Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis družstevního bytu

Od: krtek6711 odpovědí: 9 změna:
Potřeboval bych poradit. Bydlím ve drůžstevním bytě. Drůžstevní podíl je psaný na matku která bydlí jinde. Trvalé bydliště zde mám od roku 1980.Momentálně jsem nezaměstnaný a jelikož nemám Nájemní smlouvu ale pouze Smlouvu o podnájmu tak mi na sociálce řekli že nemám nárok na příspěvek na bydlení. Matka souhlasí s tím aby družstvo její Nájemní smlouvu přepsalo na mě. Předseda družstva mi však tvrdí že to není legální. Hledal jsem různě na internetu i v občanském zákoníku ale dost dobře se v tom nevyznám. Může mi někdo prosím poradit. Už nevím kudy kam.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Vaše matka může se svým družstevním podílem udělat, co uzná za vhodné a nemusí se nikoho na nic ptát. Předseda se pravděpodobně mýlí.
Hezký den.

zwiki*
hodnocení

0x
Myslím si,že pan předseda nemá pravdu.Ale lepší rada od právníka.Jsou i bezplatné právní poradny.Nevím kde bydlíš,ale v Praze je poradna na Ovocném trhu.

jvag*
hodnocení

0x

Převod členského podílu se dává družstvu na vědomí, tj. předseda nebo někdo z představenstva Vám podepíše, že jste mu předali smlouvu o převodu členských práv a tím se novým členem s právem na nájem stane syn.

Vyžádejte si od předsedy stanovy družstva a tam najdete odpověď, kterou byste měli s matkou pana předsedu usadit.

Pokud se bude předseda bránit vystavit novou nájemní smlouvu, pak Vám asi nezbyde nežli se s družstvem soudit pro porušení Vašich práv. Ale zkuste se nejprve domluvit po dobrém.

krtek6711
hodnocení

Jelikož mám dluhy a exekuci tak kdyby matka přepsala drůžstevní podíl na mě tak by ten byt exekutor chtěl hned prodat. Proto jsme s matkou chtěli aby podíl měla ona ale Nájemní smlouvu já.
jvag*

No tak to opravdu nevím - skurtečně se mrkněte do stanov družstva, zda lze aby někdo - nečlen - uzavřel nájemní smlouvu. Asi to v nějakém případě jde, ale jinak by to jít nemělo.

Možná zkuste www.son.cz a tam položit dotaz do poradny, že chcete převod nájmení smlouvy ale ne podílu.

Nerozumím také poždavaku sociálky, že musíte mít nájemní smlouvu, podnájemní smlouva, která byla uzavřena se souhlasem vlastníka tj. družstva, podle mě zakládá i právo na přihlášení trvalého bydliště atd. Možná ten souhlas vlastníka (družstva) chybí?

mcester*
hodnocení

0x
Pokud se v úřední den dostavíte s matkou na Vaše družstvo a vyplníte řádně žádost o převod bytu a zaplatíte poplatek nikdo Vám nemůže bránit...problémy nastávájí pouze v případě že je byt zadluženy...
al bunda*
Problém je jinde. Zadlužený je autor dotazu.

marie55*
hodnocení

0x
Převod družstevního bytu problém není, v předchozích odpovědích mají pravdu. To, že po převodu přijde na řadu exekuce, je věc jistá. Bylo by dobré si ověřit, zda si nemůžete na převedený byt vzít hypotéku a z dluhů se vyplatit. Otázkou ovšem zůstává, zda-li ji poté budete schopen splácet, když jste veden na pracovním a sociálním úřadě. Asi by bylo dobré se skutečně poohlídnout po zaměstnání. Jen to je cesta, jak z bludného kruhu ven.
krtek6711
hodnocení

Bohužel mi to zatím zdravotní stav nedovoluje!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]