Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Cirkulárka mi sloužila věrně spoustu let, při řezání zničeho nic (žádný suk ani špalek, lehké řezání) v motoru cvaklo a zkrat, vyhodilo/poškodilo to jistič. Konkrétně je poškozená na trojjističi prostřední fáze, nejde nahodit, respektive po nahození nepropouští proud. Zkontroloval jsem kabel (když kabel odmontuju od motoru, (novej) jistič to nevyhazuje... když připojím 2 fáze, tak taky nevyhazuje, když zvolím jinou kombinaci dvou fází, opět to jistič vyhodilo. Zkusil jsem taky zapojit jednotlivý fáze samostatně (tedy proti kostře) - nevyhazuje.
Prosím o radu, co s tím asi může být... a zda to je opravitelné mimo specializovano u dílnu. Ohmmetr mám... Štítek atd viz foto.
Hledání na forech mi naznačilo, že možná musí být vinutí převinuto - což jsem kdysi nebožtíka otce viděl dělat, ale to bych asi nezvládl. Tak prosím ještě radu, jestli je praktické nechat si to opravit, nebo zda je nejsnazší/nejlevnější možností koupit jinou, starší, fungující cirkulárku... Či vyměnit motor?
Moc děkuju (topná sezona začíná, haldy nepořezanýho dřeva se vršej...)
Petr
Motor samozřejmě lze převinout, ale dost těžko to dokážete doma, na koleni. Já dělám servisáka dřevoobráběcích strojů a převinutí motoru zařizuji pro zákazníky dost často. Často spolupracuji třeba s touto firmou
elektroka.cz/... , mají i stolici, na které motor kompletně zdiagnostikují - před i po převinutí.
Multimetrem od Číňana toho moc nenaměříte - ale můžete zkusti proměřit jednotlivé cívky vůči kostře ( tam musí být nekonečný odpor) , případně zkusit měřit jednotlivé cívky - musí mít stejný odpor.
Teď v pokusné fázi jsem, myslím, vyřadil všechny vnější vlivy, zbyl jenom zkrat v motoru:
- jistič jsem zkontroloval tak, že jsem do zásuvky dal zástrčku s jiným motorem - ten funguje.
- cirkulárka se po zasunutí zástrčky zapíná spínačem "tahem zapni, stiskem vypni". Ten je asi v pořádku, odpojil jsem dráty za spínačem od svorkovnice a spínač nevypnul. Na svorkovnici jsem postupně zapínal jednotlivé fáze. Předpokládám, že kdyby některá fáze na svorkovnici nešla, motor by vrčel a chvěl se a zkrat by nastal až za chvíli? Tohle je okamžitý zkrat, s vypnutím všech jističů po cestě. Jak jsem psal, jedna kombinace fází jistič nevypla, druhá kombinace vedla k okamžitému zkratu. Kombinací fází myslím to, že vezmu příslušné 2 vodiče a připojím je na svorkovnici, pak jeden vodič odpojím a místo něj na přísliušné místo připojím ten třetí...
Z vasho popisu mam dojem, ze absolutne netusite, co robite. Posobi to dojmom vyroby medzifazoveho skratu na vypinaci. Moja rada: v zaujme vlastneho zivota to nechajte tak a volajte odbornika.
Při odepojeném spínači změřte odpor jednotlivých kontaktů, spínač sepnutý...a dejte info...a odpor jednotlivých vinutí mezi sebou a proti kostře, ještě jste info nedodal...motor odpojený od přívodního kabelu..
dále píšete:se zapíná spínačem "tahem zapni, stiskem vypni". Ten je asi v pořádku,...takže je nebo není v pořádku...ASI ...není nic
S cirkulou bývá "sranda". "Až motor bude běžet, nebudu ho měřit ampérmetrem, ale řezat dřevo"- no, já také neměřil a řezal, tady... Vlastně také jela na dvě fáze, třetí byla všude kolem...
Na vasom mieste zacnem tym isticom, preverim napriklad 40W - 100W ziarovkou, ci ma na vystupe vsetky fazy. Ak nie, vymenit za novy. Kvalitny istic prezije akykolvek skrat, ale nejake muzealne cierne bakelitove zazraky maju biednu skratovu odolonost.
Potom mozete premerat motor, ci ma rovnake odpory medzi fazami a fazy voci spolocnemu bodu hviezdy (to je ten vodorovny pliesok na svorkovnici). Nasledne bez zataze motor pripojit a sledovat, ci sa roztoci a drzi otacky, najlepsie za sucasneho sledovania prudov vo fazach kliestovym ampermetrom. Nejaka vyrazna nesymetria poukazuje ma medzizavitovy skrat a motor musi specializovana dielna previnut.
Děkuju za odpověď. Jistič je v pohodě - zapnul jsem na něj jiný motor a běží. Ale hlavně: jde mi o ZKRAT.
Motor nepřipojím - když jsem jej připojoval po jednotlivých fázích, při jedné kombinaci se nestalo nic, při druhé proběhl okamžitý zkrat a vyhozené jističe.
