát typ zdi a podle toho zvolit vhodnou hmoždinku.
Pokud přesto nedrží, já osobně jsem je několikrát pojišťoval tzv. chemickou kotvou. Je v tubě, ve špičce se dvě složky smísí a natlačí do otvoru, pak se vloží hmoždinka, kotva (dle okolní teploty) zatvrdne cca za hodinu a je jak beton.
Protože se ale hmoždinka po zatuhnutí už nemá kam roztáhnout při vložení vrutu, doporučuju zašroubovat vrut do hmoždinky, když je ještě chemie nezatvrdlá (ale nijak nezatěžovat!)

hodnocení

5x

Pokud se z dírky vyfouká prach, zvlhčíse, natlačí sádra a hne hmoždinka-tak věte, že to bude držet. Jinak na každou hmoždinku je určen průměr vrtáku okud se vrtá dobře a správným vrtákem není toto třeba!

Jinak se dělají finty jako stříknout do dírky montážní pěnu, obalit hmožinku lep.páskou ...

Za mne sádra nebo chemická kotva, ovšem na kotvu pak není třeba hmožinka, rovnou zašroubit vrut-šroub.

Montážní pěnu s hmoždinkou? Kde jste to viděl? Jste snad ožralý?*smich*

nevím kde ale viděl jsem to a ožralý? z Kofoly? to asi nejde!

28.09.22 20:16

*smich*

Šlo by Mareše nějak eliminovat? Nehledal jsem, jen si vzpomínám že většina jeho příspěvků co jsem viděl, je výsměch nebo urážky. A pokud i něco poradil, stejně to byla blbina.

hodnocení

4x

Mam toho navrtane dost a nejaky tmel / sadru a pod som nikdy nepotreboval. Zaklad je spravne zvolit hmozdinky vzhladom na material steny.

A ak uz lepit, tak potom zavitovu tyc a chemicku kotvu.

hodnocení

3x

Lidi takové práce odfláknou, proto to nedrží.

Díru po vrtání je potřeba vysát vysavačem pořádně omočit vodou. Pak koupit kvalitní kotevní hmoždinky Fisher. Nepoužívat ty šmejdy co dodá výrobce držáku. Koupit dlouhé.

Vrtat kvalitním vrtákem do zdi s korunkou ne do železa HSS a s příklepem.

Vrtat bez příklepu ztupí vrták, díra bude dokola vysypaná a téměř nevyvrtaná. (cihla, beton)

To lze jen u itongu nebo plynosilikátu.

Namýchat sádru pro elektrikáře a nalít a hmoždinama zastrkat a hned zatlouct.

Šroubovat do hmoždiny až po vytrvdnutí sádry.

Nepoužívat akrylový tmel. Je naprosto nevhodný. křehký, pružný a dlouho schne.

Stačí něco z tohodle vynechat a kvalita práce jde do řiti a objeví se zmiňované problémy.

Asi tak :)

hodnocení

Gumídku, nemám ve zvyku nic odfláknout. Právě proto, že jsem možná pečlivá až moc, jsem totiž panna ;), a tak se tady ptám, protože mám ve zvyku předvídat všelijaké eventuality, které mohou nastat a z toho důvodu nic nedělám zbrkle. Kotevní hmoždinky Fischer náhodou znám a používám. Tak děkuji a koupím si nějaké dlouhé, asi v tom balíčku co mi přijde budou nějaké standardní. Vrtáky kvalitní s korunkou mám, nedávno jsem si kupovala nové. Akorát nevím kde koupit tu sádru pro elektrikáře, jestli v drogerii? *co*

V drogerii prodávají modelářskou sádru liší se snad jen dobou tvrdnutí neměřil jsem a je bílá jinak je to úplně jedno zda šedá stavební (elektrikářská) nebo bíla z drogerie. Stavební pak ve stavivech,ale nwn zda i v 0,5 či 1kg balení. berem velký pytel asi 30 kg (dříve 50kg)

Sádru normálně v elektru. Ale i s tou bílou to půjde.

