Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiator v paneláku - topí jen dvě žebra

Od: petrul odpovědí: 25 změna:

Tak nám začala topná sezona a v jedné místnosti topí z radiátoru od stoupačky jen trubka a první dvě žebra. Radiátor nemá odvzdušnovací ventil a je rovný. Zkoušel jsem při otevřeném topení vypnout oběh na půl hodiny(prý by měli bubliny přejít přes stoupačky výš, ale beze změny. Nebo mám zavřít a otevřít stoupačky nějak jinak? Jako poslední možnost ještě mohu povolit ventil s hlavicí a zkusit to odvzdušnit tak? Předem díky za rady.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Efektivní postup odvzdušnění:

Zavřít stoupačku, zpátečku nechat otevřenou. Otevřít všechny radiátorové ventily. V nejvyšším patře odvzdušnit.

Voda takhle plní radiátory zdola, vzduch odchází stoupačkou.

Za běžného provozu se vzduch v radiátorech drží mnohem déle, protože jaksi nemá jak odejít. Musel by proti proudu topné vody v radiátorovém ventilu. A tam je dost malá dírka a dost silný proud na to, aby se vzduch nějak proti proudu probojoval.

hodnocení

2x
Nechejte radiator otevreny, mel by se odvzdusnit beznym provozem. Samozrejme by tomu slo i pomoct odvzdusnit pres prevlecku, ale je to trochu risk, jestli to nepotece. Novy termostaticky ventil ma konus bez tesneni, tam by slo.

hodnocení

1x

To je práce pro správce budovy.

mnd®
hodnocení

0x

Nechte si udělat odvzdušňováky na topení.Pro topenáře práce na ,,chvilku,,. Jak dlouho tam bydlíte,že tohle nevíte?

Při správném provedení sklonu radiátorů, se odvzdušňuje v posledním patře. Tam také jsou odvzdušňováky.

mnd®
hodnocení

0x

ferax: blblost - bydlíme v pátém POSLEDNÍM patře v paneláku a odvzdušňováky nemáme a za posledních patnáct let co tu jsme je nepotřebovali.Nevím jak to odvzdušňují a je mi to jedno.Topíme stejně ze čtyř topení jenom z jednoho a i loni při mínus 25 máme otevřený okno a pak zatopíme jedním,když to klesne.Plíseň nemáme - pořád je na šesti střešních oknech otevřená ventilačka.A to jsme doma v sedě u telky a PC bez nějakého pohybu mimo WC a koupelnu. nebo nákup.

doplněno 19.09.22 23:31:

Ještě dodám - dopoledne slunce od východu - odpoledne západ.Tak to máme šikovné.Momentálně venku 6 a tady 24 stupňů.Jsme bez...Jen abych neporušil nějaký zákon nebo vyhlášku a nemusel si koupit chlaďák *smich*

technicky tam někde musí být odvzdušnění. Kam jde až trubka nahoru? Vidíte její konec?

mnd® - není to blbost, ale logika. Když nejsou odvzdušňováky v bytě, tak to musí být ještě někde výše. Vzduch nejde dolů, ale nahoru.

ehm , jaktože tam máte takový teplo? já bydlim v druhym patře - takže ne nejvejš, pokud to něco měn, slunce svítí od 7 do 3 přímo, pak už je jakoby za barákem..a teda topít musim.

díky za ujasnění.

hodnocení

0x

Proč myslíte, že je třeba odvzdušnit?

Máte termohlavice?

Jak to topí nad Vámi u sousedů?

Pokud je rovný, odvzdušní se sám přes trubku...

mnd®

milane jestli to bylo na mne ,tak píšu že jsme poslední páté patro .odvzdušňováky nemáme,termo palice ano.Momentálně venku je 10 a doma bez zatopení 25.Sedíme u telky s pivem jen v tričku a dole nic.Ventilačky na stžešních oknech otevřeny.Snad neporouším nějaký zákon .Brno. :)

mnd, omlouvám se, většinou oslovuji nickem, koho se to týka.

To je dotaz na tazatele.

mnd®

milane beru.stejně si z toho snížení dělám prdel *smich* Ať si každý topí doma jak chce a jak mu to vyhovuje.Někomu je zima při 25 a druhej mrzne při 27.Nedej bože aby vlezl do jezera s teplotou 26.

Teď jsem si všiml, zdravím hodné Brňáky...

petrul
hodnocení

Milane, v radiátoru je slyšet téct voda, čurky.

Hlavice mám Coterm a u sousedů problém není.

Radiator v paneláku - topí jen dvě žebra

volejte správce topení...

mnd®

milane děkuji trefa,taky tě znám odjidud - aukro?

Aukro ale dávno...

.

hut
hodnocení

0x
Už to řeší idnes
idnes.cz/...
mnd®

Jestliže nebudou vstřícní, přístup do jejich bytu si budete muset zajistit prostřednictvím společenství vlastníků.

Zdroj: idnes.cz/...

Do svého bytu nepustím ani policajta bez soudního rozhodnutí natož nějakého souseda z nějakého výboru a mám to v slušně v zadku.

hodnocení

0x

Dá se to provést jemným povolením převlečné matice spodku termostatického ventilu. Připravit pak hadr na jímání odstřikující vody a mít po ruce klíč na dotažení

lamela*

To je naprostá pravda,předsedo.Sice trochu risk, ale jedině účinné.Zavřít hlavici a povolit matku.Už to neprovádím,neboť jednou už jsem nedotáhl a byly šoky.Chce to alespoň dva lidi ,jeden nahoře u radiátoru a druhý v suterenu u uzávěrů a vypoušťáků-funkčních :) Kdyby to nedalo :) Dnes mně na to nikdo nedostane,pokud nebude splněno výše popsané.Je to risk...ale spousta topinek to dělá.Já jsem vyléčen :)

Ale pokud tam je vzduch a topí první žebra, kde je ten vzduch? Asi ne pod ventilem, když je tam teplá voda...

škoda, že není vidět i na trubku, zdali jde do kopce směrem vpravo...

lamela*

Opravuji svůj příspěvek : Není to jedině účinné,ale účinné,lépe a bezpečněji vychází rada od ra 252 . Tak je to správně :)

hodnocení

0x

nevím ale připadá, že děláte z toho zbytečně vědu. jak dlouho jste nechal "puštěný radiátor?

Vždy když začnou topit otevřu všechny naplno a dokud není horký celý radiátor, poslední článek od spodu až nahoru stejně jako první, tak to nechávám běžet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]