Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Když jsem dnes chtěl sputit ohřev v mirovlné troubě, tak místo činnosti zhasla.
Na zásuvku, do které byla trouba zapojena, teď nereagují ani žádné jiné spotřebiče, avšak pojistky ve skříni vyhozeny nejsou.
Troubu jsem následně zkusil zapojit přes prodlužovací kabel do jiné zásuvky, display se rozsvítil, ale při spuštění ohřevu trouba opět zhasla a v zásuvce se spustilo lehké praskání/šumění (po odpojení kabelu v pár sekundách přestalo).
Na tuto druhou zásuvku nyní např. varná konvice také nezapne, ale telefon nabíjí.
Ještě dodám, že v celém bytě je necelé 2 roky nová elektroinstalace v mědi.
Než zavolám odborníka, chci se zeptat, zda nemůže být problém v něčem banálním. (Můj předpoklad je, že mikrovlnka mí závadu a udělala v zásuvkách neplechu, ale co se zásuvkami?)
Děkuji,
Ondráš.
Začal bych tím, že se podívám na jističe. Někde v bytě máte rozvaděč, kde jsou umístěny, tak jestli jsou všechny páčky nahoru. Takovéto poškození zásuvky spotřebičem si nedovedu představit.
"Takovéto poškození zásuvky spotřebičem si nedovedu představit."
Tak to já zase ano. Stačí jeden povolený šroubek v jedné zásuvce a nemusí fungovat celý jeden okruh. Na nedokonalém kontaktu při zatížení spotřebičem s velkým odběrem vzniká velký úbytek napětí. Nabíječka telefonu má proti mikrovlnce neparený odběr, takže se přechodový odpor špatného kontaktu nemusí projevit.
Kdybyste si dotaz přečetl celý, dočetl byste se, že "...avšak pojistky ve skříni vyhozeny nejsou"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.