Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chladicí smyčka v Kotli

Od: lukk odpovědí: 2 změna:

Ahoj. V kotli na tuhá paliva mam ochlazovací smyčku+ bezpečnostní tlakovy spinač. Je možné pří přechřatí kotle (třeba z duvodu pokaženého objehového čerpadla ) když se otevře bezpečnostní ventil a ochlazovací voda poteče do odpadu. je možne? a jak? udělat nejakou signalizaci že voda poteče pdo odpadu.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Kdysi se to tu řešilo: poradte.cz/...
Já bych k tomu asi tolik, že za samotnou smyčkou může být např. průchozí nádoba a v ní plovákový spínač. Praktičtější mi ale přijde příložný termostat na kotli, který rozhouká alarm dříve, než spustí smyčka. Ale nemusí být snadné to seřídit a otestovat, že opravdu spustí dřív, než smyčka. Takže ideálně paralelně zapojit termostatický i hladinový spínač.
Taky bych uvažoval tak, že nejvyšší pravděpodobnost přetopení může být právě při výpadku proudu, tedy bych spíš volil 12V sirénu a napájení 12 V baterií.
doplněno 16.09.22 19:34: Dochlazovací smyčka bývá nastavena na 95°C, ale nelze vyloučit, že otevře už třeba při 90°C. Tedy by se mělo nastavit něco mezi 80..90°C.
Nevím, na kolik nejvíc vytápíte. Já bych postupoval tak, že na delší dobu plně roztopeném kotli bych nastavil ten termostat jen kousek výš, aby ještě nesepnul. Termostat má hysterezi, takže musíte postupovat "shora", točit termostatem z rozepnuté polohy až sepne. Pak ho znovu vytočením rozepnout a natočit o něco méně než k poloze, ve které sepnul. Počítal bych s tím, že při nějakém následném trochu vyšším zahřátí kotle alarm spustí, tak bych termostat pak zase o kousek posunul.
lukk
hodnocení

Jo,to není špatné. Mám tam termostat na zapínaní obj.čerpadla.Tak tam dát ještě jeden nastavit teplotu na max a signalizaci. *palec2*Nebo tak nějak?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]