Nejste přihlášen/a.
Čepovka, plátnice, ocaska - jaký je rozdíl z hlediska účelu a použití? Používám plátnici (400mm, 7 TPI) na dlouhé rovné řezy když chci vyříznout rovnou desku/prkno z lamina nebo z překližky. Dělám to tak: narysuju čáru a položím lať podél čáry na budoucí výrobek, a podél té latě řežu (úhel ~ 180°). Tím je zaručené, že je to rovně. Zatím je to lepší než cirkulárka, protože do paneláku se mafl moc nehodí kvůli hluku. Ale uvažuji o tom jak rozřezat větší lamino desku, kterou bych chtěl koupit na prkna a desky, protože těch 400 mm u té plátnice je málo. A pokud by deska měla tloušťku např. 14 nebo 16 mm, ta pila značky vorel tam nedosáhne protože pod rukojetí je prostor asi 12 mm ke konci zubů. Takže mě ještě zajímá jakou pilu bych mohl dále koupit (za nízkou cenu tak do 150 Kč snad - tahle totiž stála jen ~80 Kč + zásilkovné 49 Kč..), jestli se dá sehnat třeba ta platnice Vorel byla max 500 mm myslím. A já bych bral řekněme 600 až 750 mm. Já hlavně potřebuju pilu co se dá skladovat doma ve skříni, takže mi nezabere ve skříni na polici šířku půl police na výšku. No bral bych i jemnější zuby než 7 či 9 TPI se mi zdá dost drsné, protože dole se to pak rádo dost viditelně odlamuje.
Tento týden jsem si v OBI nechal říznout dvě desky - osmnáctka lamino, 250cmx54cm, ohranit ze všech stran. Nebyl problém, druhý den to bylo nachystané, cenovka 873kč, z toho ještě deset procent sleva. To mi drahé nepřijde. A měli tam bednu plnou různých odřezků za pár kaček, ale ty odřezky už nekrátí na míru. Anebo si kupte AKUmafla, dá se sehnat do litru a je o něco tišší, než klasický. Ručně bych to nepižlal...
Ač se v truhlařině pohybuji čtyřicet let, v životě jsem neslyšel plátnice. Možná nějaký krajový výraz.
Čepovka, neboli zářezka je na jemnou práci. Ocaska, neboli fuchšvanc je klasická ruční pila na řezání dřeva. Dříve jsme s tím řezali obklady na celý barák.
Abych řekl pravdu, nikdy jsem neuvažoval, jak ruční pilou řezat lamino. To nikdy nemůže dobře dopadnout.
Aby se to dole nelámalo, tak snad jedině jemnější zub a řezat co nejvíce šikmo k ploše. Rozhodně ne kolmo dolů.
Nějak mě není jasný, co kam nedosáhne, vždyť většinou neřežeš na úplný konec pily.
Výraz plátnice jsem si poprvé přečetl na štítku označující tu pilu až po koupi. Na heurece jsem to hledal pod pojmem čepovka a pak ocaska (pod jedním z těch pojmů jsem to našel, ale je to vlastně ocaska). Kolmo dolů - no to záleží jak uvažujete desku orientovanou. Co jsem popisoval já, to bylo deska vodorovně. Pila orientovaná vodorovně, tedy zuby směřují přímo kolmo k ploše. Tomu říkám úhel 180°. Jde to pomalu, ale je to rovný. Takže bych měl koupit ještě tu čepovku s jemnými zuby. Tím bych řezel úplně ten závěr. Nebo u překližky tu spodní stranu. Vy jste tedy tím "kolmo dolů" myslel úhle 180°. Ale mě to funguje protože tu desku mám vodorovně, ne kolmo ke stolu.
"...Řežou to i v super hobby marketech".
Bejvávalo. Už nějaký čas s tím dělají drahoty. Například v Bauhausu se musíte objednat předem a zaplatit celou desku, i když potřebujete jen pár decimetrů.
Ale řezy mají čisté.
Desky jsou drahé. Všechno je dneska drahé. Je drahá i obyčejná překližka nebo spárovka. Natož lamino. To se ani nevyplatí kupovat z OBI apod. vůbec ne, protože nejsem truhlář, abych své výrobky prodával a musel bych celou desku zužitkovat. To spíš uvažuji sehnat starý stůl vetších rozměrů, který si nařežu podle potřeby na prkna. Jak se řezalo ve starověku pro krále? Neměli mafly.
Na rovné řezy lamina bez nároků na čistotu řezu stačí ocaska dlouhá cca 350-400 mm. ČVím víc profi, tím lepší zuby a vyšší výdrž do otupení. Za 150 Kč koupíte pilu maximálně s použitím do masívu a s obyčejnými zuby, které budou řezat pomalu a rychle se otupí. Pokud chcete mít při řezání lamina dobrý pocit, investujte minimálně 500 Kč. Určitě doporučuji jemnější zuby s proměnlivou výškou. Dole obrázek pily za cca 385 Kč s lepší kvalitou řezu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.