Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si poradit se znečištěním studny

Od: klara* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

nedávno jsme prostřednictvím rozboru vody ve studni zjistili výskyt koliformních bakterií a Ecoli. Hodnoty byly dost vysoké. Studnu používáme dvě domácnosti (4 osoby). Je tedy před námi rozhodnuntí, zda studnu komplet vyčistit a udržovat za pomoci chlóru nebo popřípadě reverzní osmózy. Druhou možností je připojit se a používat jen městskou vodu. Pak je ještě jedna možnost, a to vykopat šachtu, kde se bude moci přepínat voda studniční a mětstká. Ale v tomto případě hrozí to, že pokud se bakterie vrátí, znečistí oba toky. Prosím o radu, jestli má někdo podobnou zkušenost, jakým směrem je lepší se ubírat.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Napojte se na městskou vodu a vodu ze studně používejte pouze na zalévání, případně splachování WC.

Pokud byste vše chtěli mít jinak (a legálně dle všech předpisů), tak se Vám investice nikdy nevrátí.

klara*
hodnocení

Děkuji za radu, také bych to tak asi viděla. Je to zřejmě nejlepší řešení.Voda měsíčně zatím nevychází natolik, aby jsme museli nutně zachraňovat složitě studnu, alespoň dle mého názoru :)

hodnocení

2x

Před cca 20 roky, kdy jsem přestavoval dům jsem také stál před rozhodnutím studně a vlastní voda nebo městská voda. Připojil jsem se na městskou vodu a studniční je využívána pouze na zalévání, umytí auta, venkovní sprchu,... Nyní tohoto řešení nelituji protože např bojler / jedná se o specielní Dražice s desuperheterem tepelného čerpadla/ mi od roku 2003 doposud slouží. U studniční vody nevím v jakém by byl stavu či kolikátý bych již musel měnit. To samé sprcha a další komponenty v rozvodu vody. Pokud bych měl možnost tak bych uvažoval o studniční vodě pro WC, ale jinak bych volil stejně městskou vodu. Druhá stránka věci je spojení studniční a městské vody což hrozí velkým prů.erem.

klara*
hodnocení

Děkuji Vám za radu. Jsem téhož názoru, že prioritně je asi nejlepší volbou městská voda. V tomto případě řešíme jen to, jakým způsobem se připojíme. Budeme totiž muset zřejmě rozkopat část chodby a počasí k tomu teď úplně není příznivé. Ale udělat se to musí :)

hodnocení

1x

Zistil by som, ci je na okoli septik alebo chov zvierat. Ak nie, potom moze pomoct jednorazova dezinfekcia, inak to bude vecny boj.

Netusim, ako mate robene rozvody v dome a ci by ste ich vedeli prerobit na mestsku vodu do kuchyne a kupelne a zvysok ako WC a pracku na studnu.

klara*
hodnocení

Dobrý den. To už jsem zjišťovala, ani jedno z toho v okolí nemáme. Jediné, co se změnilo, že sousedé (cca 70m vzdálené) minulý rok začali stavět. Ale nemají septik, ale natahovali potrubí do kanalizace, a v tomto případě by se nic znečistit pod zemí nemělo.

hodnocení

0x

Pokud je voda ze studny jen bakteriologicky závadná a jinak je kvalita akceptovatelná, tak bych se poohlédnul po nějaké domácí úpravně, stačilo by vodu pouze desinfikovat. Kontinuálně by mohla fungovat desinfekce odebírané vody UV světlem, pokud se něco takového dá pořídit za rozumné peníze

riva
hodnocení

0x

Nejlevněji vychází upravovat si vodu na pití a vaření pomocí reverzní osmózy. Ale musíte zvážit, jestli zvládnete provádět si údržbu sami (cca 2x ročně). Pak jsou jednorázové náklady cca 10 000,-Kč a pravidelné roční cca 200 Kč.

klara*
hodnocení

Ano děkuji, o tom jsem taky uvažovala. Udržování by nebyl problém. Spíše se obávám, že pokud nezjistíme příčinu znečištění a studnu komplet vyčistíme a zavedeme osmózu, může se stát, že po pár měsících se nám voda opět znehodnotí a nakonec by jsme stejně museli připojit městskou...

riva

U nás to jsou koliformní bakterie, dusičnany a vysoká tvrdost. Není to nic divného, protože není kanalizace. Reverzní osmóza to vyřešila a vlastní membránu jsem naposled měnil v roce 2014.

hodnocení

0x
Do úvah bych započetl to, že s nárůstem cen energií lze očekávat i s nárůst ceny vodného a stočného.

hodnocení

0x

Řešil jsem svého času podobný problém,zmizel když jsme začali pravidelně čerpat,a pro jistotu tam občas sypnu trochu chloraminu,asi tak jednou za měsíc když si vzpomenu,bakterie nejsou.;Ale to nemusí platit všude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]