Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máte někdo aquamat? Jak ho máte zapojený? A energie před-ohřevu vody

Od: zdibrid odpovědí: 13 změna:

1) slyšel jsem, že slepá ramena vodovodního řádu nesmějí být delší než 0,7 m?

2) mám koupený aqua mat 24 litrů. Další věci je, jaký tlak vzduchu by v něm měl být, existují různé návody, třeba jako 50% nastavené ho tlaku frekvenčního měniče apod.

3) jak je to s Aquamatem, když budu mít nasazen frekvenční měnič? Defakto se bude chovat jako slepá větev, tedy nebude se vyfukovat a ta voda v něm bude zůstávat dlouho, protože fakticky bude konstantní tlak... reálně se vlastně vyfoukne pouze při výpadků elektřiny/vypnutí čerpadla mě teď napadlo.

4) mě se jednalo také o to, Že voda s vrtané studny má nízkou teplotu pod 10°C. Tak proto jsem si koupil "větší" vzdušník (akvamat), protože prý pro frekvenční měnič stačí pouhých 8 l, aby se mi tam ta voda trochu "odrazila". No ale jak to tak vypadá, zatím to nemám zapojený samozřejmě, tak se to asi mine účinkem...

co si o tom myslíte, ledová voda z hluboké studny, v chatě je spotřeba na sprchování (průtokáč 24 kW) malá, Řekněme že do těch 15 až 20 l nárazově (Pro pračku, pro myčku, pro sprchování)...

Tak mi přišlo hloupé, pro výše uvedené 3 energeticky náročné aplikace zbytečně ohřívat o 10° více

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Jsou průtočný expanzky nebo armatura která část průtoku směruje do ní, pak tam problém se stojatou vodou není.

Ledová voda - s měničem voda nepojede do - z expanzky, ale trubkou okolo příp. jen malá část pokud bude průtočná, takže odražená voda v expance ti je k prdu. Jde to řešit nádrží (plná vody nebo klidně i pískový filtr) kde bude přítok - odtok a voda bude mít čas se ohřát, tj. celý průtok půjde přes tu nádrž

Expanzky maj často barvu jen na okrasu, jak jsou orosený tak reznou, je to slabý plech, klidně 2 roky a je díra skrz. Nutno dobastlit barvu nebo vzít nerez příp. aspoň nějakou kvalitnější.

Tlak v expanzce tak aby vak měl tvar balonu a nedřel o stěny ani nebyl zmuchlaný. Např. voda provozní tlak 3 bary = vzduch nastavit na 2 bary (vak se plní vodou a při 3 bar už bude mít tvar balonu)

zdibrid
hodnocení

Pískový filtr 100 l, byl by nějaký odkaz? Sice jeden takový asi 200 litrový mám doma samodomo, k bazenu, stáří tak 50 let a písek už tam v životě nikdo nevymění, Ale to se dá dnes koupit? Nikdy se to nepoužívalo a nikdy to asi ani nefungovalo, možná tam ani není správný ostrý písek. Kdo ví.

Nicméně to už bude cenově naprosto mimo rentabilitu a realitu. Psal jsem, že jde o chatu, a tam není místo ani ve sklepě na nějaké 100 litrové nádoby... 24L Expanz ka na světě tak maximum, co se tam vejde.

... a no právě, že ta voda půjde mimo expanzku, tak to je vlastně výhoda nechtěného, že se expanzka nebude rosit :)

Na druhou stranu, půjde ledová voda do baráku a do průtokáče. Co se týče bojleru, tak chatě nebyl kam dát bojler. Ze sklepa totiž vede pouze jeden přívod do chaty, a v chatě obytné části není na to absolutně místo ... kdežto Průtokáč má kompaktní rozměry a nezabere skoro žádné místo. Navíc má výhodu, že produkuje neomezený objem vody třeba i pro 10 osob na sprchování, a třeba i pro výřivku. Se sazbou, uvedeno jinde, je to úplně jedno, jestli bojler a nebo průtokáč.

Je tam sazba D01 3x25. Takže bojler/průtokáč nehraje roli. Jistě, oni stále ty paušály navyšují, meziročně klidně o 30% ;-(

Mě spíš šlo o to, jak udělat, aby voda z té studny nebylo do budoucna tak šíleně ledová.

Ono 8 m PEHD DN32 v zemi (od studny do sklepa chaty, Aqua mat bude ve sklepě a stejně tak frekvenční měnič) možná bude stačit, i kdyz spise ne. Já jsem PEHD trubku totiž zapomněl dát do chráničky, takže se budu modlit, aby v následujících 50 letech se do ní neprotlačil nějaký šutr :)) Ale zase tam bude nějaká nechtěná teplotní kompenzace (princip tepelného čerpadla země voda I když tam se používají stovky metrů:), možná...

