Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární panely - proč jsou drahá kompletní řešení, když panely ne?

Od: solmol odpovědí: 26 změna:

Ahoj,

mám plochou střechu na jižním svahu, takže asi ideál na soláry. Vůbec věci nerozumím, rozkoukávám se, ale jedno mě zarazilo - samotné panely vidím (ne ty úplně nejlevnější) cca za 6 tis / 2m2. Takže pro 20m2 plochy asi 60 tis (jen panely), s držáky počítám třeba 80 tis. Proč ale řešení od firem stojí klidně půl milionu? Co dalšího je třeba mít, protože cenově mi to nijak nedává smysl.

Díky

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Chcete na to čerpat dotaci? Chcete dodávat do sítě? Co přesně od té elektrárny očekáváte? Jaký chcete výkon? Na plochou střechu bude celkem drahá konstrukce. Panely musí být dostatečně od sebe, aby si v druhé řadě nestínili.
Drahé jsou baterie, když je budete chtít nebo budete muset mít.
Teď je boom dotací, tak jsou ceny vyšší. V podstatě si to sám uděláte asi jako cena od firmy - dotace. Prostě dotaci "sežere firma".
solmol
Protože mám novou střechou, uvažoval jsem o konzolích se zátěží, které se nemusí kotvit, Jen položíte a zatížite.
Videl jsem i primo betonove konzole na ktere se jen prisroubuji panely. Pripadne klasicka ocelovka zatizena dlazdiceni .
Tak konstrukce OK. Vyřešit, aby si panely vzájemně neštítili. Jestli chcete řešit jenom ohřev vody, tak se dá něco smysluplné svépomocí udělat za cca 60 tisíc. Jestli chcete fotovoltaiku větší, tak je asi lepší jít cestou firmy a dotace.

jenda22
hodnocení

2x

Můžete si postavit FVE oddělenou od sítě - ostrovní FVE. K tomu akumulátory a hotovo. Paralelní FVE má mnoho podmínek a distributor vás hlídá, aby jste nevyrobil víc než je povoleno v projektu.

Čistý jih není úplně optimální. Ideální je jih + západ. Mám to děleno a slunce vyžívám co to jde. U čistého jihu to jde odpoledne rychle dolů.

hodnocení

1x

Vážený proč se za rekonstrukci jádra v paneláku platilo kolem 200 000 když jsem si toto udělal sám za necelých 40 000kč zam materiál , povolení a projekt na toto NENÍ třeba=je schválená hromadná přestavba. Svoji prácim jsem si nepočítal-ta by mne vyšla na cca dalších +-50 000kč jako meloucháře, pro žiívnostníka 2x víc.

On na toto by měl být projekt, stavební povolení atd a firma Vám to neudělá za stejné peníze jako melouchář Lojza z Horní Dolní, bez záruky projektu ...

hodnocení

0x
A co s tím chcete vyřešit? Trochu se rozepište... Jeden FV panel dává při plném slunci +-400W, +-40V DC, jednoduše řečeno. A teď záleží, na co to budete používat, počkáme na odpověď a pak doplníme třeba o střídač za 60k, atd.
Druhá věc je ta, že když jsou dotace, firmy cenu "trošičku" navýší...
doplněno 10.09.22 13:36: Pokud byste to neměl jen na ohřev TUV, pak potřebujete střídač za cca 60k, stejnosměrný rozvaděč s jištěním, vypínáním a svodiči přepětí, předělat domovní rozvaděč, pokud tam nemáte volných asi 20 modulů. Dále vás čeká úprava elektroměrového rozvaděče dle požadavků distributora. Dále silová a komunikační kabeláž a práce.
solmol
Chtěl nych to asi off-the-grid, jen třeba na ohřev vody. Ale pokud se musí předělat stávající rozvody, tak se mi to v novostavbě nevyplatí.

na offgrid není potřeba moc velká úprava. Prostě se odpojíte od distribuce a připojíte FVE. Bohužel ostrovní systémy jsou nejdražší ze všech. V zimě vám elektřina bude chybět, zatímco v létě přebývat. Vhodné je tedy instalovat přepínač sítí. Pořád je to ale jak bylo psáno výše o ceně za panely, měnič, nutný rozvaděč s jištěním a měřením, baterie. Navíc jak zde ještě nebylo zmíněno, tak také budete potřebovat technickou dokumentaci a revizi pro pojišťovny. Plus potom další věci k elektrárně které zvyšují její efektivitu, funkce, nebo uživatelský komfort. Jako např optimizery, dálkové vyčítání dat, nebo třeba obvod pro nabíjení elektromobilu, případně ohřev TUV. Cena baterií je ale tak velká že hravě převýší cenu panelů.