Milí lidé,
omlouvám se, že jsem včera už nenapsal - ještě mne rozbolel zub. Dnes jsem to přeměřil a mám příjemný pocit, že by celý problém opravdu mohl být v kabelu (tedy, určitě v kabelu je, a držím si palce, že motor bude OK).
Kabel jsem zapojil do zásuvky a měřil napětí před vypínačem a pak před motorem (teď odpojeným). V obou případech byla jedna fáze k druhé 227 V, druhá ke třetí 180 V a třetí k první 30 V. Takže pořádně prohlídnu kabel, případně pilu zkusím napojit na jiný.
No a odpory v motoru: Mezi všemi fázemi 5,8 Ohmů, mezi fázemi a společným bodem hvězdy 3,1 3,7 a 3,1 Ohmů. A ke kostře odsud i od fází nekonečný odpor.
Ještě se chci zeptat, jak vypadá ten zkrat, pokud se do stojícího asynchronního motoru připojí jen dvě fáze. Je to tvrdý, bleskový zkrat, nebo motor spíš vrčí, zahřívá se a rotor se chvěje? Párkrát už se mi totiž na různých motorech stalo, že jedna fáze byla na přívodu přerušená, a motor dělal právě to druhé, vrčel a rotor se chvěl, než aby to byl tvrdý zkrat.
Děkuju všem za dosavadní pomoc! Petr
Kontinuita kabla sa neoveruje multimetrom a meranim napatia ! To je uplne od veci a kapacita medzi vodicmi kabla spolu so vstupnym odporom multimetra z toho robi hausnumera. Vy mate celkom odvahu, o elektrike vela neviete a hrabete sa v 3f 400V rozvode pod napatim.
Dej to změřit elektrikáři nebo si nastuduj kompletní problematiku..
Pokud to je motor, tak levnější než převíjení je sehnat nový, resp. celou cirkulu nejlíp silnější než 2 kW - najdou se funkční víceméně za hubičku (levnější než bazarovej motor samostatně) a nejdražší je pro to zajet
Na palivo pokud neřežeš bordel s hřebíkama, tak je lepší řetězovka + koza kam naskládáš víc polen a pak to přefikneš naráz jednim dlouhým řezem (hlavně slabší dřevo jde 10x rychleji než na cirkuli). řádově menší kravál ocení sousedi.. Je to i bezpečnější, hlavně nehrozí špalek do tykve apod... Výborná el. řetězovka je Dolmar/ Makita s motorem v ose.
Drobna poznamka : vznika doplnkovy naklad na nakup oleja pre mazanie retaze a celkovo su naklady vyssie, kotuc vydrzi ovela dlhsie, ako retaz.
Jednim řetězem našpalkuju ca 200 prm a řetěz stojí pětikilo, to je pro barák kde se stopí 20 prm 50,- Kč za rok.. Kotouč vydrží "furt", ale dáš spíš 2k, finančně výhodnější je až po desítkách let (5 řetězů = 1000 prm) Olej ano, ca litr na 20 prm a stojí do stovky. A když vezmu dobu běhu motoru, tak s řetězovkou to je míň.. Velký kusy na cirkuli ani nezvedneš, tak ty řežeš beztak řetězovkou na zemi, malý kusy cirkule milion řezů a stojíš u toho půl dne, s řetězovkou na kozu v klidu skládáš, pak pár dlouhých řezů a zase v klidu uklízíš špalíky.. Znám oboje a řetězovka u mne jasnej vítěz.. "Jsem na to zvyklý" je fajn, na řetězovku jsem si zvykl hodně rychle, spíš tam je strach zkusit něco nového.. Když cirkule chcípla tak je vhodná doba zkusit si možnosti a pořídit nádobí na to co vyhovuje víc..
Hlavní je rozdíl je beztak v ceně dřeva a s cirkulí jsi omezený tim co uzvedneš, takže nemůžeš vzít třeba kladovku od soukromníka.. A hned jsi cenově jinde o tisíce...
Zásuvka 3f ve zdi je asi v pořádku - druhý motor, když ho tam zapojím, tak se točí normálně.
Odvahu nevím, jestli mám - snažím se to jen vyřešit. A dávám si velký pozor, aby mne to nekoplo. Do zásuvky to strkám jen v nejnutnějším případě, a pak si každý pohyb 3x ověřím, než ho udělám -respekt k elektřině mám.
Že by kapacita+odpor udělaly takový rozptyl napětí? Co já vím, budu Vám věřit, ale stejně se nejdřív zaměřím na kabel.
S touhle cirkulárkou už jsem za ta leta zvyklej, pokud to půjde, budu se jí držet. Cirkulárku jsem před pár lety sháněl, když se mi zadřelo ložisko - a tak jednoduché to nebylo. Raději jsem se naučil opravovat ložiska A dneska se všichni vrací ke dřevu...
