Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaseknutý vrták nejde vytáhnout z vrtačky

Od: asterix123lp odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

dnes odpoledne se mi stal menší problém. Vyvrtával jsem do zdi díry na obraz a když jsem dovrtal, zjistil jsem, že vrták z vrtačky nejde sundat. Zkoušel jsem vrtačkou všelijak lomcovat, ale bylo to marné. V jedné skupině jsem se dočetl, že na uvolnění vrtáku stačí klička, tu já bohužel nemám.

Nevíte někdo, jak bych vrták mohl bezpečně vyndat? Přikládám fotky. Jedná se o starou vrtačku, cca 20 let starou z Německa a dnes se již neprodává.

Děkuji za odpověď.

Zaseknutý vrták nejde vytáhnout z vrtačky
Zaseknutý vrták nejde vytáhnout z vrtačky #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Lomcovat nepomůže, stejně jako nepomůže klička - ta je pro jiné sklíčidla. Toto je rychloupínací typ, určený k utahování rukou.

Takže staré klasické - když to nejde silou, půjde to ještě větší silou *smich*

Nápověda - zkuste dvoje sikovky

asterix123lp
hodnocení

Jenže já už jsem z toho uvolňování vyšťavený. :D

Mimochodem, asi to bude znít blbě, ale nevíte na kterou stranu mám otáčet a čím? Vrtačku držím poprvé v životě a jsem rád, že se mi ty dvě díry do zdi povedly.

19.09.22 21:00
asterix123lp
hodnocení

Tak to budu muset koupit sikovky, rukama to vůbec nejde.

meta
Aby vám nevyšlo levněji koupit novou vrtačku s přiklepem v Lidlu za 500, než dvoje sikovky:D požádejte o pomoc nějakého kutila-kamaráda/známého ten si stím určitě zachvilku poradí

Když potřebujete mlíko, taky si nekoupíte krávu, ne?

Sikovky si od někoho pujčte, má je snad kdekdo doma.

jedny nestačí, je potřeba dvoje

hodnocení

2x

Blbost, kupovat. Svěrák a sika kleště. V nejbližší zámečnečké dílně tě ke svěráku pustí a sikovky taky mají, nebo ti to sami uvolní...je to na 10 vteřin. Nebo nějaký soused s garáží nebo dílnou ve sklepě, stačí se poptat. Jestli bydlíš na vesnici, tam se nejlíp kontakty shánějí v hospodě: chlapi, kdo máte svěrák! Já, co potřebuješ?

hodnocení

2x

Vrtal jste malým průměrem, to se nemohlo nějak extra seknout. Kontrolní otázka, máte někdy problém otevřít i obyčejnou PETku? Pokud ano, dejte to do ruky chlapovi, který občas něco rukama dělá a má v rukách normální sílu a nemá přecitlivělé prsty a dlaně.

Nebo to prvně zkuste sám v kožených rukavicích, nebo omotejte obě části sklíčidla dvěma lapesníky, nebo útěrkami, ať můžete požádně zabrat. Úplně stejným směrem, jako když otevíráte marmeládu. Vrtákem doprava, obě ruce souběžně paci k sobě a pravou rukou točit ve směru palce.

Normálně to člověk povolí i tak, že dá zpětný chod a drží konec sklíčidla, ale to bych ve vašem opřípadě a s tímto typem vrtačky s rychlím převodem asi raději nedoporučoval.

doplněno 19.09.22 23:25:

rychlým

hodnocení

2x

S těma sikovkama opatrně. Řešil jsem stejný problém, vrtačka z DE, stáří cca 25 let, hobby sklíčidlo, blbě skladovaná, tj. s trochou rzi (suchý, leč zahradní domek). Nešlo to silou. Nešlo to ještě větší silou. Tak jsem zabral a sklíčidlo povolil. Akorát sikovky šly na jednom místě skrz plast *ee*. No, hezká už byla, teď už je jen funkční...

hodnocení

2x

Na krčku mezi sklíčidlem a vrtačkou bývají plošky na které jde nasadit obyčejný maticový klíč.

Jednou rukou držet klíč a druhou rukou povolovat sklíčidlo, je tam pravý závit, tzn. pokud namíříte vrtákem k sobě, povolujete sklíčidloproti směru hodinových ručiček.

mnd®
hodnocení

0x

Kladívko nebo i paličku na maso a LEHCE tu hlavu poklepat a otářet s ním.Kápni od vrtáku na stojáka trochu oleje - třeba i na smažení..Tu hlavu prokapej potom celou.Odkuď jsi? I 20-let stará vrtačka se dá promazat a zprovozit.

Jestli je ta vrtačka vaše,tak ji hoďte do elektroodpadu a kupte novou.

hodnocení

0x

To se několikrát stane každému, problém je, když opouští síla v rukách. Část blíže k vrtáku upnu do svěráku, sikovkami uchytnu tu druhou část a zaberu, popřípadě dotáhnu svěrák a opět zaberu. Vždy se to povede.

Jen jednou jsem rozmáčkl hlavičku.

mnd®
hodnocení

0x

Tak se mi to stalo taky zase.To jsou ty levné vrtáky z bauu apod.U starých zetek - asi zbrojovka? se to nestávalo tak často.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]