Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapínaní čerpadla na kotli

Od: tonda* odpovědí: 7 změna:

Ahoj. Potřebují poradit jak nejlíp zapojit obehové čerpadlo na kotli tuhých paliv. Napojit ho přez nějaký vypínač a při zatopeni jen zapnout. Nebo to zapojit přez nějaký příložný termostat který bude na trubce z kotle a nastaven třeba na 40C.Musi se zapojit čerpadlo přez pojistku,jistič?

Nebo děla se to ještě nejak? Poradte prosím

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Stačí použít nějaký příložný termostat, třeba viz dodaz. Čidlo se připevní na výstupní potrubí za kotel a omotá se nějaou tepelnou izolací. A přes jeho spínací kontakt se zapojí přívodní fáze pro oběhové čerpadlo. A nastaví se vhodná spínací zteplota, při které zapne čerpadlo. Při poklesu pod ní pak jej opět vypne.Pro případ, že by došlo k jeho poruše, kdy by pak došlo k "přetopení"kotle a vzniku přetlaku a úniku vody přes bezpečnostní přetlakový ventil, je možné osadit ještě druhý, na němž je nastavena teplota o něco vyšší, a jeho zapínací kontakt je zapojen na nějakou signalizaci (houkačka, bzučák na 230V AC) a přívod na tento kontakt je zapojen z rozpínacího kontaktu toho termostatu pro čerpadlo. V případě selhání termostatu čerpadla, u kterého nepřepne kontakt, sepne kontakt druhého a ozve se signalizace. A pro případ možného ručního spuštění čerpadla (pro případ odzkoušení čerpadla, nebo při poškození termostatu) je vhodné ještě osadit i nějaký běžný spínač (vypínač), jenž je zapojen paralelně (vedle sebe) s kontkatem termostatu. Případně existují i elektronické termostaty, které ukazují i konkrétní teplotu. Ale jsou poněkud dražší. Funkce je ale v podstatě stejná.

sanimax.cz/...

tonda*
hodnocení

To se mi jeví jako nejlepší řešení. Jen nevim jak pišete s přidaní toho vypínače na ruční zapnutí čerpadla.

Stačí jakýkoliv jednopólový vypínač/ spínač na 230V AC (buďto v nějaké krabičce a na povrchu, nebo možno i v instalační krabici pod omítkou), jehož spínací kontakt zapojíte, jak jsem psal, paralelně přes kontakt toho termostatu. To znamená, že kontakt termostatu vlastně "překlenete" tím kontaktem vypínače. Čerpadlo je pak možné zapnout buďto tím vypínačem (kdykoliv), nebo, pokud je ten spinač vypnutý (kontakt je rozepnut) , tak čerpadlo pak zapíná automaticky ten termostat, při dostoupení teploty vody na výstupu kotle, na hodnotu na něm nastavenou.

hodnocení

0x

zrovna před pár dny mi topenáři zapojovali nový kotel na dřevo...no a jde mi to i samo bez čerpadla a nebo s digitálním oběhovým čerpadlem které je připojeno přes elektroniku/skříňka na stěně/kde je vypínač na samostatný provoz nebo po přepnutí a nastavení- provoz přes termostat přitom čidlo toho zařízení je přípáskované na výstupní trubku z kotle-je tam i několik světelných diod které svítí podle toho co je navoleno...čerpadlo je na zpátečce...samozřejmě je tam několik ručních ventilů a bezpečnostní ventil aby kotel se neroztrhl kdyby došlo k přehřátí...na kotli je další ventil který mechanicky zavírá a otvírá přívod vzduchu do kotle zespodu na dvířkách-je to vlastně obyčejný litinový klasický kotel -jestli je nějaká pojistka v té skříňce jsem zetím neřešil-přívod do ní je kasický přívod ze zásuvky ...

hodnocení

0x

Použite niečo podobné tomúto. Buď s čidlom alebo príložný.

attackpredajna.sk/...

hodnocení

0x

Obojí, jak přes vypínač, tak i přes termostat.

Sám ručně zapnete, když potřebujete, nebo když je nějaký problém, termostat zapíná (skoro) vždy, podle Vašeho nastavení

Jelikož mám větší množství termostatů z boilerů, používám tyto termostaty.

prik
hodnocení

0x

Kotel na pevná paliva. Nějak tady nečtu zda kotel je vybaven 3CV, nebo 4CV. Bez toho většinou u nového kotle neplatí záruka. Pochopitelně pak by to bylo o něco složitější, než mít jednoduchý okruh s kotlovym termostatem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]