Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal jak praocvat s deskou HDPE ( vyskohustotní polyethylen ) k dispozici mám desku 1500x3000x10mm
Jedná se mi hlavně čím tento material řezat a ohranovat, svařování mám zatím teoreticky vymyšlené, ale rád si nechám poradit.
Díky za pomoc
Je to plast, takže pilka na kov nebo tohle řežu úhlovou bruskou s diamantovým kotoučem při menších otáčkách. aby se to moc "neškvařilo", případně se dá flexou udělat první mělká drážka a postupně ji po celé délce prohlubovat(opět kvůli škvaření plastu a vychládání během řezání "o kus dál"). Na začištění jemnější pilník nebo "šmirgl". Záleží co s tím/z toho chceš (u)dělat a jak to chceš mít hezké.
Pokud je to čisté HDPE a ne třeba plněné skelným vláknem, tak na tento materiál se používají dřevoobráběcí stroje - tudíž se to dělí kotoučovou pilou (samozřejmě se zuby z tvrdokovu) , ovšem jde to dělit i nestingovým strojem - tedy frézováním stopkovým nástrojem.
Pokud jde o ,,domácí šudlání´´ tak se to dá řezat ,,maflem´´ tedy ruční kotoučovou pilou, ovšem jak už jsem psal - HM kotouč a posouvat pomaleji, než do dřeva
Díky za odezvu.
Včera jsme zkoušel řezat "maflem" s větším zubem ( vytvářel se vetší "chlup" ) pak jsme zkousil kotouč s menším zubem a řez daleko hladší. Bál jsem se tavení materiálu, ale úplně v pohodě. Zkusím ještě přímočarou pilu, musím ale sehnat platek na plast. Ohranění HDPE jak říkáš, jemný pilník nebo "smirgl". Čekám na dodučení příslušenství ke svařování, jsme zvědav jak půjde toto ![]()
Díky
L.
Řeže se to pěkně blbě. Klíčové slovo je vývin tepla. Desku jsem nikdy neřezal, zato tyčí (na pokosovce) nepočítaně. Jakmile se nástroj ohřeje, taví se to a lepí na zuby. Měkne to už při 80°C, tedy ze všech dostupných plastů nejdříve (PE, PP, PA, PTFE, PEEK...)
Musím říci jak jsme již psal v jiné odpovědi, že k obávanému tavéní materiálu, po řezání "maflem" zdaleko nedošlo.
Uvidíme jak to půjde dál s dalším opracováním a svařováním.
Díky L.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.