Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

CYKY v prahu, překladu?

Od: jirikouba odpovědí: 3 změna:

Dveře do koupelny, které jsem vyboural a nahradím posuvnými (pro nedostatek místa) mají překlad z dutého železného profilu, a v místě "prahu", což byla spodní část futra zapuštěného do mazaniny, a nyní odstraněné, jsem zapustil 32 mm chráničku a zaházel ji. Oběma trasami míním vést CYKY, ale jeden elektrikář mně upozornil, že spodkem se to nesmí a překladem je to ne zcela doporučitelné, s pokazem na ČSN 33 2130 ed. 3, druhý že je to v pohodě.

Našel jsem si normu, tam jsou instalační zony, opravdu jen na zdi a v příslušných vzdálenostech od hran. Ale pak je tam

"Vedení lze ukládat mimo instalační zóny za těchto předpokladů:

vedení je uloženo ve zdi v trubkách a krycí vrstva trubky je minimálně 60 mm;

vedení je uloženo v prefabrikovaných stěnových dílcích a je chráněno proti poškození.

U silikátových dílců krycí vrstvou 60 mm, v lehkých příčkách nebo v silikátových dílcích s menší krycí vrstvou, je vedení uloženo v dutině, jejíž rozměr umožňuje jeho úhyb, respektive je vedení chráněno jiným konstrukčním opatřením.

" A ta lehká příčka je právě můj příad, zde je menší krycí vrstva vedení jde v dutíně, a podotýkám, před a po chráničkou v omítce vně koupelny, na chodbě.

Jak to tedy mám udělat, aby to prošlo?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

0x

Použít plochej CYKY-LO kabel...a vést to na stěně...a dát větší vrstvu omítky... a nebo to vést uplně na jinou stranu přes pouzdro bokem...a vytáhnout v místě kde to půjde

milous1
hodnocení

0x

V paneláku jsou tahány normálně kabely ve spodku kovového futra jakoby v prahu.

V některých novějších panelákach jsou v rámci úspory tahány ve futrech i rozvody ke světlům vč. speciálních úzkých vypínačů namontovaných přímo do futra které je dnes už problém sehnat. Při panelákové hektické výstavbě se to občas někde ůplně nepovedlo a futra pak probíjela. Rosvítit si po ránu světlo aby se člověk probral pak dostávalo úplně nový rozměr *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]