A jaká může být teplota v hloubce 1 m? Obávám se že to bude taky těch ne víc jak 12°C žejo? ;-(

Ps: jasně že řeším blbosti, v úvodu jsem napsal, že jde spíš o akademickou teoretickou diskusi (pohled a různé aspekty věci).

asd1

Filtr udělat, třeba z trubky DN 200 a klenutý dna. vstup výstup, nasypeš štěrk + písek aby to mělo klasickou skladbu filtru, proplach abys neměl písek i v bateriích a dáš to na stojáka ke zdi.. Vytemperuje se to na tepltu místnosti a než to při otevření kohoutku ledová voda ochladí až k výstupu tak to bude fungovat jako průtokáč.

Lepší předehřev solárem, stačí primitivní radiátor zvenku na zdi natřenej na černo výměník trubka skrz tu 200 trubku a chodit to bude samotíží, nemrzka a otevřená expanzka, na předehříváku pojistný ventil, zaizolovat.. Pak bys ale musel mít vodu rozdělenou na teplou/ studenu už předtim, jinak bys v létě navečer měl i tu studenou 60°C *smich*

zdibrid
hodnocení

... pokračování původního textu otázky:

Tak mi přišlo hloupé, pro výše uvedené 3 energeticky náročné aplikace zbytečně ohřívat o 10° více než je nutné, když by se ve sklípku mohla ta voda odrazit na řekněme 14-18°C (v létě) a snížit tak spotřeba...

na druhou stranu by se zase voda mohla kazit...

druhá věc je, že by asi voda kondenzovala...

...tak teď přemýšlím, zda tam ve sklípku mám udělat ( zatím ještě nic uděláno není, stejně se bude budovat nové z vlastní studny, je to ve fázi ideje, přípravy,) nějaký had z PPR či PEHD trubky ...

V kolik cirka Kondenzované vody by to asi tak vygenerovalo? Jasně, bylo by potřeba znát přesnou plochu a přesný rozdíl teplot a tak dále, ptám se jenom orientačně.

A zda je to tedy s ohledem na tu nárazovou spotřebu těch cirka 20 l (což je jak cyklus myčky, to je asi 11 l, tak cyklus pračky to může být tak 20, tak cyklus sprchování, to už je individuální) ekonomický rentabilní? Tedy zda ta trubka navíc pro toho "hada", při dnešní drahotě elektřiny, ušetří na sebe, případně jaká bude kazivost vody v takovém systému? Jestli byste o tom, při budování nového rozvodu, uvažovali?

Zajímá mě, zda nad tím někdo přemýšlel, či to realizoval? Je to spíše teoreticko ekonomicko filozofická otázka, úvaha...

díky...

hodnocení

0x

1. Ano, slepá ramena na vodovodu být nemají, ale naprosto běžně bývají...

Proto se dělá tlaková nádoba průtočná, která tento problém eliminuje

2. Nastavte tlak vzduchu dle výrobce čerpadla resp. doporučení výrobce domácí vodárny

24l tlakovou nádobou nic nezkazíte

3. Neřešte hlouposti..

4. To je nesmysl..., ale když Vám to udělá dobře

Pokud máte v chatě 24kW průtokáč, pak na paušálech zaplatíte na elektřině víc, než kolik ušetříte použitím toho průtokáče.

Jistě, dejte si do sklepa 100m namotané trubky (hada) a pak se při pití kafe budete divit, po čem ta voda smrdí (inu po plastu, kde ta voda stojí).

asd1

Vrazil bych tam 100L pískovej filtr a voda bude naopak lepší, průchodem přes filtr se ohřeje...

Než 24 kW průtokáč, tak spíš malý boiler ca 10litrů, ohřátý je za chvilku a na jednu sprchu bohatě stačí (namočíš se vypneš, namydlíš umeješ pak spláchneš, za 5 minut se může sprchovat další). Jediná nevýhoda je že ty malý boilery jsou ze slabýho plechu (výpočet tlakově, na korozní přídavky sere pes) = nízká životnost..

zdibrid
hodnocení

Díky za reakci martine:

1/ tak to neznám průtočnou tlakovou nádobu, Většina Aquamatů má pouze jeden vstup na vodu, ostatně jak byste vyrobil nádobu s s vakem s více vstupy? Ale po diskuzi tady vyplynulo, Že když se ten krám nebude rosit, tak nebude ani reznout. Tak aspoň něco.

