Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu použít zelená rajčata do leča

Od: rudka odpovědí: 7 změna:
Mám přebytek zelených rajčat, ne všechna dozrají. Mohu použít zelená rajčata do leča?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jp
hodnocení

6x

Zelená a nedozrálá rajčata dávám za okno na sluníčko, postupně skoro všechny uzrají. Mám je tam třeba až do prosince a postupně odebírám. Rozhodně bych nezralá rajčata nekunzumovala.

hodnocení

5x
Podle mě ne. Doporučuje se je přidat do kvašené zeleniny, aby se zbavily solaninu.
kenav

Ani tam ne,prostě vyhodit

mate59
hodnocení

4x

Krom toho,že obsahují solanín to bude v leči nechutné.Ale jedl jsem kdysi z nich marmeládu a byla dobrá.

hodnocení

2x

Zelené paradajky naukladajte do papierového obalu od vajíčok a dajte na okno na teplé miesto,všetky vám postupne dozreju a nebudú hniť jedná od druhej ako v skle.

anebo do krabice od bot.

spu
hodnocení

1x

Co našel vyhledávač.

Možná byste měli chuť využít nějaký recept na přípravu zelených rajčat, ale máte obavy z jejich toxicity. Je pravda, že nezralá rajčata obsahují jedovatý solanin, stejně jako zelené brambory. Ovšem k tomu, aby byly následky otravy fatální, by bylo potřeba sníst zhruba 400 mg solaninu. To je poměrně velké množství, neboť jedno nezralé rajče obsahuje zhruba 25 mg solaninu. I taková dávka by nám ale mohla způsobit žaludeční potíže. Většinou však konzumujeme spíš lehce nedozrálá rajčata, kde se množství solaninu v jednom plodu pohybuje kolem neškodných 2 mg. Tepelnou úpravou nebo kvašením se množství solaninu dál podstatně snižuje. Ani tak byste to ale s konzumací těchto rajčat neměli přehánět, doporučené množství je 100 g. Pokud však máte jakékoliv obavy, je lepší nechat rajčata dozrát i s využitím našich tipů a pak konzumovat naprosto bez starostí.

Nechcete je také nakrájet?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nezralá rajčata

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]