Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spotřeba pračky při přerušení praní

Od: palacinka odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,

pokud přeruším prací cyklus (z důvodu drahého tarifu dám pauzu), nebude pračka spotřebovávat žádnou energii, i když je zapnutá v zásuvce? Nebo musí být vytažena ze zásuvky.

Děkuji.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Bude spotřebovávat maximálně pár wattů (elektronika, displej)...
Ale celé mi to přijde jako nesmysl, plánujte si praní rovnou na dobu nízkého tarifu. Navíc pračka má zásadní spotřebu jen v době, kdy ohřívá vodu. Pokud pauznete praní těsně po ohřevu, bude ji pračka pak ohřívat znovu a úspora není vůbec žádná.
hut

Ale zase se prádlo dobře odmočí :)

já bych klidně pračku připojil na nízký tarif s bojlerem :) Ale to by se ženě nelíbilo. Problém D 25 je, Že neustále mění ty časy. U D 26 časy mám 15 let stejné.

S tím ohřevem vody máte samozřejmě pravdu, že ohřev je cca 80% spotřeby

palacinka
hodnocení

To odmočení prádla mě taky napadlo, když bude náhodou v pauze ve vodě, pak se třeba i trochu lépe vypere.

hodnocení

2x

Většina praček má funkci "odložený start". Nebylo by řešením, naučit se ho používat? ;) Při dnešní kvalitě pracích prostředků odmočení je zbytečné.

hodnocení

0x

Takže pračka pere v čase nižšího tarifu,hezky si ohřeje vodu a ty ji v tom okamžiku vypneš, neb vyšší tarif. Nebude ti vadit, že voda vystydne a při dalším puštění ji bude opět dlouho ohřívat?

palacinka
hodnocení

Tak zrovna ted jsem ji vypla už těsně před ždímáním (při kterém se asi spotřebuje elektřiny dost?). A peru ted na 30 C, takže by se snad voda případně moc dlouho neohřívala?

hut

Pokud berete na 30 a vody je málo, tak to žádný výrazný vliv mít nebude, a ždímání bere asi tak 10% příkonu ohřevu

pozici wattmetr s displejem z Lidlu a uvidíš, případně pokud máš po ruce elektroměr, tak je tam dioda, a bar graf. Podle toho snadno poznáš okamžitou spotřebu

I pouhým okem uvidíš, že ohřev bliká daleko rychleji, než ždímání motorem

"asi spotřebuje elektřiny dost" Kupte si wattmetr do zásuvky, abyste na vlastní oči viděla, kolik je skutečná spotřeba. Praní na 30°C je hazard se zdravím. Nepřeju vám vidět ty smradlavé hnijící usazeniny v hadicích po častém používání pračky při nízkých teplotách.

riva
hodnocení

0x

Tuším, že rozdíl cen v NT a VT už dávno není tak výrazný, aby mělo cenu to řešit obtěžujícím způsobem.

palacinka
hodnocení

Máme nízký tarif 4,82 Kč / kWh a vysoký tarif 6,11 Kč /kWh. Každá úspora dobrá. A praní většinou počká. Někdy nepočká třeba vaření, pečení..

hut

Dříve to bylo zhruba 100% rozdíl (u d25, d61), ale tím jak se zvýšila a bude zvyšovat cena silové energie, se ten rozdíl stírá, protože fakticky rozdíl je daný jen a pouze distribuční cenou a ta je fixní, regulována energetickým regulačním úřadem.

Rozdíl cenou silové elektřiny je pouhá hra s čísly obchodníka, není to podložené vůbec ničím.

Praní většinou nepočká? Zajímavé, velmi zajímavé.

Píše, že počká ;)

Aha, já se nějak přehlédl. Omluva.

kenav
hodnocení

0x

Když znáte dobu NT tak proč tu pračku nepustite driv;)

hodnocení

0x

Než bych dělal podobné hlouposti (abych korunu ušetři), tak si nad pračku dám tabulku s NT a pračku zapnu tak, aby stihla vyprat v NT.

