Nejste přihlášen/a.
Jsem z toho trochu zmaten, na faktuře za elektřinu mám tyto položky :
Silová elektřina
Plat za odběrné místo
Daň z elektřiny
Plat za distribuované množství
Hl.jistič / Plat za příkon
Systémové služby
Podpora elekt. z podporovaných zdrojů energie
Činnosti operátora trhu
Z toho silová elektřina je asi 30% celkové fakturované ceny.
Jak je tedy možné, že vláda tvrdí, že po zastropování silové elektřiny bude celková cena 7-9 Kč?
Může mi to někdo znalý vysvětlit? Díky
V příkladech, které vláda uvádí, píší, že výsledná maximální cena pro občany bude 7-9 Kč/kWh. Z toho vyplývá, že na všechny ostatní položky zbývá 1-3 Kč/kWh. Aby se do toho vešli, museli by odpustit DPH i POZE.
No a před zastropováním vloni to bylo 4,50 , Takže se vlastně vůbec nic neděje... Pouhý dvojnásobek
místo kovydu máme letos zase TÉMA...
To je jako když nám novináři prodají zprávu: v Ugandě se zdražil chleba o 200%, Tedy na trojnásobek.
Ale už nám zapomenou říci, že ten chleba stál původně 0,02 Kč )
neboli lidé, kteří mají elektřinu v bytě a neohřívají ani ne vytápějí s ní, tak by měli řešit spíše než TV zprávy, tak zvýšení své hodnoty na trhu práce. Protože to jsou opravdu blbosti, pokud odeberete okolo 1 MB za rok, tak nemá smysl se tím vůbec zabývat.
Jo a mimochodem, už 10 let se ví že elektřina je pod cenou a bude stát v násobcích... Alespoň já to věděl a ty články četl. Ale stále nestojí tolik, vzhledem k mému schématu spotřeby, aby se mi vyplatilo instalovat fotovoltaiku.
Ano, jak již bylo uvedeno v předchozí odpovědi vláda stanovila "strop" jen u položky "Silová elektřina". Její výše není lineární s konečnou celkovou cenou, protože ostatní položky /plat dodavateli za odběrné místo a ostatní platy za distribuci/ nejsou stropovány a část z nich není ani závislá na množství odebrané elektřiny, je dána časově, měsíční platy. Tudíž při malém odběru se "stropuje" menší část celkové platby. Z téhož důvodu pak také vychází rozdíně platba za 1 kWh. U stejného odběrného místa je vyšší při malém odběru a nižší při malém odběru
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.