Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praská zadní deska v krbu

Od: janures* odpovědí: 14 změna:

Praskla zadni stena v topenisti - jedna se o samotovou desku (dle vydroleni?) nebo je to litina?
Je mozne v tomto stavu topit, lze opravit kamnarskym tmelem nebo je to pruser na vymenu cele krbove vlozky (ta se za tim vydrolenim zda neposkozena)?

Praská zadní deska v krbu
Praská zadní deska v krbu #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

7x

Litinu poznáte jednoduše . Vemte magnet a kov magnetizuje . Jinak na stránkách výrobce budou určitě náhradní díly a vykresová dokumentace dílu . Problém by byl , pokuď je to jednoduchá stěna bez vyměnitelných předních dílu . Pak je to na vybourání a celkovou repasi .

hodnocení

3x

Litinu od šamotové desky snad poznáte, tohle vypadá na šamot, který už někdo opravoval. Když odstraníte starou vysprávku a opravíte znovu, tak by to nějaký čas mohlo vydržet. Možná by pomohlo rozdělit desku na dvě pomocí tenkého plastu a vyšamotovat to jako dvě samostatné desky, nebude to tolik praskat.

hodnocení

2x

Podľa mňa je to liatina, ktorú už niekto fačoval. Leda že by bolo celé ohnisko z carconu (napr. BeF).

Či to v takomto stave môžete používať alebo nie záleží predovšetkým od toho, čo je za tou doskou. Pokiaľ nie je súčasťou tesného plášťa vložky a je to len žiarová prepážka, tak by som si s tým moc hlavu nerobil. Inak je to na výmenu.

Podľa množstva sadzí ale usudzujem, že viac tepla vyletí komínom ako do miestnosti. Buď bude problém v obsluhe alebo vo vložke.

janures*

Máte pravdu, vypadá to jako prasklá litinová stěna, kterou někdo vytmelil a ten tmel teď vypadává. Za deskou to vypada, ze je krbova vlozka neposkozena.
Jsou tedy mozne tyto opravy? 1. nova litinova deska 2. vydrolit vypadavajici starou opravu a nove zatmelit 3. lze vymenit litinovou desku za samotove desky pro ochranu samotne krbove vlozky nebo to je funkcni nesmysl?

Praská zadní deska v krbu #3
jendad

Pokuď jde deska vyndat , tak nejrychlejší je pořídit kus plechu síly cca 4 až 5mm . Přiložit ho k plátu a svrtat . Tuhle sezonu to bezproblému vydrží . Zjistit samozřejmě výrobce a pak sehnat náhradní díl .

hodnocení

2x
Je to jenom šamotové obložení které chráni plášť před vysokými teplotami, která kdysi někomu praskla nejspís při přikládání, na funkčnost to nemá vliv, samozřejmě se dá vytmelit či pořídit nová.
Dal bych si pozor také na správné topení, máte to dost černé. Většinou je to kvůli vlkému dřevu, dušení, nízké teplotě apod.

hodnocení

2x

Bude to litinová deska a měla by jít vyměnit, mám to v krbu podobně. Podle typu pokuste dohledat.

janures*

Diky! Vypada to, ze jsem nasel pasujici nahrani stenu. Minimalne rozmery jsou stejne.
topsi.cz/...
Budete umet poradit i jak na vymenu? Jak se ta deska spravne usadi?

Pro toho, kdo má stejný typ vložky, ale jiný rok výroby je tady menší, odsud. A tady alespoň s ložení, str.5

riva

Mám krbovou vložku, která je řešena obdobně. A zadní ochranná litina rovněž praskla. Snad po třech letech prasklina, která se s lety rozšiřovala. Nechci do ní už investovat, má skoro 20 let intenzivního využívání a spíš čekám na závažnější závadu. Před prasklou deskou mám postavený šamotový plát, myslím že hornbach.cz/... , už druhý a druhým rokem. První se neopatrnou manipulací při přikládání rozlomil.

hodnocení

0x

Výrobce, typ krbu? Pak by snad šlo vyhledat ND. I v návodu ke krbu musíte mít něco o servisu...

janures*
hodnocení

Diky moc za odpovedi, dokumentaci ke krbu zkusim dohledat, bohuzel nejsem puvodni majitel a ten mi jen rekl, ze to jednou za cas zatmelil. Osloveny kamnar se na opravu ale moc netvaril, nicmene nijak zvlast se v tom nevrtal. Zajimaji me tak dalsi nazory se rozhodnu bourat a stavet novy krb za tezke penize, zaroven to samozrejme nechci podcenit.

gumi
hodnocení

0x

Myslím že ta prasklá šamotová přepážka ničemu nevadí... až se to vy drolí víc, tak to zamázneš šamotovou maltou

nejspíš to původně prasklo, když tam někdo rval hodně dřeva

pobuda
hodnocení

0x

Mam stejnou vložku ,dnes při čištění jsem zjistil, že mi to prasklo podobně,tak jsem to přeplátoval zanýtoval a uvidím.

Stěna vložky porušená není.Je to díl který vyndávám při každém čištění komínu 1x za rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]