Nejste přihlášen/a.
Zdravim mistni znalce. Asi muj dotaz bude pro nektere smesny.Nemam predstavu zda realizovatelny.Jasne ze budu potrebovat elektrorevizi.to znamena najit nekoho kdo to odborne zastiti.Ale nez na neho vyrukuji z mym planem,chci se zeptat zda je vubec realizovatelny.
K tepelku je predepsan privod:Doporucene ohebne kabely pro pripojeni k siti.
Vnitrni jednotka: S blokovanim elekt.roz.podnikem 5 x 1,5 mm2
k ohrivaci bivalentni zdroj 7 x 2,5 mm2
Venkovni jednotka : 3 x 2,5 nebo 3 X 4,0 mm2
Nez zapocnu sekani od rozvadece do kotelny. Zda by neslo vyuzit nikdy nepouzity privod pro el.kotel.Vim ze je 4 x neco.Uz je ve zdi 30 roku. A pak jeste privod 2 x 2,5 spninany HDO pro bojler.rovnez nikdy nepouzity.
Zda by dane privody neslo zapojit do podruzneho rozvadece z ktereho by se napojili k tepelku.
Nevim zda je to dobry napad?
Proc by to neslo? Kdyz to dobre udelas a najdes rozumneho revizaka. Proste se budete tvarit ze to uz bylo.
Jinak by musel jet dle stavajicich norem a tam, jak uz tu padlo, znduvodu prehlednosti ma byt jeden kabel s plnym poctem vodicu.
Ale bacha pokud ta stoleta hlina je nekde ve zdech jeste spojovana a nevis kde ty krabice byly a jsou zazdene, muze to casem rychle zacit odchazet v zatezi... byly tam dve firmy a nenasly tu krabici, stalo se mi to a stejne jsem musel pretahat novy kabely
p.Peter vy musite byt velmi negativni clovek.V kratke dobe mam dalsi tema vse ohledne topeni a vase odpoved je vzdy perla.
Co tak by se asi mohlo medi stat? V suchem prostredi .A ni vody ji nevadi.Ona tu bude a nas tu nebude
Pointa je v nasledovnom : ak TC potrebuje napr 5 vodicov k vnutornej jednotke a vy tam mate 2 kable po 3 vodicoch, tak teoreticky ok, prakticky vznikne prasacina, kde napr bude zeletozlty pouzity na iny ucel ako ochranny, nehovoriac o tom, ze vodice jedneho obvodu maju byt v jednom kabli alebo rurke (ak su to samostatne vodice).
Nejsem elektrikář, tak jen "částečná odpověď".
Nevím v jakém stavu ty staré kabely k EK jsou. Ale pokud jsou OK, proč je pro TČ nepoužít (příkon TČ bude tak 1/3-1/4 původního (nebo zamýšleného EK).
Na HDO TČ nezapojujte, to je ptákovina a v podstatě to jde proti principu vytápění TČ:
Jinak to není žádná věda, běžný elektrikář to zapojí za "chvilku", rozvaděč pro TČ bude tak 20x30cm...
Bivalenci slušné TČ prakticky nepotřebuje.
No v jakem stavu? Co se muze stat medi. Kdyz lezi
Spis me zajima vase druha reakce . Do posud jsem byl presvedcen ze na tepelko je zvlastni sazba ,tusim 20 hod.NT
proc to je ptakovina,slo by myslenku trochu rozvest?
Že je to v Cu jste nepsal, ale pak asi OK.
Ano, na TČ je sazba 20+4...
Jenže TČ by ideálně mělo být v chodu souvisle, bez vypínání. No a hádejte kdy HDO vypne TČ? Já Vám to řeknu konkrétně u E-ONu a v našem RD (aktuální měsíc, tedy září a říjen). Tak ve všední dny je VT 8-9, 12-13, 16-17 a 20-21h, to znamená, že pokud budte topit 12-14h denně (což je zhruba tak ideální-reálný stav pro zateplený dům a zimní období), pak se Vám TČ během dne 4x na hodinu vypne a poté bude znovu nahřívat. Když pominu ty 4 zbytečné starty a vypnutí kompresoru, tak finančně ušetříte (teopreticky) tak 4Kč/den, prakticky ale ještě méně (budete si snižovat SCOP) a tepelná pohoda v domě bude horší. A to nemluvím o regulaci TČ, která v tom bude mít také pěkný guláš...(o plně ekvitermní regulaci ani nemluvím).
za to CU se omlouvam. To jste mi vrazil dalsi klin do hlavy.
Ale to mam cas promyslit Pro letosek mi uplne staci tepelko objednat,idealne zapaltit a uskladnit doma s smlouvou na propojeni chladarem a zprovozneni v srpnu 23.
jeste dotaz zacatecnika z tepelkem. Kotel muzu met i bez bivalence. Usetril bych v dnesni cene 2500. Me bude zustavat atmosfericky plyn ktery mam v planu pouzivat kdyz tepelko nestaci.
Ale bylo mi doporuceno a sam jsem uznal ze cena o 2500 vetsi za bivelant nestoji za rec. A ze nemusi byt ani zapojeny,pouze pro strycka prihodu kdy by plyn.kotel se do nerentabilni poruchy.a byl by vyhoze.
Otazka: kdyz nebude zapojen bivelant nemusi byt blokovani .A presto dostanu tarif pro tepelne cerpadlo?
Nový rozvaděč, to není oprava ale nová stavba, minimálně rekonstrukce, to už musí být podle nových norem. Tam se píše, že soustava TN-C, tj kabel 4x smí být průměr 10mm vyšší. Na stávající kabel ti nikdo s čistým svědomím revizi nedá. Dostaneš dotace bez revize?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.