Fishery ty uzavřené, aby šroub nemohl z tlamy hmoždiny bokem ven. Ty laciné mají právě tvyr čapího zobáku. Ty jsou nanic.

Jak čtu, tak se ti to určitě povede *srdce*

hodnocení

2x
Dělal sem dceři i u rodičú posuvny dveře do koupelny a do diry sem nacpal lepidlo mamuta a naklep hmozdinku drží

hodnocení

2x

Použijte chemickou kotvu. Do vyvrtané a pořádně vyčištěné díry od prachu (vysavač + kulatý kartáček alespoň 5x) dejte chemickou kotvu a zašroubujte šroub, nebo rovnou držák televize. Pokud byste ale ty šrouby zase někdy chtěla vyndat, bude to sice pěkná fuška, ale jde to. Já jsem místo šroubů a hmoždinek použil rovnou 6mm závitovou tyč, kterou jsem nechal delší a po zatvrdnutí chem. kotvy jsem si odměřil potřebnou délku od zdi a uříznul flexou. Nasadil TV držák a místo obyčejných matic jsem použil kloboukové (estetika). Asi o rok později jsem ty závitové tyče potřeboval vyndat pro výměnu držáku. S trochou násilí a přes nasazenou kontramatku, jsem tyče ze zdi vyšrouboval, vyměnil jsem TV držák za jiný a závitovky opět zašrouboval zpět. Řešení je to bez nervů, relativně levné a drží napořád :)

Vy jste z chemické kotvy vyšrouboval závitovku? Tak to se divím, asi byla mělce uchycena, já jsem to jednou zkoušel a závitovku M6 jsem ukroutil.

hodnocení

Já jsem se právě dívala jak se s tou chemickou kotvou pracuje, ale oni tam ještě před tím do té vyvrtané díry něco strkají, vypadá to jako něco co má závity a pak tam teprve natlačili to "lepidlo". To se mi zdá moc složité pro mne, já teda raději použiji tu sádru.

Já jsem tu závitovku vyšrouboval. Natočil jsem druhou matici jako kontra, dotáhnul je k sobě a s trochou síly jsem je za tu kontramatku klíčem vytočil. Uchycena (zasunuta) byla 12cm hluboko. Zůstaly po nich ve zdi perfektní závity, kam jsem je potom našrouboval zpátky. Nic jsem do otvoru nevkládal.

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 29. 09. 2022 19:17:36
Prosím, mírněte se, nenapadejte jiné.

hodnocení

2x

Pokud budou díry v panelu, žádné uvolnění hmoždinek nehrozí. Pokud máte jiné zdi a máte obavu z vyviklání, tak použijte PU tmel v kartuši, případně nějaké lepidlo typu tekuté hřebíky, ideálně Mamut. Je potřeba vruty našroubovat a pak nechat zatuhnout, v opačném případě se může stát, že vrut nepůjde zašroubovat nebo zničíte hmoždinku. Sádra by také šla nouzově použít, ale zatuhnout musí až po našroubování vrutu do hmoždinky. Chemická kotva by zajistila nejpevnější uchycení, ale nedoporučuju to, co jsem měl já, tak tyto kotvy tuhnou velmi rychle a práci nejspíš nestihnete.

hodnocení

Jo, to bude te ten PU tmel. Kouknu se po něm. Já si vzpomínám, že jsem něco takového používala, ale je to už mnoho let a tak si to nepamatuji.

PU tmel určitě kupte, má vysokou adhezi a po vulkanizaci si zachovává určitou pružnost, je to skvělá věc, kterou lze slepit skoro vše, já tím lepím i boty. Je třeba počítat s tím, že v silnější vrstvě tmel trochu napěňuje, což se někdy hodí - vyplní spáru, někdy ne. Nesmí se s ním pracovat ve vlhku či lepit vlhké materiály, tmel pak napěňuje výrazně a z lepeného místa vyleze ven.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, se znalostí Vaší minulosti - hlavně nevrtejte (zase ) tam, kde jsou dráty el. vedení nebo trubky ve zdi. Jinak vyvrtat nepatrně hlubší otvor, než je hmoždinka (změřit např. strčením špejle), zatlačit sádru (či něco obdobného), zatlačit celou hmoždinku (naklepat kladívkem) a okolo strčit (naklepat) ještě špejle (a zalomit) - musí to držet. Zdravím!

