Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Automatické spuštění vysavače při sepnutí nářadí

Od: lantros7® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Mám tu takový problém.

Dostal se mě do rukou vysavač Fieldmann,který má zásuvku na nářadí.

Jsou tam rozpojené kontakty.

Vysavač má 3 polohový přepínač.

Chyběla u něj ovládací dps,tak sem po čase sehnal jinou dps ze stejného rozbitého stroje(zapojení nebylo,abych mohl zapojit stejně).

Sehnal jsem si schéma k této dps,ale nevím,jak zapojit kontakty(ve schématu jsem zakreslil body na dps P1 - P5).

Děkuji za dobré rady.

Automatické spuštění vysavače při sepnutí nářadí

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Podobný problém jsem u pily Scheppach HS 105 řešil jednoduchou montáží zásuvky 230V (s vyšším krytím kvůli prachu) na zadní stranu pily.
Zásuvka je kabelem připojená v krabici orig. vypínače pily paralelně ke svorkám výstupního napětí k elektromotoru pily.
.
Vysavač připojím šňůrou do té zásuvky a jeho vypínač zapnu. Při spuštění samotné pily se potom rozběhne i vysavač.
..
Drobnou úpravu jsem udělal také pro jednoduché, bezpečné a hlavně rychlé vypnutí pily. Originální spínač pily je totiž umístěn dost nevhodně pod pracovní deskou, dost špatně je vidět, třeba se k němu ohnout a strefit se na dvojtlačítko Zapni, vypni...
Při zapínání to ještě jak tak jde. Horší je to při vypínání, třeba i nutném a rychlém. Přeřezaný materiál je rozdělený na dva kusy, hlavně ty delší mají tendenci padat ze stolu, křížit se a pod.
.
Na levý bok pily jsem proto namontoval krabičku s rozpínacím tlačítkem, známým klasickým červeným "hříbkem", také s vyšším IP krytím. Pěkně v dosahu levé ruky, blízko předního rohu stolu.
Po odřezání materiál pravou případně přidržím a levou lehce ťuknu do hříbku. Přeruší se tím obvod fáze do magnetu originálního spínače pily, (rozpínací kontakty hříbku jsou zapojeny v obvodu v sérii s kontakty tlačítka Vypni...) a pila i vysavač se vypnou.
04.02.24 11:53
.
Automatické spuštění vysavače při sepnutí nářadí #2

hodnocení

0x

Neřešil jsem přímo Váš problém, nicméně můj požadavek byl podobný - automatické spuštění vysavače při zapnutí stroje. Použil jsem hotový modul Master-Slave (u Conrada cca. 500,-) a zabudoval do krabičky spolu s dvěma zásuvkami. Naprosto perfektní a spolehlivé. Fotky přikládám a snad Vám to jako námět pomůže. Asi by bylo možné zabudovat ten modul přímo do Vašeho vysavače, netuším však kolik tam máte místa.

Automatické spuštění vysavače při sepnutí nářadí #3
Automatické spuštění vysavače při sepnutí nářadí #4
Automatické spuštění vysavače při sepnutí nářadí #5

davidduke
hodnocení

0x
Máte naopak barvy zásuvek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]