Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hroutí se nám plot kvůli sousedovi

Od: hoonza* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, prosím o radu:

Naše zahrady jsou mírně z kopce a jsou spojeny plotem. Soused si zahradu srovnal a tak navýšil zeminu, která částečně bourá plot, který nás spojuje a hlína přepadává na naši část zahrady. Není s ním rozumná řeč o spolupráci v nápravě. Prý to mám hradit sám, jemu to nevadí,...

Je možné tuto situaci řešit přes stavbní úřad? Rozumná domluva bohužel není možná.

Děkuji za radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

0x

Stavební úřad je první instance..

hodnocení

0x

začněte obecním úřadem, ten je nejblíže. páč stavební úřad nebude řešit padající hlínu. Doufám z textu, že ten plot není nově stavěn, jen si urovnává terén do výšky podezdívky. Čí je ten plot?

hoonza*

Plot je starý. Komu patří nevím. Kdysi bylo pravidlo s ploty, které zřejmě již dnes neplatí. Při vstupu na parcelu je plot po pravé ruce. Zahrady jsou u nás v řadě. Tedy plot i po levé ruce (tam je to v pořádku). Dům jsem koupil před rokem a dávám ho pomalu dohromady.

Děkuji za radu - informuji se tedy na obecním úřadě.

Milý Jene, když jste kupoval barák, byl v odhadu i plot?

Co říkal soused, čí je plot?

hoonza*
hodnocení

V odhadu je uvedeno, že objekt je oplocen, ale že by byl vyčíslen, to ne. Soused se navyjádřil k vlastnictví. možná sám neví. Tento plot (betonové sloupky s betonovým překladem dole na zemi+ pletivo; ze strany souseda zarostlé keři) je evidentně starší než oba domy. Byl by v dobrém stavu, kdyby navýšená hlína netlačila na sloupky, které k nám přepadávají.

Neřešil bych to, kdyby byl soused vstřícný, slušný člověk. Mám bohužel poprvé v životě smůlu na lidi podobného typu, o to víc nepochopitelné je, že se takto chová soused. Není zde protor popisovat - chování souseda a co se stalo. Nešlo o tento plot.

Rozhodl jsem se plot opravit sám, jen mi jde o to, nakolik s ním musím komunikovat a jestli s opravou musí souhlasit,atp. Mohu ho vyzvat písemně k odházení hlíny navýšené (která problém způsobila) , abych mohl plot opravit? (v kopii stav.úřadu).

Vím, každý případ je specifický a nelze odpovědět obecně,... Děkuji

zvolil bych:

1) komunikaci se sousedem

2) komunikaci přes někoho koho znáte oba (manželky, dalšího souseda, hospodského, pošťačku...)

3) obec

4) stavební odbor

5) jejde, ani se mi to nechce napsat... soud!

hoonza*
hodnocení

Ano, souhlasím i tak to chystám. Doufám, že skončím nakonec bodem 1, ale max.bodem 4. Díky

ola®

*andel* Božinku..., také tady máme jednoho lufťáka, souseda, také koupil chalupu a vůbec ho při koupi nezajímalo, kde má plot a jestli je jeho! Máme plot společně napojený cca 50m, bývalý soused si udělal polovinu, jen sloupky pletivo (má to tak kolem celé chalupy) a my dopojili druhou polovinu a to stejným stylem, jako kolem celého našeho baráku (betonová podezdívka a pletivo v rámu). Lufťák koupil chajdu, dva roky staví bazén*smich*, ale teď se ohromně divil, že jsme natřeli jen polovinu plotu, těch svých 25m. Když jsem mu to vysvětlila, že přece nebudu natírat jeho půlku, tak se začal rozčilovat, že: kdo prý to rozdělil..., že ta druhá nenatřená půlka je zhnilá a prý hřešíme na to, že on neví a proto jsme si zabrali tu dobrou půlku plotu!

Strašně mě to rozesmálo, páč když se podívám na jeho plot kolem celého baráku, úplně stejné sloupky,pletivo i zelená barva! A svůj plot kolem celého baráku (stejné podezdívky, pletivo v rámu a hnědá barva), tak ,,,OPRAVDU NENÍ POZNAT ČÍ JE PLOT*haha*!,,,

arakain77*
hodnocení

0x

Je ten plot potřeba?Já se sousedy nepotřebujem žádný.Jen soukromí dvora,zbytek pozemku máme bez plotů a taky žijem.ZBYTEČNÁ INVESTICE.jO A SE SOUSEDEM SI PŘES PLOT NEMUSÍME PODÁVAT ŠTAMPRDLI.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]