Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik se platí v paneláku za elektřinu

Od: gerbil odpovědí: 27 změna:
Kolik se platí v panelákovem bytě nyní běžně zálohy na elektřinu? Ptám se na byty, kde se elektřina nepoužívá na vaření.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zálohy nastavuje dodavatel elektřiny. Pokud se vám zdají vysoké, tak si je můžete snížit a naopak pokud jsou nízké, tak zvýšit. Od toho se odvíjí vyúčtování, přeplatek vám dodavatel vrátí, nebo musíte doplatit. Asi je lepší mít vyšší zálohy a dostat přeplatek, při nízkých měsíčních zálohách pak vyúčtovaný dluh může docela bolet.

Na druhé straně - při dnešní inflaci je lepší platit doplatek znehodnocenou měnou ..

hodnocení

1x

Příklad: byt v paneláku, vytápění a TUV centrální, vaření plyn. Spotřebiče : světla, PC, TV, radio, lednice, pračka, konvice, mikrovlnka. Roční spotřeba cca 1,0 MWh. Z toho vychází roční platba po "slavném" zastropování cca 9000Kč. U levnějšího dodavatele méně, cca 7500Kč.

tuk
hodnocení

0x
Zálohy si můžeš stanovit jakékoliv, tak aby pokryly paušální poplatek.
Stačí tvrdit že máš spotřebu nula.
Na svícení fakt skoro žádnou elektřinu nepotřebuješ, paušál je typický do 1500 Kč za rok.
petrm

Možná jste měl na mysll 1500 Kč za měsíc. Vařím na plynu, topení mám centrální a za elektřinu jsem loni zaplatit jen za pevné poplatky cca 6000 Kč (spotřeba cca 2 MWh, TV, PC, pračka, lednička,...).

Napsal to dobře, paušál 1500 za rok (tj. za dráty, za jistič atd). Zbytek je za elektřinu a tu nemusí čerpat.

gumi

@petrm co to je za nesmysl za pevne poplatky 6000? Ty mas 3x32A v sazbe primotopu v byte!? :)

Uz par silencum jsem takovy nesmysl likvidoval a zmenil na 1x25A. Pri sazbe D02 je pak "pevne poplatky" v Praze, spravne pak fixni plat od 802 Kč za ROK. Konkretne u obchodnika s obchodnim pausalem = 0 - coz je treba Fonergy. (Nesnazte se momentalne nepribiraji)

U Cezu pro ZTP (nejlevnejsi varianta) je to 1800,- tedy o litr vic.

Takze, tusic vubec - co to jsou pevne poplatky?

petrm

@gumi Klídek, asi jsem to nenapsal úplně přesně, 6 000 Kč jsou všechny ostatní poplatky mimo silovou elektřinu. při roční spotřebě 2 MWh. Spokojen?

hodnocení

0x

Je lhostejné, jestli v bytě panelovém nebo cihlovém. Záleží na tom, jak často perete, žehlíte, jede sušička, myčka, lednička, fén, pc, televize, rádio, případně teplomet. Když zavoláte k dodavateli, s paní dáte řeč a vyjmenujete, co všechno používáte. Ona vám navrhne výši, má zkušenosti. A když něco přikoupíte, zase zavoláte a dohodnete zvýšení záloh.

id
Ale babi, dnes se již nikam nevolá. Vše si udělám z PC nebo z mobilu v ČEZ samoobsluze.
mnd®

babko buď normální.Co to je žehlení,rádio a ...Normální telka má rádio už v ,,sobě,, taky to umí internet.Žehlení? prodává se prádlo co se nežehlí,sušičku,myčku,fén,teplomet... nepotřebuji - stačí manželka a utěrka.

Nepochopil jsem proč nám zvedli zálohy a přitom vraceli přeplatek.Zadarmo drahý peníze a jejich úroky z ničeho našich peněz.Zálohy jsem už zase snížil.Raději budu doplácet než je dotovat.Na SIPU mám jenom nájem a nic jiného.Jo a kam volat? když to dělají oni?

A proč platíte sipo?

Štíre, to je otázka na mě? Platím SIPO proto, že mohu a proto, že mi to vyhovuje a proto, že přes banku je to, pro mě nejrychlejší a jejspolehlivější. Internetové bankovnictví nemám a nechci. Jsem spokojená s tím, jak to je. Každý z nás nabízíme takové řešení, jaké se nám osvědčilo a s čím jsme spokojeni. Tazatel si vybere podle svých požadavků.

Proč mám pocit, že si do mě chcete rýpnout a ne zrovna v dobrém. Ublížila jsem vám někdy? Dlužím vám něco? Nebo se mi nešikovně snažíte poraditm abych věděla jak si mám život usnadnit? *alene* Jsem hodně zmatená.

Babko to bylo na mnd...
mnd®

nechápu stire.kazdy si nastavi strop a bud doplaci nebo dostane zpet.u nas to tak funguje.jak to bude letos vlastne pristi rok to vyuctovani nikdo nevi.

Já se ptal, proč platíte sipo?

Hele stir, na ten dotaz není odpověď. Já z ženy taky nedostal proč platíme sipo:)

petrm

Odpověď je jednoduchá. Proč měnit něco, co funguje.

tm
hodnocení

0x

Praha, PRE - el. svítíme, pereme, vaříme - běžné spotřebiče. Spotřeba ca. 1 kWh, teď mi snižovali zálohy na 730.

petrm

1 kWh je asi tak spotřeba ledničky za den

karel556*
hodnocení

0x
Asi před týdnem mi ČEZ snížil měsíční zálohy z 600 Kč na 530 Kč. Jen svítíme a kombi sporák, nahoře plyn, trouba elektrická. Byt v paneláku 1:4. Samozřejmě že pračka, chladnička s mrazákem, mikrovlnka, tv, PC atd

hodnocení

0x
24000 ročně.

24.000,- Kč ! To asi v tom bytě asi pěstujete "rostlinky" co potřebují hodně světla a tepla. *smich*

24.09.22 12:25
Zálohy.

hodnocení

0x
Zálohy vám nic neřeknou. To je nic neříkající údaj. Uveďte celoroční spotřebu dle faktury a úplně lehce si to spočítáte dle ceníku vašeho dodavatele. Pokud to ovšem nenajdete ve svém zákaznickém účtu na internetu nebo v aplikaci, kde už máte případnou výši záloh spocitanou.

hodnocení

0x
Roční spotřeba v 3+1 2,6-3,3MWh, roční platba v rozmezí 14,5-18tis. Kč.
Takže záloha 1.500,-/měsíc pokryje náklady celkem v klidu (měli jsme 1.330,- a pak od 2021 1.580,-).
Osobně bych platil tak nízké zálohy, jak to jen jde. Peníze navíc na nedoplatky bokem na účet a za rok to zadarmo hodí nějaký úrok..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]