P.S. Žena jako Vy, která si umí sama obložit celý domek mozaikou, musí zvládnout i toto.

hodnocení

Bene, a představte si, že ta mozaika drží pořád. Ani kousíček nikde neodpadl. Nedávno jsem tady četla otázku o lepení obkladu na mokrou zeď, a že prý to pánovi celé odpadlo. Neodvážila jsem se mu radit, ale mně teda neodpadlo nic a ta mozaika odolává mrazům a dešti už několik let. Já dokonce tu fasádu normálně meju. Do kýble jarovou vodu a mopem na tyči celý barák umeju a ostříkám hadicí. ;) A je to jako nové. Dělám to ale jenom na jaře. Mozaika už je hotová kolem dokola, trvalo to ale 3 roky, než jsem to dodělala. A máte pravdu, tenkrát jsem se trefila do drátů a od té doby jsem už poučená, koukám kde jsou zásuvky a vypínače a tam už nevrtám. :-D

ben®

suzymon - musím smeknout klobouk (který na hlavě nemám) . Jste prostě úžasná (Vy a potom už jen Gaudí)!

hodnocení

2x

Čtu tady zdejší rady "sádra, špalíky, špejle- to musí držet". A když nebude, tak co. Jen spadne 20kg televize, za kolik? Moje rada, použít hmoždinky min průměr 8mm aspoň 6cm dlouhé se správným vrutem. Pokud se zeď sype a cihly uvnitř drolí a hmoždinky nedrží, pak jen svorník přes zeď nebo chemie. Ta na rozdíl od sádry se nedrolí a ztuhne v pevnou jednolitou hroudu tvrdou jako kámen, ale musí se dobře natlačit a vyplnit všechny škvíry.

krtek6

na těch špalíčcích zasádrovaných ve zdi...drží 40let plně naložený kuchyňský skříňky (plná cihla na kant), police s hromadou krámů a dokoce v garáži (plná cihla na kant) to udrží i 2 sady kol o průměrné váze 20kg/ks...co víc chceš?

hodnocení

Dneska mi to přijde a tak se do toho určitě pustím. Nevím, jestli zrovna tam kde to chci připevnit je drolivá zeď, v těch místech jsem ještě nevrtala. To jsou jenom ty mé předpoklady, to mám vždycky a všeho. ;) Prostě než do něčeho jdu, tak se snažím připravit na všechny eventuality, abych pak nebyla uprostřed práce něčím zaskočená a nemusela všeho nechat a jít shánět to co mi chybí. To teda nemám ráda. Prohlédnu ten materiál co mi přijde a pokud se mi ty šrouby a hmoždinky budou zdát nějak vachrlaté,tak si raději dojedu koupit ty, co mi tady radíte. Určitě dám vědět a děkuji.

A pro Krtka, děkuji samozřejmě i Vám, a věřím že to drží. Ale ty špalíčky bych asi neuměla vyrobit.

krtek6

suzymon: teď už jen informativně... koupí se dřevěná kulatá tyčka (kulatina) požadovaného průměru a délky, většinou je to po metru...a prostě pilkou na dřevo se to rozřeže na menší "špalíčky"požadované délky . Ty se pak jen zasádrují do větší díry. až to vše vytvrdne, tak pak už jen vrutem se připevní požadovaná věc do špalíčku ve zdi. Žádná věda;)

hornbach.cz/...

jj, tohle je stará osvědčená metoda, kterou se dají do cihel uchytit i značně těžké věci. Akorát je pracná, protože díra pro špalík se většinou sekala sekáčem (teď by se dal použít nějaký korunkový vrták).

krtek6

orion: nevím proč korunkovým?...stačí obyčejný vrták do cihel...viz ty moje držáky na kola mám 12ku díru, 10špalík a 8ku vrut...

