Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2022: přetok energie z FVE do veřejné elektrické sítě a tarify

Od: postcd® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

po instalaci FVE může asi dojít k přetoku elektřiny z RD do veřejné elektrické sítě.

Možná může být nutné změnit nějak tarif, ale obecně se chci zeptat od jakého přetékajícího proudu/výkonu už je výhodné změnit tarif na nějaký který s přetoky z FVE počítá? Respektive jaký přetok je ještě únosný z pohledu firem jako je ČEZ, EON, PRE a kdy už se zákazníkovi s FVE vyplatí měnit tarif na nějaký speciální pro majitele FVE (počítám, že takový tarif bude méně výhodný z pohledu běžného spotřebitele)?

Jedna paní povídala, že přetoky jsou snad zpoplatněné apod. vím že je to jinak firma od firmy a tarif od tarifu, ale zajímá mě nějaká obecná rada, jak je to zhruba v roce 2022, převážně a případně ideálně i nějaké číslo. Ptal jsem se poskytovatele energia a zaměstnanec nebyl schopný odpovědět. Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Hlavně, kdyby to byl přetok na černo, tak se při placení smíchy neudržíš.
hodnocení

Proč na černo a proč se budu smát?

Protože když nemáš ve smlouvě, že od tebe budou za hubičku vykupovat přebytky, tak vše co dodáš do sítě se bude jednat o černotu a ta vyjde sakra draho.

hodnocení

0x
A proč jste se nezeptal svého distributora?
Pravděpodobně už mate osazen nový typ elektroměrů které měří přesně a údaje zaznamenávají měsíce zpětně, na takové přetoky načerno má určitě váš distributor ceníky.
hodnocení

Skutečně, slovo přetoky se na stránkách distibutora vyskytuje a našel jsem ceník pro odběrná místa s fotovoltaikou - mikrozdrojem(do 10kWp). Tam jsem se dozvěděl kolik Kč slevu mi dají za každou mWh přetoku. Po přepočítání jde o zanedbatelnou částku. Nevím jak to mají jiné firmy, i tak jste mohli pochopit mojí úvodní otázku. V případě zájmu jak vypočítat slevu pokud je v korunách za přetečenou mWh, tak zde výpočet: Počítám, že 1 kWp panely vyrábí průměrně cca 1kWh denně v zimě (v léte třeba 2x tolik) - viz. komentáře k této odpovědi. Pokud nemám akumulátor a 50% nespotřebuji, přeteče do sítě za rok minimálně (v létě je výroba vyšší) 365x0,5kWh=182.5 kWh což je 0.18 mWh. Pokud nabízí slevu 1000Kč za mWh, je to 1000x0.18=180 Kč sleva za rok takže skoro nic.

aspi.cz/...
Už základní problém máte že jste něco připojil do sítě bez povolení!

@ra20z: Z čeho usuzujete, že má něco připojené bez povoleni?

Jednoduše, než něco připojíte do sítě musíte mít na to revizi, vyřízené smlouvy kde jsou stanovené parametry a v hlavně povolení od energetického regulačního úřadu. Pokud se z vas nechce stát podnikatel a vyřizovat byrokracii tak si můžem udělat doma ostrovní systém ne bo hybridní kde je kde jsou stykače které zajišťují přepínání napájení pro koncové obvody ale nikdy nejsou střídače přímo propojené s veřejnou sítí.

kenav
hodnocení

0x

Nen8 náhodou pretok zakázaný, Teda u nově budovanych zarizeni

O tom nic nevím. Jestli se něco měnilo, tak prosím o doplnění. Maximálně to nepovolí distributor.
hodnocení

Vypadá to, že za přetok je penále, docela vysoké, třeba i 1600 Kč za 1 kWh přetoku (to dodá velmi zhruba 1kWp panel/y za 1 zimní den). Zdroj
Jde o nevyžádanou dodávku činného výkonu a pro FVE bez přetoku (rezervovaný výkon 0 kW) je povolen přetok max. 115 W.

Jestli je povoleno 115 W, tak to by bylo 2.76 kWh / den.

jenda22
hodnocení

0x
Vše řeší smlouva o připojení.

hodnocení

0x

Máte smlouvu s disributorem o připojení FVE k síti? Máte vyměněný elektroměr pro FVE?

hodnocení

Ne, je to hypotetická otázka, abych zjistil jak to chodí a s čím počítat. Děkuji

hodnocení

Vypadá to, že za přetok je penále, docela vysoké, třeba i 1600 Kč za 1 kWh přetoku (to dodá velmi zhruba 1kWp panel/y za 1 zimní den). Zdroj
Jde o nevyžádanou dodávku činného výkonu a pro FVE bez přetoku (rezervovaný výkon=0 kW) je povolen přetok max. 115 W.

jenda22

Pokuta je za překročení povoleného čtvrthodinového výkonu. Bez přetoků jde o FVE ve zkráceném řízení ale ani tak technicky není možné mít nulový přetok (těch 115 W). A pokuta je s DPH 2000 Kč. Smlouva o připojení podle standardního projektu stanovuje max. výkon do sítě a elektroměr vyhodnocuje co 15 min. dodávku do sítě a pak žaluje. Spousta lidí už flastr dostala. Mě to za 2 dny, než jsme našli chybu, přešvihlo max. čtvrthodinový výkon o 200 W. Celkově o 950 W. Za 2000 Kč. Hooodně drahá 1 kWh.

honzinek
hodnocení

0x

počtěte si. Jsou to veřejně dostupné informace. Řešit přetok je to nejmenší.

eru.cz/...

Proč třeba radši neřešíte, co se stane, když FVE nebude legálně a hlavně korektně zhotovena a přesto bude připojena k DS. Co může nastat třeba v případě, že např. EG.D bude někde poblíž upravovat síť. Vypne Vám dodávku do domu a přitom z Vašeho domu něco půjde do sítě!

Honzinek: z čeho usuzujete, že má/bude mít FVE připojenou načerno?

hodnocení

Já skutečně FVE nemám ale ty rady jsou poučné. Pokud ale pan @honzinek ví jak je to s cenami a tarify jak jsem se ptal v úvodním dotazu, tak bych to také ocenil. Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]