Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatně těsnící špaletová okna

Od: dvernik odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

bydlíme ve staré zástavbě ve zrekonstruovaném domě, ale se špatně těsnícími špaletovými okny.

Takhle vypadají okna po ránu při současných teplotách a počasí, v zimě většinou ani nevidíme ven, jak jsou okna zamlžená. Dokážete z téhle fotky poznat, ve kterých částech okna špatně těsní?

ODKAZ NA FOTKU

Vnitřní rámy jsem trochu oblepil pěnovou těsnící páskou z OBI, ale nejsem si jistý, jestli to reálně něčemu pomohlo. Dočetl jsem se nějakých silikonových páskách, případně zavedení silikonového těsnění do drážky v rámu. Co byste doporučili?
Díky za pomoc a rady!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Určitě bych vyházel ty kytky mezi okny (či jiné zdroje vlhkosti).

Těsnění bych hlavně doplnil i na vnější křídla

asd1

Naopak, vnější křídla musí větrat aby se vlhkost mezi křídlama odvětrávala. Vnitřní musí těsnit aby teplý vzduch nešel na vnější sklo (kde z něj kondenzuje vlhkost)

Kytky pryč, jde z nich hodně vlhkosti (neni divu že se to mlží..) - možná bude stačit jen vyhodit ty kytky..

Bez výměny celýho okna nejvíc pomůže dát vnější sklo dvojsklo

těsnit vnitřní...

Nechci zasahovat do vaší sofistikované debaty, ale u kastláků se těsní, pochopitelně, vnější i vnitřní křídla. .Vnější křídla mají často i dvoje těsnění v obou falcích . V případě zájmu, či pochybností sem rád dám řezy z výrobní dokumentace. Ono je to ostatně vidět třeba i zde:

azeko.cz/...

V každém případě je docela revoluční myšlenka neizolovat vnější křídla kvůli provětrávání... *smich*

Promon, vnitřní křídlo se musí utěsnit, aby teplý a vlhký vzduch nešel do meziprostru okna, dke narazí na studené sklo a zkondenzuje.

U těch řezů Azeka bych měl trochu výhrady k venkovní okapničce, ale třeba na řezu jen chybí namalovaná drážka, takhle na tupo se mi to nelíbí. Taktéž falc u vnitřních křídel řeším jinak, křídlo dosedá na špaletu, bez této zbytečné vůle.

Ale když dva dělají totéž, není to totéž.

hodnocení

7x

Ano, těsnění do drážky je pro taková okna vhodné. Má to ovšem nevýhodu, že si na to musíte pozvat někoho, kdo má patřičnou frézu, je to dost speciální strojek, který doma niřím nenahradíte.

Podobného efektu lze docílit samolepícím těsněním, jen je třeba důsledně dbát na to, aby se to lepilo na očištěné a suché povrchy. Pak to drží, pokud to nalepíte na zaprášený, či mokrý povrch, sloupá se to.

onpira.cz/...

Ovšem pokud ty kastláky mají ve vnějších křídlech jen jednoduché sklo, nikdy zcela nezamezíte pocení a omrzání těchto skel. Stačí otevřít vnitřní křídla, tím se tam dostane teplý a vlhký vzduch, který pak následně zkondenzuje na tom vnějším skle. Samozřejmě, ty kytky mezi skly pocení jen podporují.

Před výměnou oken za plastová, jsem generálkoval špaletová okna. Na vnitřních křídlech a vnitřním rámu jsem řádně očistil barvu, lehce obrousil, natřel jen falce. Po zaschnutí jsem lepis neutrálním silikonem fumičky do okna SILLEN A0,

Byl jsem spokojen a hlavně, udělal jsem to sám.

hodnocení

6x

Za 1. bych odstranil ty kytky s květináčem, ze kterých a kterého se odpařuje voda (kytky "dýchají").

A za 2. , podle zamlžení vnějších skel více od spodu, to vypadá, že vlhký vzduch, do prostoru mezi okny, proudí z místnosti zejména od spodu. Kdysi se do kastlových oken dával, na spodek mezi okna, na celou délku a šířku a na výšku cca 5 cm, koženkou obtažený hranatý polštář, vycpaný senem, nebo slámou, který toto proudění omezoval. Třeba by to mohlo rovněž pomoct a nebylo by to moc složité. Jinak souhlas s promon-em.

hodnocení

2x

Jak zde již zaznělo, nejvíce pomůže dát do venkovních křídel dvojsklo. Samozřejmě i těsnění.

Ovšem tady asi bude s dvojskem ve venkovních křídlech malinko problém. Problém jménem památkáři. Nejlépe se neptat a konat. Protože jakmile se člověk zeptá, tak se dozví, že to vlastně nejde. Třeba jen kvůli takové ptákovině, jako je sklenářský kyt. Když se vyřeší jak vlastně upravit venkovní křídlo, aby tam šlo dát dvojsklo, tak přijdou památkáři a chtějí mít venkovní sklo v kytu. A to u ditermu nelze.

Jenyk, souhlas...

Nejlépe se neptat a konat.

Osobní zkušenost, před 10 lety...

Milane, ano, neptat se a konat.
Protože čím více se člověk ptá, tím více se dozví. Hlavně se dozví, že je nesmyslný počet nesmyslných podmínek.
A od doby, co KRNAP přistavěl ve Vrchlabí ke klášteru jakýsi kámen, (kdo neviděl neuvěří jak se nechá zprznit historická budova) tak se už tuplem nemíním ptát jestli něco můžu přistavět či zbourat.

guma
hodnocení

2x

Pořádně utěsnit vnitřní křídla. Pěnová páska nevím, jestli se na to hodí. Správné těsnění Vám tu už uvedl MilanCukrar Nesmí procházet vzduch dovnitř, mezi okna. Pokud i trocha vzduchu z místnosti projde dovnitř znamená to rosení skel. Květiny vyhodit, nemají tam co dělat. Drážku do rámu jsem nedělal, je to pracné a musíte mít na to drážkovací pilu.

hodnocení

1x

Před výměnou oken za plastová, jsem generálkoval špaletová okna. Na vnitřních křídlech a vnitřním rámu jsem řádně očistil barvu, lehce obrousil, natřel jen falce. Po zaschnutí jsem lepil neutrálním silikonem gumičky do okna SILLEN A0,

Byl jsem spokojen a hlavně, udělal jsem to sám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]