Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je lepší bydlet v bytě, nebo v domku co se týče vytápění a poplatků?
Když mám v domě vytápění na eletřinu, tak zaplatím měsíčně minimálně 10 tisíc + další poplatky za různé opravy a pokud budu mít byt v osobním vlastnictví ,kolem 50m2 ,kde je kolem 15 tisíc obyvatel, tak za elektřinu zaplatím kolem 3 tisíc + voda a údržba,což by vyšlo asi na 5-6 tisíc. Nebo mám o poplatcích za byt mylné představy? Děkuji
Také jsou bytovky, kde bydlí třeba jenom 9 rodin a než platit 14 tisíc za topení v domě, tak se klidně do bytovky vrátím,nemusím tam být 24 hod denně.
Jednoznačně méně energie protopíte v bytě. Máte sousedy, kteří Vás "kryjí" od části tepelných ztrát. Dále samozřejmě zálěží čím se v objektu topí. Pokud v bytě elektřinou a v domě tepelným čerpadlam či dřevem pak mohou být náklady na topení srovnatelné.
A bavíme se o bytu 2+1 55m2, 3+1 77m2 versus barák taky tak malý? Nebo je to i tím, že lidi mají štokáče 250m2?
Máš mylné představy. V bytě platíš elektřinu, teplou vodu, topení, studenou vodu, fond oprav a jiné poplatky. Víš kolik stojí kubík teplé vody v paneláku? Brácha bydlí v bytě. za 1m3 vody platí 850kč. Jsou 4. Měsíčně má spotřebu 3,5 kubíků teplé vody. Tak si to spočítej. Kolik to je peněz jen za teplou vodu! Kde máš topení, elektřinu. Zlatý barák. Bojler a dvousazbový tarif. Kolega, co bydlí v bytě, má skoro 1000Kč za kubík. To tak prostě je. A to vedle paneláku přímo kotelnu na plyn. Jeho manželka neustále vaří, peče. Má měsíčně 500kwh spotřebu elektřiny, nyní za 10kč kilowathodinu. A to s ní netopí. Takže je to vlastně jedno. Ale lepší barák, tam si můžeš dát kamínka, krb, nebo topit vyjetým olejem. V paneláku si odkázaná jen na jeden zdroj tepla. A ještě platíš cenu i podle podlahové plochy bytu.
Kamínkama 150m2 barák nevytopím. Krb se taky musí zaplatit a připojení něco stojí a je to patrový dům.
Za 1m3 platíte 850 Kč jo? Tak to asi bydlíte v Praze ne? A vyjetým olejem, to jako myslíte vážně? Vím jaké jsou poplatky v paneláku, bydlela jsem tam 33 let.
Vaše úvaha je správná až na ten výsledek. 5-6 tisíc byl součet doposud. Lze předpokládat, že po zdražení to bude také kolem deseti itsíc. V bytě je cena za služby, údržbu, topení a teplou vodu vždy někým daná a jednotlivec jí nemůže nijak ovlivnit. Kolektivní hospodaření se už v minulosti neosvědčilo.
Ano,ale pořád je to levnější, než když já podle ČEZu tady mám platit 14 tisíc a k tomu ještě vodu,odpady a údržbu domu a zbytečně vytápím schodiště,chodbu a velkou koupelnu.
Nechci být zlý, to vůbec ne, ale není ono celé zbytečné bydlet sama v takovém baráku? My jsme 4, já, manželka a dvě děti. A barák jsem postavil 80m2. Světe div se, absolutně nám to stačí. I děti mají samostatné pokoje. A víte proč? Co budu dělat s obrovským barákem až děti vyletí z hnízda? Jak se o to všechno budu starat až budu starý, poloslepý a slintat do gryndáku? Mě to připadá, jako bych měl super drahé závodní auto a neměl na to. No co, že před 10 lety jsem to uživil. Nyní už ne... Já počítám s tím, že to, co vydělávám teď, za 15 let už rozhodně nemusím vydělávat. A co pak? Ale toto jste určitě slyšet nechtěla. Tak se nezlobte.
