Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes odpoledne se mi stal menší problém. Vyvrtával jsem do zdi díry na obraz a když jsem dovrtal, zjistil jsem, že vrták z vrtačky nejde sundat. Zkoušel jsem vrtačkou všelijak lomcovat, ale bylo to marné. V jedné skupině jsem se dočetl, že na uvolnění vrtáku stačí klička, tu já bohužel nemám.
Nevíte někdo, jak bych vrták mohl bezpečně vyndat? Přikládám fotky. Jedná se o starou vrtačku, cca 20 let starou z Německa a dnes se již neprodává.
Děkuji za odpověď.
Lomcovat nepomůže, stejně jako nepomůže klička - ta je pro jiné sklíčidla. Toto je rychloupínací typ, určený k utahování rukou.
Takže staré klasické - když to nejde silou, půjde to ještě větší silou
Nápověda - zkuste dvoje sikovky
Jenže já už jsem z toho uvolňování vyšťavený. :D
Mimochodem, asi to bude znít blbě, ale nevíte na kterou stranu mám otáčet a čím? Vrtačku držím poprvé v životě a jsem rád, že se mi ty dvě díry do zdi povedly.
Blbost, kupovat. Svěrák a sika kleště. V nejbližší zámečnečké dílně tě ke svěráku pustí a sikovky taky mají, nebo ti to sami uvolní...je to na 10 vteřin. Nebo nějaký soused s garáží nebo dílnou ve sklepě, stačí se poptat. Jestli bydlíš na vesnici, tam se nejlíp kontakty shánějí v hospodě: chlapi, kdo máte svěrák! Já, co potřebuješ?
Vrtal jste malým průměrem, to se nemohlo nějak extra seknout. Kontrolní otázka, máte někdy problém otevřít i obyčejnou PETku? Pokud ano, dejte to do ruky chlapovi, který občas něco rukama dělá a má v rukách normální sílu a nemá přecitlivělé prsty a dlaně.
Nebo to prvně zkuste sám v kožených rukavicích, nebo omotejte obě části sklíčidla dvěma lapesníky, nebo útěrkami, ať můžete požádně zabrat. Úplně stejným směrem, jako když otevíráte marmeládu. Vrtákem doprava, obě ruce souběžně paci k sobě a pravou rukou točit ve směru palce.
Normálně to člověk povolí i tak, že dá zpětný chod a drží konec sklíčidla, ale to bych ve vašem opřípadě a s tímto typem vrtačky s rychlím převodem asi raději nedoporučoval.
rychlým
S těma sikovkama opatrně. Řešil jsem stejný problém, vrtačka z DE, stáří cca 25 let, hobby sklíčidlo, blbě skladovaná, tj. s trochou rzi (suchý, leč zahradní domek). Nešlo to silou. Nešlo to ještě větší silou. Tak jsem zabral a sklíčidlo povolil. Akorát sikovky šly na jednom místě skrz plast . No, hezká už byla, teď už je jen funkční...
Kladívko nebo i paličku na maso a LEHCE tu hlavu poklepat a otářet s ním.Kápni od vrtáku na stojáka trochu oleje - třeba i na smažení..Tu hlavu prokapej potom celou.Odkuď jsi? I 20-let stará vrtačka se dá promazat a zprovozit.
Jestli je ta vrtačka vaše,tak ji hoďte do elektroodpadu a kupte novou.
Tak se mi to stalo taky zase.To jsou ty levné vrtáky z bauu apod.U starých zetek - asi zbrojovka? se to nestávalo tak často.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.