Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uzemnit stropní svetlo

Od: amateris odpovědí: 42 změna:

Zdravím, prosím jak uzemnit tenhle spoj? Vůbec se v tom nevyznám, jen vím, že černý kabel kope, tak jsem ho dal na hnědý. Světlo svítí, ale říkám si když už to to nějak uzemním *smich*.
Co použít za materiál a jak to přesně udělat.
Děkuji

Jak uzemnit stropní svetlo

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x
Žlutozelený nejdříve na kostru (prostřední svorka) a až potom proklemovat na N (spodní svorka).
Tak je to v TN-C správně a nijak jinak :)

hodnocení

9x

Přepojit PEN na ten prostřední co vede na plech světla a z něj klemu na N dle obrázku.

Jak uzemnit stropní svetlo #2
olinl

Dal bych bod za snahu a pro laika je to nádherná ukázka jak vodiče zapojit. Některá svítidla mají ty proudové svorkovnice/"čokolády" s menšími dírkami a narvat tam dva vodiče do jednoho toho článku čokolády je umění. Občas měním i ty originální čokolády za "větší"-v případě hliníkových vodičů je to spíš nutnost.

Tak nejprve do dvojky Wago a pak tenčím drátem podle obrázku.

Tak pokud se to nevejde z jedné strany tak je možnost to propojit na druhé straně, případně přehodit modrý doprostřed k zemi a tam dát PEN a krajní svorku nechat prázdnou.

ffff
Chtěl jsem se jako laik zeptat, jak to, že proud elektronů, který se skrz modrý N vpravo bude vracet, si vybere ke své další cestě skrz čokoládu zelenožlutý PEN doleva a nikoliv kostru stropnice (doprava)? Díky!

On si místo PEN vodiče klidně kostru světla vybrat může, pokud bude světlo dobře vodivě spojeno třeba v plechovém kontejneru a ten bude uzemněn. Suchá omítka a cihla nevodí.

Vybere si vždy cestu nejmenšího odporu.

Zapojení je skrz poruchu, kdyby upadla fáze nebo hořeli součástky světla, tak ať se to uvnitř svítidla zkratuje z obalem a nezůstane tam viset živá fáze nebezpečná pro obsluhu, která na nesvítící vadné světlo může šáhnout.

ffff
A jak si mohu být jist, že tou nejmenší cestou odporu nebudu já, když při zapnutém světle šáhnu na kostru svítidla?

Odpor těla a bot, podlah,atd... je větší než vodivě spojený drát PEN.

Jist si budeš jen tehdy, pokud bude elektroinstalace vpořádku a budou spoje podotahované.

To je síť TN-C

Vadný PEN poznáš i tak, že spotřebič přestane fungovat (N+PE=PEN).

ffff
Ok, moc díky za vysvětlení.

hodnocení

2x

A to vás nenapadlo dať tú prepojovaciu klému podľa Gumídka z hlinikového drôtu a netreba tam žiadné vago a ani nebude spojenie hliníka a medi.

hodnocení

1x

Ale to netvrdím, že schválně. Nejsem elektrikář, ale jsem přesvědčen, že pokud nechá zapojení podle první fotky a jen to proklemuje, což spu radí, může dojít při dvou závadách k průšvihu. Při poruše té klemy se nic nezmění, světlo bude dál svítit. A při zavlečení fáze na kostru to jistič nepozná, nevybaví a někoho to trefí. Pokud to zapojí podle gumídka, při poruše klemy světlo zhasne a tak indikuje poruchu. Pokud klema bude ok, při fázi na kostře jistič vybaví. Pokud se mýlím, někdo mě opravte a omluvím se...*mir*

Eh, to měla být reakce na Spu a Milanacukráře...

doplněno 02.09.22 19:38:

*pivo*:-D

Pane Berger,

Je to správně, jak to píšete, o tom není polemika...

Ale je to na dlouhé psaní, co by se muselo stát na ty dva případy, které popisujete...

*mir**zdravi*nebo *pivo*

mikihans®

to taky napsal správně.

hodnocení

1x

Kdyby se modrá propojka vešla pod šroubek společně s uzemňovacím plechem, tak by se mohla wago svorka pro přechod materiálů vynechat.

Ano, tak. Přesněji modrý laněný drátek mezi měničem a svorkovnicí. Do svorky se zemnícím plíškem určitě vejde, tak, že vnitřní svorka zůstane prázdná. Je to jednoduché, rychlé a čisté řešení, bez dalších zbytečných propojů, wagosvorek atd.

spu
hodnocení

0x

Oslovte elektrikáře. Jinak zelený propojit klemou na střed čokolády cykynou 1,5

Proč oslovit elektrikáře, když mu poradíte Vy a jiní odborníci?

Pane Milane, protože poradil špatně? *zmateny*

Schválně radí špatně?

111®
Nemusí schválně, stačí nevefomist

A proto by laici neměli radit k věcem, kterým nerozumí.

