Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Test pitné vody

Od: noha11 odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

Nevíte zda-li se dá koupit nějaká test nebo jak otestovat zda je tekoucí voda v bytě pytná? Nastěhoval jsem se do nového bytu a zdá se mi, že voda tekoucí v kuchyni trochu zapáchá - v koupelně v pořádku. Ptal jsem se v Hornbachu a tam mají jen testy vody pro akvária.

Děkuji za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Začal bych s tím, že vyčistím nebo spíš vyměním sítko perlátoru v kuchyni, vypláchnu trubky a vyčistím odpad u dřezu. Není onen zápach spíš z odpadního potrubí? Nebo to páchne i ve skleničce?

riva
hodnocení

2x

Kdo ví, jak dlouho voda v potrubí stála než jste se nastěhoval. Po nějaké době používání bude voda ze všech kohoutků stejná, protože teče ze stejné vodárny.

hodnocení

0x

Urcite je to napojene na ten isty zdroj a hlavny privod do domu. Neviem si predstavit, z akeho materialu by muselo byt potrubie, aby sa to takto spravalo.

Co sa tyka rozboru vody, mozete si zaplatit (nebude to lacne) bud priamo u vodarni alebo na hygienickej stanici.

karel556*
hodnocení

0x
Tak v kuchyni určitě pytná není, ale pokud je v koupelně voda v pořádku tak proč by měla být špatná v kuchyni? Jedině že by byl jiný přívod do kuchyně a jiný do koupelny, což je zřejmě nesmysl.

hut
hodnocení

0x
Základní test vody stával asi okolo 11 stovek, plný test vody stojí přes 10 000.
Musíš kontaktovat pronajímatele s reklamací, zjistit, kdo je dodavatelem vody, zda je ze studny a nebo je tam centrální vodovod.
Nicméně dodavatel, vodovody a kanalizace, Garantuji kvalitu vody jen po přebíratcí místo, což je vodoměr.
Za nekvalitní rozvody v domě odpovídá majitel, pronajímatel.
Budeme rádi, když nám sem napíšeš výsledky, jak jsi to vyřešil, a nebo zdali je přívod vody do kuchyně i koupelny Ze stejného zdroje.
noha11
hodnocení

Jedná se o byt v panelovém domě, kterého jsem nově vlastníkem, takže zjištění problému je bohužel na mě.

hut
OK, rozumná informace.
Nejprve si napustit vodu do sklenice resp. do dvou sklenic a porovnej senzorické vlastnosti
Následně se zeptej souseda
Až poté je načase to řešit, jak už tu padlo, vyměnit či vyčistit perlátor.
Podívat se, zda potrubí je ještě v zinkovaným potrubí a nebo už v PPR.
Nemáš tam náhodou snížený průtok do kuchyně? Často bývá z bytových jader do kuchyně teplá voda přicpaná ve starém kovovém potrubí…
No ale vyměnit ten metr a půl trubky, to je otázka na hodinku…

noha11
hodnocení

Zdroj vody je stejný, ale není možné, že by bylo v kuchyni špatné protrubí nebo zanesená baterie...? Proto jsem chtěl vodu otestovat.

hut
Tak to se obávám, že levnější bude vyměnit nejprve tu baterii a poté to potrubí, než testovat vodu…
V tom vodorovném potrubí v kuchyňských linkách panelákových bývá dost dobrý bordel, bavíme se o teplé nebo studené vodě?
Odšrouboval jsi alespoň perlátor z vodovodní baterie? Tam bude písku a rzi!

hodnocení

0x
Test na pitnou vodu Vám udělá akreditovaná laboratoř.
Jinak je rozbor vody pro dodavatele povinný a určitě Vám ho na požádání pošle. Nicméně to neznamená, že když vodárna posílá do potrubí pitnou vodu, má ta voda stejnou kvalitu i po několika kilometrech v potrubí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]