Pak nemusím jít k pračce 4x (v lepším případě, jinak i vícekrát).

hodnocení

0x

To, co jste vymyslela, je absurdní. Nespíš jste obětí novinářských blábolů. Mezi vysokým a nízkým tarifem je bezvýznymný rozdíl, někteří obchodníci jej už ani nerozlišují. Pračka nahřívá výkonem 2 kW na 60°C zhruba čtvrt hodiny, takže při tom spotřebuje 0,5 kWh, což je pro rozpočet rodiny naprosto bezvýznamná částka. Zbytek času má průměrnou spotřebu v desítkách wattů. Nečtěte brakovou literaturu a nekomplikujte si život.

palacinka
hodnocení

"Bezvýznamný" rozdíl je to možná pro vás. Mně připadá zase absurdní zbytečně zvyšovat náklady na elektřinu, když mohu alespon trochu ušetřit. Zase tolik mě to rozlišování nízkého / vysokého tarifu neobtěžuje. Zvláště u praní.

Když vás to neobtěžuje, tak perte jen v době NT. Jestli chcete ušetřit za elektřinu, tak připojte pračku na teplou vodu.

@hlada, ale to jste VT a NT nepochopil vy. Obchodníci mezi nimi opravdu nerozlišují, nemají důvod, jim jde většinou prakticky stejná cena. Ale distribuční cena je velmi rozdílná, a ta opravdu obchodníka nezajímá, ta jde distributorovi.
hut
@mikihans však to píšu:
hut 17.09.22 12:21

@mikihans Vy jste zase nepochopil smysl mého příspěvku. Dotaz není na tarif, ale přerušení praní. Máte pravdu, že rozdíl mezi VT a NT tarifem je, v součtu to je ale méně než 20 %. Při spotřebě pračky do 1 kWh/cyklus to představuje úsporu v desetinách promile měsíčních výdajů rodiny, takže nemá praktický význam. Naopak, přerušení praní může způsobit vzájemné zabarvení ležícího prádla, praní ve zchladlé vodě nárůst bakterií a plísní v hadicích a z toho pak potřebu odbarvování prádla a čistění pračky.

pb®
hodnocení

0x
Když jsem měla NT, měla jsem v kalendáři napsané časy spouštění NT a pračku i myčku pomocí odloženého startu pouštěla převážně v časech NT. Teď už NT nemám, ale ceny energií mě donutily šetřit jinak. Takže prádlo namáčím, jako to dělala máma a jako jsem to nenaviděla, protože blokovala vanu. My mame ještě sprchový kout, takže v mytí nikdo limitován není. Když se děti nebo i já sprchujeme, vodu nenecháváme odtéct, ale špunt od vany je zavřený. Do téhle vody potom namočím prádlo, přidám prášek a nechám odmočit. Děti to baví, žďuchají prádlo zvonem. Pak prádlo přehodím do pračky a nechám protočit na krátký 15min program. Zvláště dětské zprasené ponožky a tepláky ale i manželovy montérky jsou při této předepírce vyprané lépe.

Cize cele vase pranie spociva v macani pradla vo vode po sprchovani a naslednom 15 min programe? Ak ano, tak to je nehygienicka cunarna vysokeho stupna.

pb®
Proč? Jaký je rozdíl mezi hodinovým praním na 30 a předepraním ve vodě teplé 40+ a následným přepráním a vymácháním? Povlečení a ručníky peru stále na 60 a kuchyňské ručníky a utěrky vyvařuju. Ne v pračce na 90 ale v hrnci na plotně na 100.

hodnocení

0x

Akekolvek nasilne prerusovanie programu prania sa v konecnom dosledku predrazi. Nerobte to a ak uz chcete nezmyselne setrit, pustajte pracku tak, aby cely praci program alebo aspon jeho zaciatok s ohrevom spadali do NT.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]