111®
hodnocení

0x
Podle obr. Ytazatele je to špatně. Není to predmetII třídy. Tečka.

111®
hodnocení

0x
Podle obr. Ytazatele je to špatně. Není to předmět II třídy. Tečka.

hodnocení

0x

Toto je krasny priklad, ako zdanlivo vsetko funguje, laik sa raduje ako zapojil svetlo a pritom je to riadna casovana bezpecnostna bomba.

Okrem ineho nevidno, ci su tie vodice med alebo hlinik. Klemovat hlinik s medou pod jednu svorku cokolady alebo tam davat dva vodice rozneho prierezu nie je vhodne.

Peter, slyšel jsem mnohokrát, " Klemovat hlinik s medou pod jednu svorku cokolady alebo tam davat dva vodice rozneho prierezu nie je vhodne." i mnohokrát viděl, ale nikdy ještěneviděl v tomto směru problém...pokud se šroubky dotáhly řádně,

Tak ja som zase videl dost vypalenych a kdejako dofusovanych zasuviek v panelaku vratene mixov med - hlinik, aby to nerobil. Osobne nemam rad riesenia typu "prestante vymyslat, pan inzinier, takto sa to robi uz ldhe roky a vsetko je ok".

To já taky viděl spoustu "nehezké" práce po elektrikářích, přesto je považuji za machry...

tam teče proud nula nula prd...

To, že se vodiče Al a Cu nespojují v jedné svorcepod šroubek má své důvody a pravidla. To, že jste neviděl je irelevantní.

amateris
hodnocení

Je to hliník a čokoládu budu muset možna vyměnit. Tak jak byste to zapojili vy? Čeká mě ještě jedno světlo a upřímně v celém bytě jsou další 3 světla které jsou zapojené úplně stejně a jedou od roku 64.

Presiel by som Wago svorkou na med a cokoladu od vyrobcu ponechal na Pe svorke. L a N cez priamo do Wago.

Správně a technicky možno k vůli čokoládě to bude takto.

Koupit wago 221 svorky pro dva vodiče. Do jednoho prdnout AL AYKY vodič z rozvodu a do druhé vložit koupený kus vodiče CYKY 1,5mm2 a druhý jeho konec dát do prostřední pozice čokolády. Z ní pak světle modrým CYKY 1,5mm2 udělat klemu.

Teď je to proveditelné a správně i barevně.*pivo*

Jak uzemnit stropní svetlo #3

amateris
hodnocení

0x
Je to ok? Modrý nulak do modrého světlo. Žlutozeleny doprostřed čokolády a na kraj wagy zelený že stropu a na kraj cokolady(hnědý že světla) černý? Díky gumidkos
Jak uzemnit stropní svetlo #4

Není to OK. Při vypadnutí toho ŽZ mezi wagem a plechem to bude nebezpečné. Gumídkos to nakreslil jinak. Bergeros

spu

A jaká je šance, že vodič vypadne?. To dřív vyhrajete ve sportce. Zapojení jsou v elektrice předepisována tak, aby eliminovala rizika coby kdyby.

Spu, včera jsem ve stavbazaru koupil úplně novou polyfuzku, za stovku na ND, bo vyhazovala jistič. Mám ji teď rozebranou na stole. Ten ŽZ drát vypadl z očka a prodral se přes olačku na červený na kontrolce. Zkrat. Jdu si vsadit sportku... ;)

Jak uzemnit stropní svetlo #5
spu

Ono je něco jinýho světlo, ce je přišrubovaný ke stropu a nářadí co se pohazuje po stavbě nebo při dopravě . Sportku si vsaďte, až uvidíte z pevně upevněného světla drát co upadl z wago svorky.

Gumídkos 2

Aspoň to zapojte dle obrázků! Co není jasné? To WAGO 221 pouze odděluje AL vodič od CU vodiče. Řeší spoj různých materiálů a tlouštěk vodičů. na nic jiného to wago není. Pak tenkými vodiči 1,5mm2 dopojit dle obráku na čokoládku světla.

Co je nejasné? I když chápu spu, že šance vypadení je mizivá (téměř nulová).

Jak uzemnit stropní svetlo #6

amateris
hodnocení

Mám i 2x wago, ale dal jsem tam 3x wago protože jsem nechtěl cpát do jedné dva dráty. Může to tak být?

alexand

Záleží jak je magor, s packami, nebo jen s dírkami?

Zapojit to takhle: ten modrý může být klidně 0,5 mm2, resp. cokoliv slabého co se vejde...

Jo a spojovat hliník a měď, To dělá problémy jen ve vlaku a při vysokých proudech, tohle světlo má příkon kolik 10 W tedy nic

Jak uzemnit stropní svetlo #7

amateris
hodnocení

0x
Zapojil jsem to tak jako na obrázku a světlo rezonuje, když ptepnu rgb tak dělá zvuky. Možná jsem to světlo zničil, vrtal jsem do něho. Uvidíme

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]