hodnocení

0x
Protože firma potřebuje vydělat, až po té v posledním místě je návratnosti investice zákazníka.
Co dalšího potřeba, záleží co od fotovoltaiky očekáváte, jestli ohřev vody tak počítejte desítky tisíc za elektroinstalaci a odbornou práci, podmínka je mít velkou akumulační nádrž(boiler).

riva
hodnocení

0x

Ceny jsou vysoké, protože drahá elektřina zvedla zájem a stát tomu dal korunu, když to navíc ještě dotuje.

hodnocení

0x

Ano, je to kvůli těm dotacím, protože u nás to tak bohužel funguje. Stát "dal lidem" dotace a firmy okamžitě o tu samou částku navýšili ceny. Takže ve finále stát nepomáhá lidem, protože to schlamstnou ty firmy a ještě se přiživí na tom, že tu dotaci vyjednají. Za to si od jedince ještě vezmou 30 tisíc navíc. Je to celé fraška, protože ty dotace nepomáhají vůbec tomu spotřebiteli, ale tomu podnikateli. Správně by to mělo být tak, že by měl člověk v mnohých pžípadech třeba za to TČ zaplatit se vším všudy tak maximálně 200 - 250 tisíc, a stát by mu měl vrátit polovinu a tím pádem by to byla cena rozumná a i ty firmy by normálně vydělávaly. A to by byla pak opravdová pomoc a pomohlo by to mnohem víc lidem. Jenomže žijeme v kocourkově, kde nejsou skoro žádné zákony, tak se zase nepřiměřeně napakují ti, pro které ty dotace nebyly určeny. A u té fotovoltaiky je to to samé.

já myslel že dotace nemají primárně pomáhat koncovému zákazníkovi, ale naopak přesvědčit ke koupi produktu koncového zákazníka a vypomoci českým firmám které zakázku realizují. Aneb.. dotace se snaží rozhýbat pracovní trh v česku a podpořit co nejvíce lidí.

riva

Dotace? No to je téměř vždy nemravná věc s obrovským korupčním potenciálem. Stát má metody, které korupční potenciál nemají, ale nepoužívá je. Hádejte proč.

A jaké metody to jsou? Jsou to daně - chci podpořit fotovoltaiku, tak dám třeba nulovou DPH na FV panely. A hned má každý o 21% levnější elektrárnu. Ať mu ji namontuje akreditovaná firma, nebo si to smontuje sám.

jendad

Bobika

Vy jste klasická ukázka propagandy . Kdo vlastní média - jsou to korporace . A protože jsme kolonie , tak zde je nám servírováno , že dotace jsou zde pro firmy . Ale na západě je duležitý spotřebitel . Tam zase jedou vizi , že spotřebu dělají spotřebitelé . A tedy dotace jsou pro všechny , ve formě daňových ulev . Klasicky třeba USA dává daňový kredit na čistá topeniště 30% z hodnoty a do výše 1500 dolaru . Když si tedy koupíte krb v ceně 1000dolaru , odepíšete si 300 dolaru na daních . Když za 3000dolaru , tak 1000 dolaru na daních . A firmy toto naprosto nijak neovlivnuje , protože si jen klasicky konkurují na běžném trhu . Státní uředník nehromadí peníze na učtu a nevymýšlý tedy kolik čeho se bude dotovat .

