Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba v dvojdomě

Od: kucavasek odpovědí: 15 změna:

Zdravím,

potřebuji znát názor, jak rozpočítat měsíční platbu ve splečné domácnosti, kde bydlíme dva dospělí, tři děti školou povinné a moje maminka. Jak by bylo nejspravedlnější rozdělit částku na měsíční zálohy.

Děkuji za komentáře.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

společná domácnost o 6 lidech?

Nevím co je pro každého spravedlnější, pro mne matka nic, a Vy vše i za matku, páč je to matka.

Další možnost je, že budete platit, jak již uvedl pan Martin, Vy 5 dílů, matka 1 díl.

Jaká je Vaše představa?

Vy jste to vymyslel nejlépe - matka nic. Bez ironie. Hned mi totiž přišlo na mysl, jak to má švagrová. Doma bydlí matka, ona s přítelem, její dcera s manželem a malé dítě. Matka platí třetinu, švagrová taky a mladí taky. Zajímavé na tom je, že ta dcera s manželem mají nadstandartní příjmy a raději si "užívají", než by paltili a nedejbože něco do domu zakoupili. Když před pár lety měnili radiátory, tak jim babička zaplatila všechny - dobrá vůle...

sisi, já se domnívám, že je to o výchově. Ano, jinak je třeba přistupovat, když rodině je na tom bídně, maminka má větší důchod. Naopak je taky třeba řešit, ale domnívám se, že matka dala dítěti za život dost, proto by měl platit synek. Pokud to jde.

hodnocení

8x
Je několik možností i s ohledem na to, jakou kdo obývá plochu a komu dům patří.
1. Jako byste byli cizí lidé, tedy podle samostatných elektroměrů, vodoměrů a měřičů tepla. Toto jediné by bylo technicky z hlediska spotřeby spravedlivé.
2. Tak, jak se dohodnete a jaké máte vztahy. Tedy můžete v krajním případě i platit vše za maminku, nebo naopak ona bude chtít podpořit své dítě a vnoučky a zaplatí vše sama.
3. Nějaký kompromis, my přece neznáme situaci, může to být tak, že vaše máma obývá celé jedno patro, topí na 27°C a koupe se 3x denně ve vaně horké vody, tedy že spotřebuje tolik, co vás 5 dohromady, nebo naopak žije skromně v jednom pokojíku při 19°C a sprchuje se jednou týdně.

tomkk, jsem již vybodován, takže alespoň 1* a *palec*

hodnocení

4x

5 dílů vy, 1 díl maminka.

kucavasek
hodnocení

I já si myslím že by to tak mělo být. Maminka je již v důchodu a i nadále chodí na brigádu. Mi jsme dva dospělí a děti 16,12 a 5 let. Manželka přišla s nápadem, že za děti bud vůbec neplatit, nebo platit za dvě jako za jednoho, tudíž by byly platby 1:3

Děti 16,12...

Vím co "spotřebuje" 15 letý pubescent...jak při sprchování, tak třeba na PC (elektřina). A pokud by ještě navíc šlo o pubertální dívky, tak to ještě naroste..

Manželka přišla s nápadem...

jak na ten nápad přišla?

Jako že je to spravedlivé? To určitě nikoliv.

Vy jako syn navrhněte, že matka nebude platit nic.

kucavasek
hodnocení

jj, protože si nic nevydělávají, nemají příjem. Takže manželka by to chtěla dělit jen třemi

ale to je výmluva malého dítěte, omlouvám se za upřimnost, ale Vy jako rodiče taky platíte za děti popelnice.

Je vidět, že napjaté vztahy u Vás překonávají racionalitu. To u Vás nedopadne dobře. Čí je ten domek byt?

Tak ano, děti si nevydělávají...

Ale proto jim nedáte najist, nebo za ně jídlo zaplatíte? Kroužky, oblečení?

No a stejně za děti zaplatíte náklady na bydlení, to je přece logické.

kucavasek
hodnocení

Dům jsem zdědil po otci, kde mám jednu polovinu baráku já, druhou sestra co žije jinde a maminka má trvalé užívání

id
hodnocení

0x
V názvu je dvojdomek. Předpokládám 2 stejné bytové jednotky.
Před lety jsem byla na tom stejně jen to byla tchýně, ne matka, ale je to jedno.
3 roky jsem nechtěla nic
tchýně si nedala říci, že celoročně nelze mít na 2o cm pootevřená okna. Až jsem topení rozpočitala na polovic, vodu, stočné, popelnice, pojištění i daň z nemovitosti dle počtu osob. Až pak tchýně pochopila, že se v zimě větrá jinak. Byla jsem za zlou neboť nemohla polovinu důchodu dávat dceři, která ji do svého domu nechtěla. Tchýně dostala obecní garzonku, kde netopila vůbec a seděla ve 2 svetrech. Prý u nás se jí bydlelo lépe.

id, ale to je individuální případ a asi bych taky tak postupoval, ve Vašem případě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]