Vy jste šrouboval vrut 8mm do špalíku s průměrem 10mm? Vždyť se ten špalík musel rozpadnout. Dával jste link na kulatinu 20 mm. Co jsem viděl já, tak se většinou používal mnohem větší špalík. Třeba zazděné dubové hranoly cca 50 x 50 mm a v tom vruty 10 mm. Dají se zazdít i 3 bukové truhlářské špalíky do trojůhelníku a vrut zašroubovat do díry uprostřed trojúhelníku.

zaseja
hodnocení

1x

A proč by sádra nestačila?

27.09.22 10:08
hodnocení

Proto. :-D

hodnocení

1x
Mně se zdá 8 hmoždinka na tv držák málo, použil bych průměr 10, odpovídající délku vrutů a pokud se díra při vrtání nerozjede, je zbytečné do díry cokoliv přidávat, maximálně kousek špejle.

hodnocení

0x

Rieste pricinu, nie nasledok. Kvalitna priklepka spravi za 5 sekund presnu dieru 8 - 10 mm aj do betonu. Z coho su steny? Samozrejme, ked to budete robit nejakou smejdovou pochybnou vrtackou z hobby marketu , ktora ma mechanicky priklep, tak namiesto vrtania do bude kdejako skakat.

hodnocení

Abyste se nedivil, ale typla bych si, že mám kvalitnější příklepovou vrtačku, než máte doma Vy. Já ji mám totiž už 42 let, je kupovaná ve Francii a značku "Black a Decker". A tenkrát se ještě vyrábělo kvalitní zboží, ne jako v dnešní době. Důkazem je, že ta vrtačka funguje až doteď. Ale nejsem žádný vrtací maniak a nevrtám tady kolem sebe díry od rána až do večera. :-D No a zdi nevím co to je, je to starý barák, já ho nestavěla. Akorát mohu říci, že jsou půl metru tlusté.

Znacka nic neznamena, ak tam nie je pneumaticky priklep. Najnizsie modely aj znackovych vyrobcov ju mechanicke.

Takže cihla pálená nebo kotovice-vepřík popř ještě kameny, takže stejně to bude držet v sádře po splnění daných podmínek-pokud ne pak děláte Suzi chybu!

hodnocení

Peter, já se s Vámi nebudu dohadovat o kvalitě mé vrtačky. Příklepová je a funguje jak má. Dokázat Vám to nemohu, tak musíme zůstat u mého tvrzení. Nakonec vždyť já tady zatím neřeším koupi nové vrtačky. ;) Tak až to zde budu řešit, pak si nechám ráda poradit. :)

hodnocení

Diesel, spíše to budou ty cihly, protože když mi měnili okna, tak tam cihly byly. Udělám to podle rad co jsem tady dostala. Koupím tu elektrikářskou sádru a koupím delší hmoždinky.

@peter ... sory, používám Hilti s pneumatickým příklepem a velmi kvalitní vrtáky s SDS uchycením, ale za 5 sekund díru do betonu nevyvrtám *nevi*. A to nemluvím o okamžiku, kdy v betonu narazíte na armaturu. To jste opravdu střelil od boku, nebo s tím nemáte zkušenost.

Bavime sa o diere 8 x 40mm do betonu za predpokladu, ze nebude zelezo (co si vopred overim silnym magnetom). Max 10 sekund, teraz sa uz zhodneme?

... až teď se bavíme o hloubce 40mm. To tam předtím uvedené nebylo ;) anebo jsem to přehlédnul :( . Dejte tedy 11 sekund a bude to OK. *smich*.

Díru do betonu 8 x 40 svojí vrtačkou s mechanickým příklepem udělám pod 15 sekund, s pneumatickým to musí jít určitě pod 10s. Tedy za předpokladu, že tu vrtačku tlačíte do vrtu.

Tak mi to p.Orione přijdte ukázat!

