Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Atmos dc18s

Od: andre* odpovědí: 13 změna:
Zdravím mám kotol atmos dc18s na pevné palivo a potrebujem ešte raz poriadne vysvetliť nastavenie a význam kotloveho regulátora a spalinivého.. Ďakujem za odpovede

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kotlový termostat vypíná odtahový ventilátor podle teploty topné vody v kotli.

Spalinový termostat vypíná odtahový ventilátor podle teploty spalin, které jdou z kotle do komína.

Spalinový na MIN = ventilátor jede trvale a vypíná se pouze při dosažení teploty vody v kotli

Spalinový na MAX = ventilátor se vypne při dosažení teploty vody v kotli, při dohoření paliva se pak už ventilátor nezapne

andre*
hodnocení

Takže ventilátor má byť zapnutý až kým kotol nedosiahne požadovanú teplotu 80-90 stupňov má stále drieť a pri dosiahnutej teplote sa vypnúť a v kotli kľudne horieť?
tm
Andre: moje zkušenost je taková, že když knoflík s regulací ventilátoru během pár vteřin otočím párkrát sem a tam, tak ventilátor se vypne pokaždé v jiné poloze... takže bych to viděl, že je to stejně plus mínus autobus... chápu to tak, ze po vypnutí ventilátoru se omezuje hoření neboť se omezuje přísun vzduchu.
andre*
hodnocení

Vieš ide mi o tú podstatu veci že v tom nastavení ide hkavne o to pri akej teplote sa ma ventilátor vypnúť (80-90) a o to ze do tej doby ma ventilátor drieť aby túto teplotu dosiahol.. Ak je to tak tak mi je všetko jasné... Mám akumulačnúnú nádrž 1000l má to kde ísť..
Neni to nahodou tak, ze ty dva termostaty jsou zapojene do serie? U spalinoveho byva ucel hlavne v tom, ze kdyz dohori drevo, tak se vypne ventilator. Protoze na roztapeni to vsichni zapinaji, aby se rychle rozhorel . Takze spalinovy vypina venntilator na zaklade poklesu teploty spalin pod nastavenou hranici z duvodu dohoreni a kotlovy ho vypne po dosazeni nastavene teploty vody v kotli.
tm

Zní to logicky. Při poklesu teploty nebo vody se logicky vypíná. Ale otázka je, kdy je ideální, aby se vypnul))

tm
hodnocení

0x

Mám Atmos C18s a chtěl jsem se nedávno ptát na to stejné)) Dle návodu se to má nějak odzkoušet podle místních podmínek. Topenář to nastavil někam asi tak na 2/3 mezi MIN a MAX (blíže k MAX). Smysl těchto knoflíků je mi jasný (viz odpověď colomba), ale jelikož se s kotlem teprve více seznamuji, tak se hloupě zeptám - stane se něco, pokud by jel ventilátor stále (nevypnul by se do fyzického vypnutí kotle)? Tím, že se vypíná ventilátor při určité teplotě spalin/vody znamená, že se dále omezuje hoření kotle (tipuji, že při vypnutí ventilátoru se omezuje činnost kotle, jelikož se omezí proudění vzduchu)? Popravdě si nejsem jistý, jestli jako laik jsem schopen správně tyto knoflíky nastavit, když je to podle místních podmínek, tzn. dost individuální. Nemluvě o následujícím - příklad: mám roztopený kotel, pootočím několikrát za sebou knoflíkem (jedno kterým) a ventilátor se vypne/zapne vždy v jiné poloze knoflíku, takže mi to přijde +/- autobus. Když jsme v těch dotazech, chtěl jsem se ještě zeptat: pod hlavním vypínačem kotle je černý knoflík "bezpečnostní termostat nevratný", který slouží při přetopení kotle (neberte mě teď za slovo - nemám u sebe návod). Topenář to snad nějak nastavil, ale ze zvědavosti se zeptám - jak to funguje, podle návodu mám zmáčknout... to nějak nechápu, nemluvě o tom, co když nebudu doma... jak poznám teplotu, při které se kotel "přetopí" a začne dopuštět vodu z řadu? Vodu z řadu kotel dopustí pouze do kotle nebo i do oběhu?

U tohoto kotle se doporučuje aku nádrž dle výkonu kotle plus řídící automatika ovládání kotle, aby mohl fungovat jako zplynovací.

Pokud se točí odtahový ventilátor tak se kotel rozhořívá na správnou teplotu.

