Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zděné sloupky na zastřešení terasy-z čeho?

Od: pepat* odpovědí: 19 změna:

Ahoj všichni mám dotaz. Chci udělat sloupky na zastřešení terasy. Terasa bude z jedné strany přiléhat k baráku a z druhé strany chci 2 zděné sloupky (dřevěné se mi nelíbí). Rozměr terasy bude 4x 4 metry (pozednice budou 14 x 14 cm a přes to 6 hranolů (střecha bude polovina taška a polovina makrolon) - na terase je nyní "vymývaná" dlažba 40 x 40 cm.
Rád bych udělala slouky co nejednodušeji, ale nechci používat plotové tvarovky (nelíbí se mi). Moje představa by byla YTONG 25 x 30 x 50 cm - 4 ks postavit na VÝŠKU a z ních udělat sloupek 2 metry vysoký a jako základ dát taky 1 ks tohohle ytongu 50 cm + obetonovat (beton cca 10 cm okolo toho ytongu), protože bude přesně místo jedné dlaždice a doufám (základ tedy 50 cm). Terasa je už nyní 30 cm nad terénem + jako zpevnění ytongu do z každé styčné strany navrtám díru 10 cm dlouhou a dám tam roskor a dvě YTONG tvárnice tak vždy spojím uvnitř 20 cm roksorem...Nejsem žádnej zdatnej zedník, proto YTONG. Je to úplně nesmysl co píšu nebo by se to tak dalo udělat? Mám nějak odizolovat ten základ z Ytongu kvůli vlhkosti? čím? Vyzdít to z cihel je pro mě nepředstavitelné, to nezvládnu :))

Zděné sloupky na zastřešení terasy-z čeho?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ytong 25x25 pozor 60cm!

odizolovat od země.

provrtal bych tvárnice a prostrčil roxor! přesněji navlékal bych tvárnice na dráty

pepat*
hodnocení

MIlane, děkuju moc za rychlou odpověď, s tím Ytongem v základu nebude problém, stačí těch 50 (60 cm) cm? Čím to mám prosím odizolovat od země? Musím jenom od země nebo i po stranách? stačí nějaká "obyčejná" folie nebo to musí být nopová folie, když toho potřebuju "pár" centimetrů...

pepat, nějaký základ, z něj kouká roxor, na základ asfaltovou lepenku třeba V 60 S 35, stačí 30x30cm. Nasadit provrtanou tvárnici 25x25x60 cm, další, další (3x60cm) atd.
ICQ 55180641
doplněno 12.04.10 20:02: ale nechci používat plotové tvarovky **** respektuji
roxor bude k tomu, aby střechy byla připevněna k zemi právě roxorem, který bude zakončen závitem. Ale to jsou již technické detaily.

jabraka*
hodnocení

1x

Myslím, že docela vhodné jsou tvárnice POSTA 365B z obrázku.

JABRAKA

Zděné sloupky na zastřešení terasy-z čeho? #2

jabraka*
hodnocení

0x

Ytong sloupek bych jako konstrukční nosný prvek neviděl optimální.Existuje řada betonových dutých tvárnic,které se vylijí betonem a armatura v nich bude mít náležitý účel.Prostrčený roxor do ytongu není pevnostně v pořádku.

JABRAKA

pepat*
hodnocení

Pro JABRAKA: já nemám problém tom použít betonovou dutou tvárnici, ale nemůžu najít žádny sloupek, který by byl např. 25 x 25 cm nebo 30 x 30 cm? Nemáte nějaký tip? Všude jsem našel betovoné tvarovky jenom 40 x 20 cm a to mi nevyhovuje:(.
Jde mi i o to, abych to mohl i povrchově udělat co nejednodušeji, proto ten ytong nebo jinou přesnou tvárnici, kterou jen natahnu...

ladislavtikal*
hodnocení

0x

kdyby neslo o penize tak bych asi koupil tarovky na komin a ty potom natahnul na ne reba putz nebo nejakou omitku a nebo potom jedine zasalovat a nebo stracene bendneni a taky natahnout lepidlem perlinku a omitku na to

hodnocení

0x

Co sehnat dve papirove roury, vystrikat je olejem, pak do nich nastrkat roxory a vylit betonem. Prubezne poklepavat aby se vyhnal vzduch a nebyly bubliny. Po vyzrati betonu se jen odsaluje nozem papir.

hodnocení

0x

stále nikdo nepřišel s důvodem, proč kvalitně neslepit ytong Ytong, zakončit ho (třeba) nerezem 25x25xcm a k tomu přišroubovat vazbu...

jabraka*

Určitě by se našel statik,který by to zkritizoval.Přístřešek je velice namáhán obzvláště při větru.Není to záležitost jen vertikálních sil,ale i bočního tlaku a nadzvedávání.Kotvení musí být i do terasy a průběžně až do vazby.Pokud tam bude i polykarbonát,není dobře podceňovat i jeho připevnění.

JABRAKA

Jardo, ale píšu že kotvit již od základu a "přivázat k zemi"

hodnocení

0x

Nezapomeňte na to, jaký sklon bude mít Vaše střecha - kvůli sněhu! Může ho napadat pěkná vrstva jako letos a pokud se střechy nesjede, tak je to dost velké zatížení!

pepat*
hodnocení

tak to mě pánové docela děsíte, když to čtu... - myslel jsem že ytong 25 x 25 cm provrtanej roksorem bude lepší než dřevěnej sloupek 14 x 14 cm, na kterejch to mají všichni dělaný :) já to snad nakonec udělám z hnusnejch plotovejch tvarovek 40 x 20 cm + roksor, který mají v každejch stavebninách (sklon střechy budu mít minimální, tzn. 12°)

Pepo, z "hnusných" plotovek to nedělejte, stále se na to budete dívat. Ještě nikdo nezpochybnil Ytong nějakým výpočtem. Pokud tedy couvnete od Ytongu, tak lícové cihly a sloupek, nebo duté tvárnice z lehkého betonu 32x32 cm, VPC, to je možností...

není nic lepšího na nostnost, nežli dřevený hranol!

drkan*
hodnocení

0x

A co použít ocelový sloupek, např. jekl, trubku? Není potřeba izolovat ;)

pepat*
hodnocení

ocelovou trubku? To bude vypadat jak branka na fotbalovým hřišti :)) mně se prostě jako nejelegantější řešení zdá sloupek, kterej bude mát čvrecovou základnu 25 x 25 cm nebo 30 x 30 cm, kterej můžu udělat stejně barevnej jako barák. Prostě se mi ten sloupek nechce "zdít z lícovek" (neumím to) a hledal jsem jiný řešení :(
...Zedník si za ty 2 sloupky z lícovek řekl o 4 500 Kč (bez materiálu), což se mi zdá brutální.

drkan*

Za vyzdění dvou sloupků 4500,- *ee*, kolik by chtěli za celý dům?! Že já se hůř neučil a nešel na zedníka - předem se omlouvám všem poctivýma šikovným ;)

jabraka*

Pepo,zapřemýšlej nad těmi tvárnicemi,POSTA 365 je to tvoje míra.

JABRAKA

pepat*
hodnocení

pro JABRAKA. nezapomněl jsem neboj :)) to je od tebe dobrej tip, i když ta tvarovka, která vypadá jako "čtvercová" je 36,5 x 25 cm, ale pořád je to jedno z nejlepších řešení, co udělat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]