Dokud se nezdražovala elektřina, tak jsem to utáhla v pohodě,ale navýšení víc než 100 % je už trochu moc. Ještě vloni jsem platila 4500 a dnes mám platit 14 tisíc? Tak proto to tady řeším. Dům neni tak velký,ale jsou tu velké chodby, chodbičky, předsíň a koupelna a to je zbytečné vytápět,když se to neobývá alespoň na 80 % ,úplně mi stačí 2+1 nějakých 55 m2 a myslím,že byt je pro mě přijatelnější, než ještě dřít na stará kolena na domě.
Kde to je? Vymenim 2+1 za Vas dum s mym doplatkem. Mam jeden byt, po rekonstrukci. Je prazdny.
Karviná, klidná zástavba,veškerá infrastruktůra pěšky do 5-ti minut
Byt v paneláku 3+1 - 70m čtver.
Po navýšení záloh (1.7.2022) 6800kč a to v tom je půjčka úvěr panel 1800kč
A to každý rok vrací na přeplatcích cca..5-7 tis.
Tak teď přemýšlím, jít do vlastního baráčku nebo zůstat
Takže zhruba stejné zálohy jako pro RD se 175m2 obytné plochy a 5 osobami.
Infrastruktura dtto jako v Karviné..
Tak jestli byt nebo dům, to je na Vás.
Soláry si můžete dát i na bytovku, stejně tak si můžete zřídit vytápění třeba tepelným čerpadlem. Akorát teď je na to už trochu špatná doba to řešit.
Vy tomu věříte, že za rok budu zase platit, to co dřív? Já jsem hodně naivní,ale takhle tedy ne. Soláry si,nedám, ani nic jiného, protože v mém věku už na ně nebudu mít a v důchodu už nenašetřím nic. Všechno už jsem investovala do domu a teď mám platit za elektřinu celým svým důchodem? A vytápět musím celý dům,jinak bych tu měla plíseň.
no jestli jste si tu nepřišla jen postěžovat jak jsou a budou drahý energie, ale pro názor, tak logicky, první kdo budou prodávat baráky jsou důchodci co žijou sami ve starým nezatepleným baráku, což jste zřejmě i vy. tyto domy už se pomalu začínají objevovat na inzertních serverech, ale nikdo je nechce, právě kvůli nákladům na energie. ceny nemovitostí jsou za poslední roky vyhnaný do nesmyslů, takže i inzertní ceny těchto domů jsou tomu přiměřeně vysoko. jsem opravdu zvědavej kdo tohle bude kupovat, starý baráky nastavěný do štoku úplně zbytečně, s tomuto odpovídající cenovkou. dokud ten váš dům bude chtít někdo koupit za rozumnej peníz, neváhejte. otázka pak je, co za utržený peníz koupíte, 2+1 55m pro jednoho člověka mi přijde zbytečně velký, i s ohledem na vytápění a platby do fondu oprav (bydlela jste v bytě, asi víte že se platí podle metrů čtverečních). nevím jak je to v Rakovníku s dodavatelem tepla, jen pro představu - 2+1 panel Brno 55m, dálkový ohřev vody, dálkové teplo, měsíční platby: teplá voda 750kč / kubík, studená voda 200kč / kubík, elektřina 1100Kč/měsíčně (2,2MWh roční spotřeba), od novýho roku cca 3000Kč/měsíčně, vytápění 6400Kč ročně - od novýho roku cca 19000Kč ročně. na teplou vodu ještě nemáme kalkulaci, počítám minimálně s dvojnásobkem tedy 1500Kč měsíčně. Ideální by byl byt s vlastním kotlem na ohřev vody a vytápění, u dálkovýho máte 80% průměrných nákladů na byt ani nemusíte celej rok otočit kohoutkem na topení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.