Připojení na dvě fáze: včera mně tu někdo říkal, že 3f motor se na dvě fáze nepřipojuje... No to vím, že nepoběží, ale právě tím zjistím, jestli někde není zkrat, když postupně zapojím všechny dvojice fází, ne? Dneska čtu, že motor na 2f vrčí a zahřívá se - jak jsem si myslel. Takže když jsem připojil dvě fáze a hned to vyhodilo jistič, přece je nějakej problém v motoru, ne? Nešlo právě o vrčení motoru, ale okamžitě vypadlý jistič.
Jenže to měření odporů mezi fázemi dopadlo dobře, ne? (viz výše)
Co je zkrat, to tak nějak vím
Kdybyste věděl co je zkrat, tak nebudete psát hlouposti. Závadu v motoru nezjistíte tím, že připojíte dvě fáze (vypadne jistič, protoře dojde k přetížení). Závadu motoru lze zjistit pomocí megmetu, nebo pokud motor běží, tak změřit proud ve fázích klešťovým ampermetrem. Zavolejte odborníka.
Co je zkrat, to vím. Samozřejmě záleží na rezistenci vodiče, kterým je zkrat realizován. Principu AS motoru rozumím jen zběžně (ale velice rychle se učím), tak nevím, jak prudký ten zkrat je. Sám jsem zažil, že při dvou fázích motor vrčí, víc odebírá a zahřívá se. Tady nevrčí, ale hned padá jistič. Tak nějak jsem se pokoušel z vaší praxe či expertizy zjistit, zda je možné i vrčení, i okamžité vyhození jističe (20 A). Vrčení možné je, to jsem zažil, okamžité vyhození - to stále nevím, je mi ovšem jasné, že záleží i na dimenzování jističe...
Až motor bude běžet, nebudu ho měřit ampérmetrem, ale řezat dřevo
Hlavne pozor, aby pohrebna sluzba nerezala drevo na vasu rakvu. Proste na to nemate, vzdajte to, je milion veci , ktore mozete pokazit , pricom motor sa mozno aj bude tocit a pila rezat, len to bude nebezpecne.
Prudovy chranic cely vas rozvod predpokladam neobsahuje ...
petrjelen - když ten váš motor poběží, ještě neznamená, že je v pořádku a běžet vydrží. To lze zjistit právě klešťovým ampérmetrem. Ale vy máte svoji hlavu, tak nemá smysl dál cokoli popisovat.
Motor běžel a neběží. pokud zjistím, že mám vadnej kabel (je dost starej), je dost možný, že motoru se nic nestalo a bude běžet dál. Jasně, moh bych ho nechat proměřit, ale to je asi jako kdybych se rozhodnul nechat ho proměřit třeba každej rok 1. června - určitě bych tím mohl objevit nějaké nedokonalosti, ale nebylo by to časově ani finančně výhodné. Mně prozatím stačí, když cirkulárka řeže, a když motor odejde do věčných lovišť, holt si pořídím jinou. Mám tisíce jiných starostí, než nechávat proměřit motor jenom proto, že by mohl být nedokonalý - bude mi úplně stačit, když bude pila řezat.
Nevím, co bych mohl pokazit tím, že čeknu kabel. Práce na vypojeném kabelu moc nebezpečná není a fázi na uzemnění nenamontuju. Už jsem v životě vyřešil o dost složitější/komplexnější/potenciálně nebezpečné situace. Děkuju za všechna možná varování, opatrnosti není nikdy dost. Jo, a ten tip s řetězovou pilou má něco do sebe. Možná to opravdu zkusím, pokud cirkule odejde.
Nějakou dobu jsem se teď neozýval, musel jsem totiž odjet. Pak dám vědět, jak to dopadlo. Poradit už mi asi není co, co jsem potřeboval vědět, to jsem se dozvěděl. Děkuju.
Tak, hotovo. Rozuzleno.
Mám tu ještě jiný kabel, tak jsem jej připojil k motoru - a motor se nádherně rozběhl a běží.
Starý kabel jsem prozkoumal - a našel jsem hororovou situaci - po cestě byl jemně pod zemí, na jednom místě byl spojený plastovou čokoládou, ale izolace už nic moc a dráty při výlezu z čokolády obnažené, skoro všechny přerušené, v dotyku i s hlínou, měď roztavená do kuliček, od toho zkratu. Raději vám fotku nepošlu, mohli byste umřít smíchy nebo rozhořčením.
Fungovat to nemohlo, a ještě to mohlo probíjet atd.
Kabel jsem tam sice nedával já, ale samozřejmě to je moje chyba, že si dostatečně nekontroluju, co používám. V životě jsem měl zatím velký štěstí
Teď povedu kabel ve vzduchu a řádně zabezpečený.
Preventivní kontrolu motoru dělat nebudu.
Všem děkuju.
Píšete...Teď povedu kabel ve vzduchu a řádně zabezpečený...tak pokud je kabel "gumový", za pár let budete řešit podobný problém, jak nyní...guma totiž působením tepla a UV záření postupně degraduje, praská a bude se tam dostávat vlhkost. Osobně bych použil kabel CYKY-J 5x4 (nebo alespoň 2,5mm2) v chráničce (a bez spojování čímkoli) v zemi, případně i vzduchem, jako závěsný kabel; záleží na prostředí, co bude výhodnější...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.