Uvidíte nakonec se zde budou dotovat elektroauta , ale jen pro firmy a státní správu . Pro spotřebitele tudle nudle :). Aneb babička z duchodu až si pujde koupit chleba a mléko , tak na DPH bude dotovat papalášum fára za miliony .

to riva, jendad Vláda ale nechce aby jste si to dělali sami. Stále je v česku spousta fušerů kteří by se do stavby FVE pustili a nejsou k tomu dostatečně kvalifikovaní. A touhle cestou by se tu vydala spousta lidí pokud by zde byla ta možnost mít FVE bez DPH. Vždyť se stačí podívat kolik je všude kecalů a diskutérů kteří o něčem mluví a jejich jediná kvalifikace je "rozumím všemu". Bohužel FVE stále spadá do kategorie vyhrazeného technického zařízení a je stále vhodné dodržet spoustu norem a vyhlášek. Ty sice nejsou závazné, ale i tak bych je nepodceňoval.

konkrétně vy jendad ač o tom mluvíte, tak nevíte že dotace na elektromobily pro firmy a státní sektor už fungují pár let, zatímco obyčejní občané mají smůlu a budou ji mít i nadále. Vláda na lidi prostě sere a Fialova vláda na tom není jinak. Spíš hůř.

Na tenhle dotacni efekt jsem narazil pri koupi polskeho kotle. Objednal jsem kotel za urcitou castku a vzapeti mi volal obchodnik, ze v polsku se zavadeji dotace a vyrobce na to zareagovali navysenim ceny. Je to vsude stejne. Dotace jen pokrivuji trh a rozumnejsi mi prijdou ty danove ulevy pro koncoveho zakaznika. Aice ted je 6 prea firmu, ale mohlo by byt 21.

honzas1: Bohužel máte pravdu že to tak funguje. Nedělejte si ale iluze že by to fungovalo jinak, když by byly úlevy na daních. Udělali to tak s pohonými hmotami a pumpaři ihned zdražili o příslušnou úlevu. Často to tak funguje i v různých obchodech. Uměle se na cenovku navýší cena, škrtne se a pod to se napíše jiná cena která je po slevě.

jendad

Bobika

Přesně jste popsala náš problém . Firmy si nekonkurují a tedy jen zdraží . Evropský trh nefunguje . Je výhodný jen pro korporace co převážejí kamiony zboží a nasazují ceny v jednotlivých zemích . To je zásadní rozdíl oproti USA nebo číně , kde je jednotný trh a velká konkurence . Pamatuji pěkný pořad na čt2 . Myslím se to jmenovalo zlatá 20 léta USA . A tam celým pořadem bylo téma konkurence (převis nabídky) . Kdy jmenovali forda (pásová výroba) a naopak rozdíl oproti evropské kusové výrobě . Stejně tak znormování dřevodomku two by four . Kdy bylo dáno jak velké fošny , jaké rozpětí , kolik hřebíku atd a v kolika lidech se postaví takový dum . Naproti tomu naše masivní dřevostavby s čepy a dlaby a jak je to pomalé a drahé . Prostě amerika je postavená na převisu nabídky prodávajících . Když je velký moloch , jako byl Standatrt oil co měl většinu trhu s ropou , tak ho rozdělili na jednotlivé malé firmy co si konkurují . Laicky řečeno , aby sie prodávající prali o zákazníka . Tedy anitrastové zákony . Je to uplně viditelné u nemovitostí . Mají zákony nastavené tak aby byla láce . Tedy pruměrná dostupnost bydlení je tam za 4 roční platy . U nás když se podíváte , tak i přes krizi ceny neklesají . Proč? Protože prodávající nemusí se mezi sebou prát a čekají jen na bohaté zákazníky . Vubec je nezajímá spodní třída . Tedy láce je u nás neznámé slovo .

jendad: Co sem taháte nějakou ameriku 20. století? Jak to souvisí s tématem? Koho zajímá nějaká amerika? Vraťme se tedy zpět k původnímu tématu. Proč jsou kompletní řešení tak drahá...Dotace nedotace. nejde tolik o materiál (ten zaplatíte vždy), jako o službu. Tou službou je, že vám firma navrhne bezpečnou FVE která odpovídá bezpečnostním požadavkům, tu vám dodají, namontují, zprovozní, v mnoha případech i vyřeší všechny úřední úkony okolo toho a také vám budou FVE za smluvený poplatek servisovat. Vy ve většině případů jen sedíte, houpete nohama a celý tenhle cirkus platíte. Zadarmo to dělat nebudou a těch úkonů okolo FVE je poměrně dost. Samozřejmě vy s tou cenou nemusíte souhlasit, můžete si udělat školy a osvědčení. Po té si můžete FVE postavit sám a když uděláte někde nějakou chybu, tak vám v lepším případě elektrárna nebude fungovat tak jak by jste rád, v horším případě přijdete díky požáru o dům, nebo to taky někoho zabije. U mě třeba běžně leze z panelů 380V DC a více. Pokud vám to něco říká. Bezpečné dotykové napětí je přitom do 60V DC a smrtelně nebezpčný proud je pro vás už 10mA ! Přitom panely dají bez problému i desítky ampér.

