Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení

Od: slavo® odpovědí: 11 změna:

Pokud náklady na bydlení přesáhnou 30% příjmů - v Praze 35% tak vzniká nárok na příspěvek.

Někdo tvrdí, že se výdajů počítá pouze elektřina a plyn + nájem.

Ale tady čtu že i voda.

top-clanky.org/...

Pokud tedy někdo bydlí v rodinném domku mimo Prahu a má tam věcné břemeno dokládá elektřinu případně plyn a i vodné? ( nájem nedokládá - tam je určená nějaká částka ).

Včera ve zprávách říkali že stočné, ale to jsem moc nepochopil.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ostatní náklady se uvádějí v tabulce G. Jsou k ní vysvětlivky. Pod bodem 7) je m.j. vodné i stočné.
mpsv.cz/...

hodnocení

0x

U příspěvku na bydlení se dokládají náklady na bydlení za předchozí 3 měsíce (předchozí kalendářní čtvrtletí). Musíte být schopni doložit skutečné (zaplacené) náklady. Mezi náklady na bydlení se počítá hlavně:

Nájem nebo obdobné platby

Platby za energie (voda, elektřina, plyn, teplo apod.)

Služby (vodné, stočné, odvoz odpadu, úklid společných prostor, provoz výtahu apod.)

Dokládá se i odvoz domovního odpadu.

111®
hodnocení

0x
Nájem, elektrika, vodné stocne, odpady, plyn. Nájemní smlouva, rozpis plateb, doklady o zaplacení, případně vyúčtování, faktury, výpisy z banky nebo SIPO.

hodnocení

0x
A když bydlím ve svém domě - jak se prokazuje nájem? To se bere automaticky nulový nebo je nějaká "obvyklá výše nájmu dle lokality"? Ne když jsem se snažil, tak mám smůlu.
hodnocení

Pokud někdo bydlí ve svém rodinném domku, tak platí ročně domovní daň a ta je brána dle lokality.

Příspěvek na bydlení částečně kompenzuje náklady na bydlení. Majitel nemovitosti nájemné neplatí.

A co třeba odpisy nemovitosti.
...mělo být...Nebo když jsem se snažil/ zajistit si své bydlení/, tak mám smůlu.
zzzz

Můžeš si jako vlastník samozřejmě započítat náklady na správu SVJ, Možná i příspěvky do fondu oprav... tedy můžeš si započítat své skutečné náklady!

Nechápu, jak by sis chtěl započítávat nájemné, když žádné neplatíš, odpisy, když nic neodepisuješ!

petrm

Kde jste četl, že si do nákladů mohu započítat poplatky za správu SVJ a fond oprav?

hodnocení

0x
A hypotéka se taky počítá, nebo to není náklad na bydlení? A počítá se to podle záloh na energie, nebo za skutečnou konečnou cenu?
Jde mi o to, že mi zvedli zálohy za plyn na 12 tisíc, přitom mi za půl roku při vyúčtování vraceli přes 50 tisíc. Počítá se tedy se zálohou, nebo s celkovou konečnou cenou z vyúčtování rozpočítanou do jednotlivých měsíců?
Někdo si totiž může výši záloh upravovat, jak chce, co kdyby si proto někdo zvedl zálohy jen proto, aby dosáhl na příspěvek?

Hypotéka je dluh. Není to náklad na bydlení. S těmi zálohami to je momentálně zajímavější. V tabulce je členění Úhrada, Přeplatek, Doplatek. Při delším pobírání příspěvku se to tedy srovná. Kdyby si ale teď někdo sjednal extrémně vysoké zálohy a v období vyúčtování o příspěvek nežádal, mohl by dostat o něco víc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]