Zdravum. Máme asi 15r. plast.okna. v zimě se rosi skla a zda se mi že i hlučnost z venku je větší . Nekde jsem četl že mezi skly je vamuum a nebo nějaký plyn. Je možné že za ty roky plyn unikne? Je možné takové dvousklo nějak znovu naplnit nebo opravit.?
Jestli se vám zhoršily i zvukově izolační parametry (což samozřejmě nemáte šanci bez srovnání po 15 letech poznat, navíc velmi narostl hluk z dopravy), tak bych spíš nechal zkontrolovat seřžízení oken a těsnění. Za 15 let už mělo právo se vymačkat a i zavřené okno může stále být tak trochu ve stavu mikroventilace.
Nezpochybňuji, že nové okno, nebo dokonce trojklo má lepší izolační vlastnosti, ale na druhoui stranu si velmi dobře pamatuji, že i ta moje deset let stará plastová okna jsou nebe a dudy optoti původním kastlovým oknům.
Možné to, pochopitelně je, pokud to tedy odflákli při výrobě. Vhání se tam argon, nebo krypton, ale daleko nejpodstatnější je ten silikagel, který je v tom hliníkovém rámečku po obvodu skla. Ten má za úkol pohltit vlhkost zbylou mezi tabulemi skla. Pokud by tam byla někde díra, kterou by plyn unikl, dostal by se do prostoru mezi skla vzduch a protože ten silikagel pohltí jen určité množství vlhkosti, začalo by se to po čase rosit mezi skly. Pokud se nerosí, byl bych v klidu. Ty dvojskla jsou prakticky jedinou slušně provedenou částí platového okna, rámy a křídla stojí za pendrek - ale to i u těch nových..
Abych to uvedl na správnou míru. Nerosi se to vevnitř ale zevnitr na skle. Jak se venku 0 a méně stupňů tak se začínají dost rosit. Vlhkost v pokoji je minimální . Na ramku mezi skly je vyryto Press glas. Nevim co to znamená.
To je normální, u neklavitních skel, že se na vnitřní straně potí a stéká kondenzát. U někoho i na nových oknech, páč si pořídí nová, ale nejhorší na trhu.
Vy si můžete nechat vyměnit dvojskla za kvalitnější trojskla a bude po problému.
15 léta okna tedy z let 2007 cca by už argon mít měla standardně… Ale bude dávno uniklý. Opravit se to asi nedá, protože ty dvojskla nikdo ne rozlepí aby tam nalil nové lepidlo, které by těsnilo. Ale co vím, tak v té době některé firmy city dvojskla k sobě lepily sami a stálo to za pendrek, nebylo to tak kvalitní jako přímo ze sklárny. Tuším že tehdy jsem se o to zajímal a dělal ty skla AGC a glaverbel. Jak říkám, někteří oknaří si to snad zkoušeli lepit k sobě sami aby ušetřily, jestli tam ten Argon dali nebo ne, kdoví, možná na to jde použít test pomocí lomu světla, kdoví? Když to funguje na hvězdy vzdálené 1 000 000 000 světelných let, tak proč né na okno Ale můžete si nechat vyrobit nová skla, doporučuji zvolit odlišnou tloušťku jednotlivých skel, tím si zajistíte zlepšenou hlukovou izolaci levněji než speciálními skly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.