Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
po instalaci FVE může asi dojít k přetoku elektřiny z RD do veřejné elektrické sítě.
Možná může být nutné změnit nějak tarif, ale obecně se chci zeptat od jakého přetékajícího proudu/výkonu už je výhodné změnit tarif na nějaký který s přetoky z FVE počítá? Respektive jaký přetok je ještě únosný z pohledu firem jako je ČEZ, EON, PRE a kdy už se zákazníkovi s FVE vyplatí měnit tarif na nějaký speciální pro majitele FVE (počítám, že takový tarif bude méně výhodný z pohledu běžného spotřebitele)?
Jedna paní povídala, že přetoky jsou snad zpoplatněné apod. vím že je to jinak firma od firmy a tarif od tarifu, ale zajímá mě nějaká obecná rada, jak je to zhruba v roce 2022, převážně a případně ideálně i nějaké číslo. Ptal jsem se poskytovatele energia a zaměstnanec nebyl schopný odpovědět. Děkuji
Skutečně, slovo přetoky se na stránkách distibutora vyskytuje a našel jsem ceník pro odběrná místa s fotovoltaikou - mikrozdrojem(do 10kWp). Tam jsem se dozvěděl kolik Kč slevu mi dají za každou mWh přetoku. Po přepočítání jde o zanedbatelnou částku. Nevím jak to mají jiné firmy, i tak jste mohli pochopit mojí úvodní otázku. V případě zájmu jak vypočítat slevu pokud je v korunách za přetečenou mWh, tak zde výpočet: Počítám, že 1 kWp panely vyrábí průměrně cca 1kWh denně v zimě (v léte třeba 2x tolik) - viz. komentáře k této odpovědi. Pokud nemám akumulátor a 50% nespotřebuji, přeteče do sítě za rok minimálně (v létě je výroba vyšší) 365x0,5kWh=182.5 kWh což je 0.18 mWh. Pokud nabízí slevu 1000Kč za mWh, je to 1000x0.18=180 Kč sleva za rok takže skoro nic.
Vypadá to, že za přetok je penále, docela vysoké, třeba i 1600 Kč za 1 kWh přetoku (to dodá velmi zhruba 1kWp panel/y za 1 zimní den). Zdroj
Jde o nevyžádanou dodávku činného výkonu a pro FVE bez přetoku (rezervovaný výkon 0 kW) je povolen přetok max. 115 W.
Vypadá to, že za přetok je penále, docela vysoké, třeba i 1600 Kč za 1 kWh přetoku (to dodá velmi zhruba 1kWp panel/y za 1 zimní den). Zdroj
Jde o nevyžádanou dodávku činného výkonu a pro FVE bez přetoku (rezervovaný výkon=0 kW) je povolen přetok max. 115 W.
Pokuta je za překročení povoleného čtvrthodinového výkonu. Bez přetoků jde o FVE ve zkráceném řízení ale ani tak technicky není možné mít nulový přetok (těch 115 W). A pokuta je s DPH 2000 Kč. Smlouva o připojení podle standardního projektu stanovuje max. výkon do sítě a elektroměr vyhodnocuje co 15 min. dodávku do sítě a pak žaluje. Spousta lidí už flastr dostala. Mě to za 2 dny, než jsme našli chybu, přešvihlo max. čtvrthodinový výkon o 200 W. Celkově o 950 W. Za 2000 Kč. Hooodně drahá 1 kWh.
počtěte si. Jsou to veřejně dostupné informace. Řešit přetok je to nejmenší.
Proč třeba radši neřešíte, co se stane, když FVE nebude legálně a hlavně korektně zhotovena a přesto bude připojena k DS. Co může nastat třeba v případě, že např. EG.D bude někde poblíž upravovat síť. Vypne Vám dodávku do domu a přitom z Vašeho domu něco půjde do sítě!
Já skutečně FVE nemám ale ty rady jsou poučné. Pokud ale pan @honzinek ví jak je to s cenami a tarify jak jsem se ptal v úvodním dotazu, tak bych to také ocenil. Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.