Millcom, nesmíte ty vrtáky mít tupé, jinak to jde přesně tak, jak píše peter

krtek6
hodnocení

0x

kdo ví jak to funguje...tak vyvrtat velkou díru...do ní vložit a zasádrovat dřevěný špalíček...a do toho vrutit

koze
hodnocení

0x

OT: on to ještě nezaručuje stát pro duchodce a zdarma? Jak to? Měl by každému duchodci zajistit alespoň 150 cm úhlopříčkou s uchycením - zdarma jednou za 5 let a až do smrti. A mohl by do nich valit dvé denní dávky ...

Pak by se strach důchodců (ze všeho) eli minoval, vlastně né, jen dostal pod kontrolu... Ale určitě lepší, než jim házet vrtulníkové peníze.

Ps: Doporučuji zeptat se v Datartu, Tam by měli umět dodat televizi i namontovat na zeď

hodnocení

Vůbec nevím co to tady pletete. Já přece žádné televize kupovat nepotřebuji, jelikož už je mám. A ani zdaleka nejsem tak nešikovná, abych se musela spoléhat na nějakého člověka z Datartu. Nesuďte druhé podle sebe. Ale z toho co jste napsal soudím, že asi nemáte všech pět pohromadě, nebo jste přebral. Jinak byste takovou koninu jako odpověď na mou otázku, přece nemohl vysmolit. *ee*

Babi, vy asi nerozumíte legraci, ale na druhou stranu si tu hezky popovítáte, dáte si při tom kafíčko,nohy na stůl...*haha*

asd1
hodnocení

0x

Lepim spárovačkou na obklady a drží to i ve strouhance ve starý cihlový zdi když se netrefí cihla ale ten písek kterej byl malta kdysi v pravěku *smich*

Je to cementový, tuhne pomaleji než sádra a drží to.. Vrtnu díru vysaju lehce navlhčim, namočim hmoždinu do spárovačky vrazim do díry a hned šroubuju (to ztvrdlýho už vrut zašroubovat moc nejde), pokud je to fakt strouhanka a hmoždina se protáčí, tak nechám zavadnout ca hodinu a šroubuju když už drží ale ještě neni plně vytvrdlá.. Nebo vyškrabat písek, vyspárovat a díru vrtat až druhý den...

Chem. kotvy zbytečně drahý a problém s demontáží..

gumi

No kotva je na to když nemáš 4 hodiny casu, a dojezd montera stojí 500,- (Když seš kutil sám sobě, tak si klidně počkáš to je jasný)...

sparovacka tvrdne myslim 12 nebo 24 hodin a levnejsi asi není, Leda ti něco zbylo po koupelně

to už si můžeš namíchat zbytek lepidla C1T s trochou sádry aby to rychleji zatuhlo

hodnocení

0x

Na tyhle věci stačí 10 hmoždinka a šroub se silným tělem. Ten, co se dá utáhnout 10 klíčkem. Na výraznou podporu se dá ještě doplnit to její kotvení pomocí tavné pistole. Ta dokonale vyplní tu mezeru kolem ní a nedovolí nějakému tomu uvolňování. Rozhodně to vyjde levněji, než koupení tuby s chemickou kotvou. A když se to s tím neumí, jsou to vyhozené peníze. Ahoj.

chemická kotva je tak na bojlery

hodnocení

No já dám určitě vědět. Zatím mi ještě ty držáky nepřišly, asi v pátek, nebo ve čtvrtek. Normálně bych nemusela nic dokupovat, jelikož píší, že všechno potřebné už tam je. Tak jsem zvědavá, jestli nepojedu pro nějaké delší šrouby a hmoždinky. Sádru už mám a možná, že nebude ani potřeba. Dokonce jsem doma našla i montážní lepidlo Kleber, tak to by také mělo zabrat, pokud bych uznala za vhodné to ještě raději pojistit. Ale tu chemickou kotvu na tohle kupovat nebudu, to se mi zdá trochu přehnané. Já jsem napřed nevěděla o co jde, ale zhlédla jsem dvě videa na YT a nechce se mi do toho.