Po dosažení teploty 83-86 °C a vypnutí odtahového ventilátoru kotel "jede" ve správném ekonomickém režimu.

tm
Aku mám, ale vše se řídí manuálně. Laddomat nemám

hodnocení

0x

Vždycky záleží na tom jaké máš zapojení kotle a jestli máš u kotle akumulační nádrž.

Když máš akumulační nádrž, tak můžeš kotel provozovat na maximální výkon a teplo se ti ukládá do AKU nádrže. Ale pokud ohřeješ nádrž na 90°C a budeš pořád topit v kotli, tak ten kotel taky přetopíš, protože teplo už nemá kam jít.

Když AKU nádrž nemáš, tak teď v mírném chladnu stačí třeba hodina topení aby se dům nahřál a pak už nepotřebuješ tak velký výkon kotle. Proto se dá kotel provozovat v režimu stáložáru (tak nějak to nazývá výrobce kotle). Kotel tak dává menší výkon, palivo v něm vydrží déle a pro udržování teploty v topení (pokrytí tepelných ztrát) to stačí.

Ta pojistka nevím jak funguje. Já jsem si spíš myslel, že je to elektrická pojistka.

Proti přetopení chrání kotel dochlazovací smyčka. Ta je připojená na studenou vodu a pokud teplota vody v kotli dosáhne asi 95°C, tak se otevře ventil a přes kotel teče voda tak dlouho, až se kotel ochladí. Ta ohřátá voda teče do kanálu, takže ti sebere teplo z kotle a tím zabrání poškození kotle při přetopení.

tm

Zajímalo by mě, jak právě funguje ta nevratná pojistka a jak ji mám jako zmáčknout? Jednak - co když nebudu v době přetopení přítomen (u kotle fakt nesedím) a taky mi přijde, že ji není kam zamáčknout... A myslíte, že ta ochlazovací smyčka dopustí vodu i do oběhu a po ochlazení se přívod studené vody sám zastaví (nemáme odvedeno do kanálu, ale topenář to odvedl na podlahu, ze které to odteče do kanálku)? Nebo budu muset po této akci znovu dopouštět vodu do systému, odvzdušňovat atd.? Právě mě v návodu zarazilo těch přetopení při 95°C - to zejména s ohledem na skutečnost, že mám podle návodu topit min na 90°C... k čemu je pak na teploměru v kotli 120°C? A na regulaci kotle (otočné červené kolečko v horní zadní části kotle - spojené řetízkem s přivodem vzduchu) je max 90°C, přitom jsem z toho pokaždé horkotěžko vytáhl 80°C (pokud bylo nastaveno kolečko na 90°C).

Ochlazovací smyčka nejde do systému, ale skrz horní - nejteplejší část kotle. Tato voda jde po průchodem kotle ven, nebo do kanálu.

Teploty nad 80°C: Přečti si v návodu primární a sekundární vzduch a jeho nastavení. V zadní dolní části kotle je další nastavení vzduchu.

Také hodně záleží na průměru a výšce komínu. Proto se doporučuje indiduální nastavení vzduchu.

Po vypnutí odtahového ventilátoru by teplota kotle neměla stoupat. Pokud ano tak se montuje omezovač tahu komína.

Také mám C18s, ale i s ladomatem, řídící jednotkou a trojcestným ventilem.

tm

ladomat nemám, topenář mi to poskládal z jednotlivých dílů, aby to bylo levnější (chalupa). Konečně mi někdo objasnil tu ochlazovací smyčku. Takže do sytému to vůbec nejde. Předpokládám, že po ochlazení se přívod vody sám zastaví, aby netekla voda z řadu do doby, než si toho někdo všimne. Kolik vody bude cca potřeba k ochlazení samozřejmě asi neodhadneme (ani přibližně - třeba 20, 100, 200 l...)? Pokud budu mít termostat na odtoku z kotle (to červené kolečko s řětízkem k přívodu vzduchu) nastaven na 80 nebo 90st (nevím, kolik je tam teď max), tak bych neoreticky kotel přetopit neměl. Páč když to mám nastaveno na max, teplota v kotli je vždy cca o 10st nižší. Jiná situace by samozřejmě nastala při výpadku el. (nemám zatím záložní baterie - budu dokupovat v průběhu této zimy, až budu mít čas se tím prokousat). A ten kotlový termostat nevratný funguje jak - netušíte?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]