4/ S paušálem se mýlíte, nemáte pravdu, mám tarif D01 3x25

5/ 100 m je hrozně moc, myslel jsem třeba tenkostěnnou PE DN40. Smrdět to snad nemůže, vždyť v tom jsou roztahaný vodovodní řady v ulicích a vesnicích v kilometrech, nebo snad ne? A beztak mi od čerpadla ve studní povede svisle 25 metrů a vodorovně třeba 10 metrů, takže to už je 35 metrů.

Teď jde o to, jestli má smysl udělat si v tom sklípku dalších cca 20 l. No asi moc ne, on zas není kdoví jak teplý, to jsem měl před rokem nasadit sběr teploty abych měl nějaká data pro porovnání s venkem a vnitřkem sklepa...

Ono totiž to mají tak blbě udělané, že z toho sklepa to jde zase ven a hlínou OKOLO CHATY do koupelny už v provedení PPR (asi 6 metrů).

Na akademické debaty nemám moc času..

Ale zde máte tlakovou nádobu ke které se běžně prodává flow jet armatura DN20:

reflex-winkelmann.com/...

bola.cz/...

Ano, v PE jsou tahané řady v ulicích...ale pokud v tomto potrubí dlouho stojí voda, stejně páchne po plastu. Čím delší, tím horší logicky.

Pár metrů Vám stejně vodu neohřeje..není šance.

zdibrid
hodnocení

Díky za odpověď Martine, hned jsem zase chytřejší ...

Tak to je zajímavé: "Průtočnost je zajišťována pomocí průtokové hvězdice s vysokým průtokem a přiloženého T-kusu 3/4"

takže vlastně každý aqua mat má pouze jednu dírku...

A teď - ten můj aqua mat má vstup 1" a na hrdle má cosi plastového jakoby vějíř ružici - nějak podrobně jsem to nezkoumal, Ale pokusím se to vyfotit a přiložit. Koukám na to znova a vypadá to jenom že to brání protlačení pytle ven?

Tak z toho dedukuji, Že by to mohl být nějaký vířivý člen?

protože zase kupovat jakýsi ventil za 700 tak to stojí víc než celý ten muj aquamat, kupoval jsem italskou Tlaková nádoba AQUAPRESS AFC 24 - vertikální za 795,-

tak a hned jsem zase chytřejší, že ten proplach se dělá pomocí asi nějakého víření? :) Bohužel ale dokumentace veškerá žádná k té tlakové nádobě, takže jsem musel dokoupit 1" 5cestnou vodárenskou tvarovku za 175 Kč a ještě držák na zeď za 190 Kč.

píšete: "Pár metrů Vám stejně vodu neohřeje..není šance." no jo jenže já se bavím o odstáté vodě 20L, ne že to bude ohřívat průtočně ;) předpoklad byl, že se těch 20 l dostane na teplotu okolí za třeba 90 minut.

Máte někdo aquamat? Jak ho máte zapojený? A energie před-ohřevu vody
reflex

Tuhle zelenou nadobu a ten venti armaturu prutocnou ukazuje na tomhle videu

Akorat se mi zda a on to zminuje, zelena = uzitkova,

pak je cervena = topeni a modra = pitna

hodnocení

0x
1.To ne. Tlakovou nádobu nepovažuji za slepou větev tam se pořad alespoň část mění.
2.dle návodu výrobce.
3.s frekvenčním měničem bude vodárna méně často spínat.
4.teplotu vody ze studny neřešte, stejně není li ze studny pravidelný odběr tak voda se nedá považovat za pitnou.
Objem nádoby určitě dejte větší.
zdibrid
hodnocení

2) ano dle návodu výrobce ale výrobce frekvenční měniče :)

3) no tak to se mýlíte, FM přece bude spínat téměř při každém puštění vody. Nejedná se o klasickou vodárnu, která spíná až při poklesu tlaku o cca 2 bary.

4) proč zmiňuješ pitnou vodu, když já řeším teplou užitkovou vodu a náklady na její ohřev? Nebolí eliminaci pouštění ledové vody do ohřívačů (průtokáč, myčka nádobí, pračka se sušičkou)...

ps: o tom, zda bude voda pitná, tak to zatím netuším, záleží na rozboru... jo tak ty myslíš kvůli kazivosti vody?

Čerpadlo bez FM jede naplno dokud nedosáhne vypínaciho tlaku.
Čerpadlo s FM před vypínacím tlakem sníží otáčky a pokud je odběr tak řídící systém reguluje otáčky a udržuje stálí tlak, poté co klesne odběr dotlakuje a vypne.
Řešíte slepá ramena v potrubí tak jsem předpokládal že vodu chcete používat jako pitnou, to taky vylučuje jakykoliv předehřev studené vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]