Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oběhové cerpadlo

Od: radapro001* odpovědí: 9 změna:
Ahoj zatím jak štak topím s krbovými kamny s výměníkem soustava je otevřena s oběhovím čerpadlem. Příští rok budu dělat soustavu uzavřenou s oběhovim čerpadlem. Viz. Foto přeposílám svoje oběhové dosavadní čerpadlo. Chci se zeptat zda by ste mi doporučili nějaké oběhové čerpadlo které můžu používat teď na TZV. samotižku a pak klidně i po rekonstrukci na soustavu uzavřenou TZV. Pod tlakem. Děkuji za odpověď a rady. ( nejlépe které není hlučné mám krbový kamna v obýváku). Děkuji
Oběhové cerpadlo

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ved to tam mate napisane : max 1 MPa. Otazne je len, ci je cerpadlo dost kvalitne a ako dlho vydrzi.

radapro001*
hodnocení

Ano - čerpadlo max 1 MPa nejspíše dostačující na samotížnou soustavu, ale na uzavřenou kde se tlak pohybuje kolem 1.3-1.6 MPa už nedostatečný. Šlo mi o to jestly nemáte doma nějaké čerpadlo na př: značku ze kterou ste spokojeni, proto že na trhu jsou hafo čerpadel a tak sem chtěl nějaké které bys tě doporučili.
radapro001*
hodnocení

Sorry až teď sem si vším MPa . Spíš jen nějaké které bys tě doporučili a sami ste snim spokojeny
Bude to pro Vás zajisté překvapení, ale pletete si jednotky tlaku, respektive jim nerozumíte.
Až si to ujasníte, bude Vám lépe..a zjistíte, že to čerpadlo použít samozřejmě můžete.
1Bar je kolik MPa?
Např. Grundfos Alpha 2 25-40.

hodnocení

3x

Na obrázku je bežné oběhové čerpadlo u kterého je snad i jedno kdo ho vyrábí. 10barů je zcela určitě dostačující, takový tlak se v domácí otopné soustavě zcela určitě nevyskytuje...

Ale v dnešní době jsou již modernější, elektronicky řízená čerpadla, která mají svoje výhody. Jediná nevýhoda je určitá komplikovanost, ale kvalita elektroniky je dost vysoká, tak že netřeba se bát.

Elektronika neřídí jenom průtok, ale třeba i udržovat konstantní tlak apod. Což je třeba výhoda u termoregulačních ventilů apod. Ale samozřejmě je zpravidla dražší... Třeba Wilo, Grundfos, Werter

radapro001*
hodnocení

Skvělé krásně vysvětleno.
Mám ještě jednu otázku je možné že čerpadlo viz. Foto je třeba například pomalé. Jelikož se mi zdá že v krbových kamnech když zatopim tak že je to čerpadlo pomalé a trvá mu z výměníku za delší dobu cirkulovat ( tedy slisim ják se vaří / píská ve výměníku voda). Žárověn sem myslel že rychlejší čerpadlo by mohlo vodu nechat pro téct rychleji a nemusel bych slišet vaření vody. Snad sem to nějak vysvětlíl.

Máte čistý filtr? Čerpadlo nastavené na max?

radapro001*
hodnocení

Max čerpadlo má, a kde mám filtr netuším.posilam schéma soustavy. Proč slišim vaření vody a pískání vody ve výměníku? Na příklad už při 60 stupních. Napojení soustavy - Spodní trubka na kterém je čerpadlo a vhání vodu do výměníku. S výměníku pokračuje do potrubí na kterém je budík ukazující teplotu a tlak + je na něm tlakový pojistný ventil. Dále pokračuje do 4 radiatoru a u posledního jsou dva automatický odvzdušňovací ventyly. Dále vede trubka na půdu kde je ponořená do 100L barelů

hodnocení

0x

Nebudete potrebovať meniť obehové čerpadlo,nie je to potrebné. Doma mi 15 rokov behalo čerpadlo v otvorenej sústavé a teraz behá to isté už 2 roky v uzavretej sústave a s prerobeným potrubím v alpexu zo samotiažného a príkonovo je rovnaké ako to vaše len značky VILO.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]