Nejste přihlášen/a.
Taky bych řekl.
Buď si tazatel opravdu dělá srandu, nebo se chtěl svým dotazem ujistit, že záměna 2 fází skutečně vždy změní směr otáčení motoru.
pro BOL
Teď mi to nedalo a schválně jsem si zkusil (jen tak pro zajímavost) na papír nakreslit "výchozí" zapojení a potom jsem si zakresloval všechny varianty (kombinace), a to vždy tak, že jsem prohodil pokaždé jakékoliv dvě fáze. Vždy to vedlo ke změně směru otáček, což jen potvrzuje zkušenosti z praxe.
Zkuste nám zde schválně uvést příklad, kdy by přehození 2 fází změnu otáček nezpůsobilo.
Pozor, dříve se "fázovým" vodičům v trojfázové soustavě zapojené do hvězdy také říkalo "krajní" a je to tak popisováno i ve staré elektrotechnické odborné literatuře. Takže třífázová soustava měla tři vodiče krajní (fázové) a jeden střední (nebo taky nulový).
Toto je asi smotané dohromady - vodiče krajní (na svorkovnici) - vlevo a vpravo a vodiče krajní (jakožto fázové).
Já su teda strojař a elektroznalosti mám jen co jsem se sám naučil, ale zatím vždycky když jsem potřeboval motor otáčet opačným směrem, tak jsem přehodil jakékoliv dvě fáze a bylo to vyřízené.
Úplně stejně to funguje, když mám před motorem zapojený přepínač pro levý a pravý chod. Při přepnutí přepínače se prostě zamění dvě fáze a tím se změní i směr otáčení.
Neznám elektrikáře, který by ze tří sinusovek na osciloskopu dokázal určit, která patří fázi L1.
Tak to bych ještě chápal: pokud chcete mít všude zásuvky zapojené stejně, tak si musíte určit L1, L2 a L3 a přiřadit jim stejné barvy. A pokud to pak všude zapojujete stejně, jak by to mělo být, tak L2 lze nazvat střední fází.
plácáte páté přes deváté. Chcete tedy zapojovat motor napoprvé a aby se motor točil hned správným směrem? Nebo řešíte sled fází v zásuvce, rozvaděči a kdo ví kde? Použijte tedy měnič a tomu je úplně jedno jaký je sled fází na přívodu. Otáčení otáček motoru pak děláte nastavením v měniči, nebo opět přehozením jakýchkoli fázových vodičů na motoru (můžete ale i na výstupu měniče).
Není to o tom kolik motorů kdo zapojoval, ale jak tomu kdo rozumí. V mém případě mám třeba praxi se synchroními, asynchroními, stejnosměrnými motory. Dále se servomotory, nebo třeba i střídavými motory s rotačním pláštěm. Motory připojenými na přímo, přes softstartéry i přes měniče, nebo regulátory. Motory od pár W až po 350kW.
Samozřejmě že změna smyslu otáčení se nestane vždy, tedy když se bavíme o běžném asynchronním motoru a o záměně dvou jakýchkoliv fází. Je to pro to, že musíme změnit pořadí fází tak, aby místo dvojky byla jakákoliv lichá. jednodušeji řečeno dvojka se musí vyměnit vždycky jinak se to bude točit furt stejně! Lze to ověřit vadaskou. Ale nedělal bych z toho tragedii, spousta lidí to neví, protože se s tím prostě v praxi nesetkává.
Co je to za hloupost.
1) žádná sudá a lichá fáze není, jedná se o sled fází.
2) když si dejme tomu tedy označím fáze 1 - 2 - 3 a zapojím, bude se motor točit jedním směrem. "Dvojku" nechám a prohodím zbývající dvě fáze, takže zapojení bude 3 - 2 - 1 a motor se bude točit obráceně. Takže, jak tím chcete obhájit, že se musí "2" vždy přehodit?
Šak když zvolíš 2 jako prostřední tak přehodíš doleva a máš 2-1-3 a když doprava tak 1-3-2
No a jak to jede dál tak
a) je 2-1-3-2-1-3-2-1-3
b) je 1-3-2-1-3-2-1-3-2
Což je úplně stejný
Nepřehozený to bylo 1-2-3-1-2-3-1-2-3 = opačný sled
Hele mám 1-2-3 a přehodim místo prostřední ty krajní a je z toho 3-2-1 stejně jako a) i b) Lze to ověřit vadaskou
Ale jako vtip dobrý, dokonce jsi donutil kreslit schemata a přemýšlet nad nima jestli jako fakt
Já jsem ten zmiňovaný elektrikář z otázky a musím potvrdit, že kluk, který si tu říká "bol", když se pustí do podobného vyprávění je lepší, než Miloš Knor z pořadu Na Stojáka. Při svém projevu je tak přesvědčivý a vtipný, že se vždy směju až z toho mám křeče. Jako teď.
Přesně tak...jako vtip v hospodě po pátých pivech dobrý, ale mezi odborníky to neuspěje. Přehozením JAKÝCHKOLIV dvou fází způsobí změnu jejich pořadí a tudíž změnu otáčení motoru. Něco jiného by bylo u frekvenčního měniče,a le to jsme úplně někde jinde.
A co presne podle vas znamena stredni a krajni faze? Proud je v elektrarne generovan tocivym magnetickym polem. Kde presne je na te pomyslne kruznici kraj a kde stred?
Tak já "blbej strojař" doufám, že si děláte prdel. Ale asi ne. 3x jsem stěhoval CNC s vývěvou poháněnou třífázovým asynchroňákem. 3x se stejným výsledkem. Přes upozornění šla vývěva všem elektrikářům pozpátku (ten řev řehtačky trochu ruší), čerpadla jakbysmet, dle revizní zprávy vše OK. Ani jednou to nedělala stejná parta. Takže zjevně i mezi majiteli patentu na rozum jsou slabší kusy. Takže jsem si přehodil libovolné 2 fáze a bylo to. Mám si vsadit sportku?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.