Nejste přihlášen/a.
Přesně takovou klimatizaci mám doma. FVE jsem si udělal ostrovní 1f 5kW měnič a na něm panely o výkonu 6,2kWp. Reálně jedu když je slunce max 4,5kW. Když ale přijde mrak, tak padá výkon na 600W až 1kW. Při úplném zatažení oblohy dávají panely výkon okolo 500W a v zimě 0W. Pro samostanou klimu by to ještě jakš takš šlo, ale i tak doporučuji doplnit systém o baterii která bude vyrovnávat krátkodobé výpadky ve výkonu. Celkově tak dostanete ze systému víc elektřiny, kterou pak můžete použít i pro dům. V pohodě tak jaro až podzim používám FVE na klimatizaci a nabíjení BEV najednou (pokud nejsou vyloženě zamračené dny. To pak ale není klima potřeba). Provoz větší části domu je pak u mne už jen takový bonus navíc. Ročně tak mívám z FVE odběr okolo 2MWh a ještě mám nevyužité rezervy. Plánuji ještě dodělat ohřev TUV a věřím že z FVE dostanu 3 až 4MWh.
ještě dodám.. baterie mám mám 3x pylontech o celkové kapacitě 7,2kWh (reálných 6kWh)
Pardon, nechápu tuto poznámku. Já píšu o využitelnosti výroby, co je u FVE důležitější? Evidentně Vaše efektivita systému není optimální. To není kritika, jen konstatování.
Krásná teorie. V praxi vám ale v létě přijde mrak a máte po výkonu z panelů a pokud je klima na samostatném FVE okruhu, tak se vypíná. Máte li ji v klasícké síti do které FVE jen domíchává svou energii, tak mohou vznikat přetoky a všechny přetoky eviduje hlavní domovní elektroměr. Elektrárna vám za to pak dá pokutu. Něco jiného je udělat FVE legálně a mít povolené přetoky. Jenže to si neudělá sám doma.
v tom případě platí druhá varianta. Pokud nezajistíte stálou spotřebu v domě, tak hrozí přetoky a postihy. Nebo si to musíte hlídat sám.
Když budete řešit jen klimu, tak vám platby za elektřinu moc neklesnou a nějakou významnou nezávislost taky mít nebudete.
Pokud máte volné prostředky, tak snad napájet z fv celý barák. Tedy FV jednofázová, obvykle stačí měnič 10 kW (nebo 2 měniče 5 kW paralelně). K tomu LiFePo4 baterie o kapacitě na jednodenní spotřebu. FV panelů co nejvíce, zvláště pokud mají dávat něco i na topení v přechodném období - pod 10 kWp bych nešel.
A cena? Když si to nakoupíte a smontujete sám, tak odhadují 250 tis. Kč.
Nejlepší jsou domy jsou staré cihelné domy, které mají stěny tlusté skoro metr. Klimatizace jsou nutné jenom v dřevostavbách, tenkých zděných domech, které se rychle zahřejí, rychle zchládnou.
Já Vám nabídnu alternativy k drahé klimatizaci.
Můžu Vám poradit větrání v noci; pokuď už máte okna blízkou k jejich výměně, tak výměnu oken za Heat Mirror, rolety (ne žaluzie). Výsadbu stromu(ů) před domem z jižní strany. Popínavé rostliny na fasádě. Aji rostliny v interiéru mohou trochu pomuct. Provizorní nevzhledné řešení typu hliníkový alobal na skle okna, taky docela funguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.