Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotovoltaika pro klimatizaci

Od: cestmir* odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,poradí někdo konkrétní sestavu nebo komponenty k napájení nástěnné klimatizace která má odběr průměrné 1000w

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Přesně takovou klimatizaci mám doma. FVE jsem si udělal ostrovní 1f 5kW měnič a na něm panely o výkonu 6,2kWp. Reálně jedu když je slunce max 4,5kW. Když ale přijde mrak, tak padá výkon na 600W až 1kW. Při úplném zatažení oblohy dávají panely výkon okolo 500W a v zimě 0W. Pro samostanou klimu by to ještě jakš takš šlo, ale i tak doporučuji doplnit systém o baterii která bude vyrovnávat krátkodobé výpadky ve výkonu. Celkově tak dostanete ze systému víc elektřiny, kterou pak můžete použít i pro dům. V pohodě tak jaro až podzim používám FVE na klimatizaci a nabíjení BEV najednou (pokud nejsou vyloženě zamračené dny. To pak ale není klima potřeba). Provoz větší části domu je pak u mne už jen takový bonus navíc. Ročně tak mívám z FVE odběr okolo 2MWh a ještě mám nevyužité rezervy. Plánuji ještě dodělat ohřev TUV a věřím že z FVE dostanu 3 až 4MWh.

doplněno 03.09.22 19:03:

ještě dodám.. baterie mám mám 3x pylontech o celkové kapacitě 7,2kWh (reálných 6kWh)

jarinek*
To není tedy žádný zázrak. A potvrzuje to moje mínění, že baterky se pořád nevyplatí. Mám 6.7 kWp, symetrický měnič bez baterek a z roční výroby cca 5,5 kWh, smysluplně využiju 70 až 75%. Voda na mytí, spotřeba domu, topení. Neříkám, že asymetrický měnič a baterie nedávají smysl, ale důležitější je dobré nastavení a využití.

To bude tím, že nemáte ostrovní systém. Porovnáváte tu hrušky a jabka. ;)

jarinek*

Pardon, nechápu tuto poznámku. Já píšu o využitelnosti výroby, co je u FVE důležitější? Evidentně Vaše efektivita systému není optimální. To není kritika, jen konstatování.

hodnocení

0x
Určitě s baterií, protože klimatizace nemá trvalý odběr, ale spíná na pár minut za hodinu.
Doporučuji první pořídit klimatizaci, zjistit, kolik to ve vašich podmínkách žere a pak budete moudřejší. Naše nežere skoro nic. Za celý den např 2kWh a je to jen pár dnů v roce. FVE mi na to přijde v našem případě zbytečná. Ale pokud budete chladit na 20C a vydatně větrat bude to jiný level...

cestmir*
hodnocení

Chci to spíše na přitápění jaro podzim a když jsem měřil při topení tak je spotřeba cca 800w
jirib
Kilowatu...?No,počítejte spíše dvě...
6-8 panelů,regulátor nebo střídač a měnič 3000W...40-50tis...střízlivý odhad.
Pokuď nemáte možnost nastavit různé skupiny panelů od východu na západ,bude jen částečný výkon.
To už bych raději ohříval bojler...

smode2
hodnocení

0x
Já bych naopak řešení s aku, jak zmínil pan kolega šéf, zavrhl. Pořizovací náklady vysoké a životnost omezená (ale záleží samozřejmě na každém). Tedy dle mě by k tomuto účelu postačil mikroinvertor okolo 1,5kW, kt. se přifázuje do domovní sítě. Jaro/podzim pojedete chvilkami sice ze sítě (stejně jde o krátké období) ale v létě máte jako bonus chlazení zdarma. *pozdrav*

Krásná teorie. V praxi vám ale v létě přijde mrak a máte po výkonu z panelů a pokud je klima na samostatném FVE okruhu, tak se vypíná. Máte li ji v klasícké síti do které FVE jen domíchává svou energii, tak mohou vznikat přetoky a všechny přetoky eviduje hlavní domovní elektroměr. Elektrárna vám za to pak dá pokutu. Něco jiného je udělat FVE legálně a mít povolené přetoky. Jenže to si neudělá sám doma.

smode2
Píši o mikroinvertoru ;)

v tom případě platí druhá varianta. Pokud nezajistíte stálou spotřebu v domě, tak hrozí přetoky a postihy. Nebo si to musíte hlídat sám.

smode2
Viz proudové relé ;)
ujo
No ten mrak v létě asi není problém, že zdechne klimatizace, horší je to přitom topení, kdy tepelné čerpadlo zdechne když přijde mrak.
A ty přetoky do sítě jsou na elektroměru počítaný jako odběr, takže jednak zaplatíte za vyrobenou elektřinu a druhak vám ještě může přijít ta pokuta :) Pokud by ti přetoky byly velké, je tam určitá tolerance.
Jak ale zajistit, aby přetoky nebyli, to asi nejde, jelikož je to střídavina, tak dioda nepomůže…
Jedině snad jestli neexistuje řešení TČ na DC napětí? S nějakým větším kondenzátorem :) no asi by stačily 4 autobaterie 48 V a vybíjecí cyklus maximálně o 20%, aby zkrátka s každým mrakem se to hned nevypnul. Životnost takových akumulátoru může být 10 let.

riva
hodnocení

0x

Když budete řešit jen klimu, tak vám platby za elektřinu moc neklesnou a nějakou významnou nezávislost taky mít nebudete.

Pokud máte volné prostředky, tak snad napájet z fv celý barák. Tedy FV jednofázová, obvykle stačí měnič 10 kW (nebo 2 měniče 5 kW paralelně). K tomu LiFePo4 baterie o kapacitě na jednodenní spotřebu. FV panelů co nejvíce, zvláště pokud mají dávat něco i na topení v přechodném období - pod 10 kWp bych nešel.

A cena? Když si to nakoupíte a smontujete sám, tak odhadují 250 tis. Kč.

bývávalo.. tahle cena by seděla ještě před krizí. Od té doby vše zdražilo. Něco fakt o dost. 10kW systém bych v dnešní době odhadoval jen za materiál tak na 300 tisíc Kč.

pantatabateku*
hodnocení

0x

Nejlepší jsou domy jsou staré cihelné domy, které mají stěny tlusté skoro metr. Klimatizace jsou nutné jenom v dřevostavbách, tenkých zděných domech, které se rychle zahřejí, rychle zchládnou.

Já Vám nabídnu alternativy k drahé klimatizaci.

Můžu Vám poradit větrání v noci; pokuď už máte okna blízkou k jejich výměně, tak výměnu oken za Heat Mirror, rolety (ne žaluzie). Výsadbu stromu(ů) před domem z jižní strany. Popínavé rostliny na fasádě. Aji rostliny v interiéru mohou trochu pomuct. Provizorní nevzhledné řešení typu hliníkový alobal na skle okna, taky docela funguje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma Fotovoltaika

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]