Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás,
v patrovém domku, kde bydlím s rodiči jsem se rozhodl oddělit topné okruhy a tak řeším jaký zvolit a koupit kotel. Mám cca 2roky staré měděné vedení + hliníkové radiátory Lipovica. Jedná se o starý dům z počátku minulého století, zdi tl. 65cm, všude plastová okna. Nijak dodatečně nezateplen. Mimo to plánuji zbourat současnou kouplenu a WC (propojit s kuchyní) a přistavět koupelnu novou (3,5x3m)+technická místnost (3x4m). Má cenu se zabývat podlahovým vytápěním nebo to jednoduše vyřešit topnými žebříky? Kromě plynového kotle budu také co nejvíce využívat krbová kamna (proto jsem je také nedávno kupoval a dle zkušeností z provozu za cca poslední měsíc a půl bezproblému vyhřejí jednak obyvák, kde jsou situována, ale také sousední kuchyň a dětský pokoj.
Má smysl kupovat kondenzační kotel nebo stačí nějaký "obyčejný". V současné době používám na TUV zásobníkový plynový ohřívač, má smysl jít případně do kondenzačního kotle s ohřevem TUV? Trošku taky pošilhávám nad kombinací se solárními panely. Nemám ale představu, kolik stojí takový ohřev vody kondenzačním kotlem, jestli se investice do solaru vrátí v nějak rozumné době.
díky za info
Eda
Vzhledem k tomu, že přípravu teplé vody máte zajištěnou, rozhodne o volbě typu kotle komín. Máte-li k dispozici komín s vložkou, volte stacionární plynový kotel s přerušovačem tahu. Nemáte-li možnost odvodu spalin komínem, volte turbo kotel - uzavřený plynový spotřebič, který spojíte s venkovním ovzduším přes nějakou zeď tak, aby spaliny nikomu a ničemu nevadily. Kondenzační kotle jsou příliš drahé a vzhledem k tomu, že budete plynem topit, jen když nepojede krb, by to byly vyhozené peníze.
Díky za reakci,
technickou místnost, do které mám v plánu umístit kotel bude nad současnou místností, kde už je nyní jeden kotel. Je zde i komín s vložkou, který díky mojí přístavbě bude nutné prodloužit. Je možné mít napojeny dva kotle na jeden komín?
Jelikož nemám představu, kolik takový zásobníkový plynový ohřívač sežere plynu, měl jsem za to, že by kondenzační kotel, který umí i TUV vyšel nakonec lépe. Přikláněl jsem se k němu i kvůli tomu, že není třeba stavět komín s vložkou. Pokud by tomu však bylo tak, že investice do kondenzačního kotle by se mi vrátila řekněme za 10 let tak bych ho i oželel...
Mohl by jste mi napsat nějaký typ či výrobce stacionárního kotle, který by jste doporučil?
díky
Dva spotřebiče do jednoho komína musí být umístěny ve stejném podlaží! Stacionární kotle najdete na Internetu ve velkém množství a doporučoval bych koupit od českého výrobce - kvůli ceně ND a servisu.
Tak jsem se díval na ty kotle, docela se mi zamlouvá Protherm Panther 12 KTO 18. Otázkou je jestli zachovávat současný ohřev TUV a nekoupit raději Tiger 12KTZ. Nemám šajn zda to vyjde levněji ten provovoz než dva spotřebiče...
Kdyz jsem menil jsem kotel pred 2 lety, tak mi topenari doporucovali oddelene topeni a ohrev vody. A jesti ohrev vody uz mate dokonce zajisten a je to funkcni, prislo by mi zbytecne se toho zbavovat a nahrazovat to necim jinym.
Tak jestli ještě není pozdě, před Pantherem bych Vás rád důrazně varoval. Tento kotel mohu z vlastní zkušenosti jen nedoporučit - během 3 let od instalace 3x v opravě (vadný expanzomat apod) nyní nám doporučili výměnu za jinou značku. Protherm byl plošně instalován po celém našem bytovém domě, ze 3 známých sousedů s ním mají 3 problémy. Technik ze servisní sítě Prothermu si za "revizi" řekl 1300,- bez dokladu, přičemž pouze ubral výkon a vyčistil sítko na dopouštění vody, které bylo zanesené, nic víc. Po této zkušenosti zkoušíme sehnat nesmluvního technika, každý se vymluví na špatnou kvalitu výrobků zn. Protherm. Tak nevím jestli jsou všichni líní nebo s tím opravdu nechtějí raději mít nic společného.. Doporučuji pořídit nějaký normální výrobek i kdyby to mělo být o něco dražší.
aloisb, mám za to, že je již nový zákon a odtah přes zeď nestačí. Musí být nový komín, třeba jen zmyslím z pozinku. Možná někdo doplní. PT /stařenka/
Dobrý den,
přecházím na tepelné čerpadlo v rámci rekonstrukce domu. Mohu vám přenechat kondenzační kotel s 25l zásobníkem na teplou vodu zn. NEFIT (takový Mercedez mezi kotly - holandský výrobce používá pro výrobu výměníku a hořáku křemíkové slitiny z programu NASA, jen záruka na výměník je 15 roků) o výkonu 22kw za symbolickou cenu. Provoz naprosto bezchybný po celou dobu provozu. V případě zájmu či dalších doplňujících informací volejte 603 731822, hezký den, ing. Vízner
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.