hodnocení

Tak hlásím, že tohle sama nedám. Ne kvůli vyvrtání těch dír, ale protože je ta konstrukce moc těžká. To hlavní rameno má v sobě integrovanou vodováhu, aby to bylo na zdi rovně, jenomže já to na zdi neudržím a určitě nevyvážím jenom jednou rukou a ještě pak vyznačit body na vrtání. Na tohle musí být dva lidé, protože ta celá konstrukce je dost těžká a navíc je tam i to dlouhé rameno a nejde to nijak romontovat. I následné umístění té televize do držáku musí dělat dva lidé, protože se to musí napřed zaháknout do té lišty a pak ještě přišroubovat z opačné strany a u toho musí někdo tu televizi ve vzduchu držet. Ty vruty a hmoždinky jsou desítky, ale asi koupím trochu delší a koupím ty osvědčené hmoždinky. Vyfptila jsem ten držák. Jo, a ještě že jsem si rovnou objednala tu sadu s různými šrouby do televize, ty co byly přiložené, nepasovaly ani do jedné mé televize.

Čím přilepit hmoždinky do zdi?
Čím přilepit hmoždinky do zdi? #2

tak sdělte kde,snad se někdo z nás rádců nachází poblíž a pomůže!

Pokud JH-Dačice-Třeboň-Kamenice nad Lipou,, tak se hlásím!

ben®

suzymon - před tím vrtáním do zdi si udělejte šablonu. Na karton obkreslit tu patici držáku, resp. vyznačit si tam otvory. Tu šablonu potom přiložit ve správné poloze a vodorovně na správné místo na stěně a "naklepnout" si tam např. hřebíkem znaménka, kam budete po odstranění šablony vrtat (tím nemusíte nic měřit nebo těžký držák mít v ruce). Takže otvory, resp. hmoždinky zvládnete a potom připevnit i ten držák. No, a s TV Vám musí potom někdo pomoci.

Velmi dobře radí ben, vrtání zvládnete. Obkreslete otvory v držáku na papír a pak na zdi tužkou udělejte kříže v místě vrtání, abyste viděla, kdyby vám díra při vrtání ujížděla. Přidělat televizi vám pomůže soused za kus bábovky.

hodnocení

Přátelé, jedna televize už visí! Teda ta menší zatím. Jsem nadšená, ušetřilo mi to hodně místa v ateliéru. Nechápu, proč už jsem si tohle nepořídila dávno. Udělala jsem to jak radí Ben, s tou šablonou. Pak přišla kamarádka a pomohla mi telku nasadit. *placni**palec2*Přidávám foto

Čím přilepit hmoždinky do zdi? #3

ben®

suzymon - věřil jsem, že si poradíte. Holt, jste šikulka a povedlo se. Gratuluji.

hodnocení

0x

Je velmi vtipné až k popukání, že tu radíte zazdívání bukovách špalků. To bude mít Suzy v obýváku slušnej bordel po zednické stránce.

Škoda, že jsem hloupej a nepověsil jsem podle oriona a ostatních na bukové špalky i bojler :-D. Holt jsem se měl zeptat. Vlastní rozum mi radil kvalitní moderní Fishery...

... aneb jak dotáhnout elektriku do sklepa a diskuze se zvrhne, že je nejlepší louč nebo mistička s tukem a knotem na svícení.

Obávám se gumidku, že máte trochu problém s chápáním. Paní suzymon jsem tuto metodu nedoporučoval, radil jsem hmoždinku a pokud má obavu, tak ji pojistit lepidlem na bázi tekutých hřebíků nebo PU tmelem. Pak jsem jen v rámci diskuse reagoval na krtka, že jeho návrh je "stará osvědčená metoda", zdůrazňuji slovo stará, v dnešní době různých kotev, včetně chemických, tuto metodu nikomu neradím, i když je spolehlivá.

omlouvám se, krtka... čtu mezi řádky.*hi*:-D

nečtu komplet vlákno...pracuju u toho

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]