Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Śtěrková vsakovací jáma. Jaká geotextilie a proč ne nopovka?

Od: petrrr odpovědí: 8 změna:

Dobré ráno!

Četl jsem, že nevýhodou štěrkových jam je postupné zanášení jámy hlínou. Přemýšlím, proč se tedy po stranách nepoužívá třeba nopová foĺie namísto geotextilie, která by zabránila průniku zeminy do štěrku? Případně i shora s odtoky po stranách?

Mám připravenou jámu a nemou se nikde dočíst, jakou geotextilii (gramáž) použít, věděl by někdo, ideálně i se zdrojem dané informace? Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

04.09.22 10:54
hodnocení

6x
200g/m2
petrrr

Díky, ještě hloupá otázka - dává se geotextilie i ns dno? Nebo tam nemá smysl

Ano, ze všech stran.
petrrr

Opět děkuji, a nyní snad poslední dotaz, protože nejsem schopen najít adekvátní odpověď: jakou frakci štěrku použít? Někde píší 16-32, jinde 8-16...

Pokud to děláte že systémových komponent, pak volte frakci dle výrobce.
Jinak bych dal 16/32, ale ono to zase tak podstatné není.
petrrr

Je to jen jáma plná štěrku, ne bloky ;) díky!

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, nopovka není vodě propustná, tak by se voda mohla vsakovat jen dnem směrem dolů. To chvilku funguje a potom se tam udělá kaverna. Při použití voděpropustné geotextilie se voda může vsakovat i do boků jámy, tedy rovnoměrně a každým směrem. Přes geotextílii by se hlína dostat neměla. Zdravím!

doplněno 04.09.22 10:30:

petrrr - k tomu jsem se vyjadřovat nechtěl, protože zas takový odborník nejsem. Ovšem, určitě Vám to zde někdo doplní.

petrrr

Děkuji, už chápu. Prosím ještě - jakou gramáž, či přímo jakou geotextilii byvh měl koupit? Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]