Já už jsem to tu kdysi psal. Ty dotace, které jakoby rozdává stát, třeba na to zateplování nebo čistější kotle jsou výhodné jen pro stát. Firmy mají práci, stát nemusí živit nezaměstnané, takže jedna úspora, další úspory jsou přes DPH za materiál, práci atd atd, takže státu se to všechno vrátí zpět. Stát jen těmi dotacemi vytáhne úspory od občanů, které leží někde ladem a prostě jsou peníze v oběhu. Je úplně jedno, jestli zateplení něco ušetří nebo neusetri, stát má splněno a víc ho nezajímá. To že si firmy navýší ceny o dotaci je normální jev, když jim to lidi zaplatí, proč ne. Kdyby lidi nebyli hloupí, tak by ty peníze za to nedali anebo si zateplí bez dotací, vyjde je to levněji a hlavně, mají to hned. U solárních elektráren je to složitější, samozřejmě dotace využít nemusíte, ale pro přetoky platí nejake pravidla, takže to nemůže dělat ukrajinec. Nejvíc v rozvoji solární nebo větrné energie stále hází klacky pod nohy stát a za každou cenu udržuje svoje centrální velké zdroje při životě, proto se u nás od 2009-2010 nic zásadního neudálo a nic zásadního se nedělá. Teď se každý diví, že je drahá energie a úplně stačilo, když se na nás vy... jeden dodavatel plynu a ropy. Vždy jsem tu psal, že být závislý na jednom fosilní palivu od jednoho dodavatele je špatně. Mít aspoň třetinu z čistých zdrojů, bylo by lépe, i kdyby ty zdroje byly jen státní, když těm soukromým stát zuby nehty brání.

gusta
hodnocení

0x

Ono je to prosté, instalace fotovoltaiky je ošemetná věc, něco jiného je, když si to instaluješ doma, jeden panel, nízké napětí...

Samozřejmě dotace nemá podporovat spotřebitele - to jsi vůbec nepochopil smysl dotací :) ve skutečnosti nám tečou obrovské peníze z evropské unie, já osobně větší než se podílíme na chodu evropské unie, no tak je pochopitelně vhodné pro stát to nějakým způsobem inkasovat a děje se to přes DPHčka a daně montážních firem :)

Jaký smysl proboha by mělo, kdyby se snížila DPH na panely, pro stát vůbec žádný ! Naopak negativní a ještě by byl každý 5. dům za chvíli v plamenech

jendad

Proč žijete v přesvědčení , že když se sníží DPH , že t lidi udělají levněji než firma? Firma má množstevní slevy , klidně i 30 až 40% . Na to se nikdy nejste schopni dostat :) A není jenom DPH , ale zaměstnáte lidi , Tudíž se platí korporátní daně , daně z příjmu a pojištění . To jsou obrovské peníze co se proženou ekonomikou . A o dotacích z EU vubec neuvažujte . Dnes zaplatíme stejné příspěvky co dostaneme . A bude to naopak . Budem platit více než dostávat . Už nejsme žádné socky , ale drahá země.

gusta
Dnes zaplatíme stejné příspěvky co dostaneme = lžete
No momentálně dostaneme z EU trochu víc, než přispíváme, ale za pár let se to vyrovná a obrátí mfcr.cz/...

hodnocení

0x

Člověk si jen musí ujasnit za jakým účelem bude voltaika využíváná.Nicméně kupovat něco pokud to člověk skutečně nepotřebuje ( nebo jiné okolnosti ) a době kdy jsou ceny na svém vrcholu je způsobeno spíše panikou mezi lidma ohledně energií a firmy toho taky slušně zneužívají. Na každé krizi prostě někdo prodělává a někdo vydělává, je to otázka trhu...tak to je a bude...A dotace? ty bych zrušil úplně, možná jen pro začínající podnikatele, ale ne pro firmy, které jsou už zapracované a vydělávají do zisku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]