Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prosím jak uzemnit tenhle spoj? Vůbec se v tom nevyznám, jen vím, že černý kabel kope, tak jsem ho dal na hnědý. Světlo svítí, ale říkám si když už to to nějak uzemním .
Co použít za materiál a jak to přesně udělat.
Děkuji
Dal bych bod za snahu a pro laika je to nádherná ukázka jak vodiče zapojit. Některá svítidla mají ty proudové svorkovnice/"čokolády" s menšími dírkami a narvat tam dva vodiče do jednoho toho článku čokolády je umění. Občas měním i ty originální čokolády za "větší"-v případě hliníkových vodičů je to spíš nutnost.
Tak pokud se to nevejde z jedné strany tak je možnost to propojit na druhé straně, případně přehodit modrý doprostřed k zemi a tam dát PEN a krajní svorku nechat prázdnou.
On si místo PEN vodiče klidně kostru světla vybrat může, pokud bude světlo dobře vodivě spojeno třeba v plechovém kontejneru a ten bude uzemněn. Suchá omítka a cihla nevodí.
Vybere si vždy cestu nejmenšího odporu.
Zapojení je skrz poruchu, kdyby upadla fáze nebo hořeli součástky světla, tak ať se to uvnitř svítidla zkratuje z obalem a nezůstane tam viset živá fáze nebezpečná pro obsluhu, která na nesvítící vadné světlo může šáhnout.
Ale to netvrdím, že schválně. Nejsem elektrikář, ale jsem přesvědčen, že pokud nechá zapojení podle první fotky a jen to proklemuje, což spu radí, může dojít při dvou závadách k průšvihu. Při poruše té klemy se nic nezmění, světlo bude dál svítit. A při zavlečení fáze na kostru to jistič nepozná, nevybaví a někoho to trefí. Pokud to zapojí podle gumídka, při poruše klemy světlo zhasne a tak indikuje poruchu. Pokud klema bude ok, při fázi na kostře jistič vybaví. Pokud se mýlím, někdo mě opravte a omluvím se...
Eh, to měla být reakce na Spu a Milanacukráře...
Kdyby se modrá propojka vešla pod šroubek společně s uzemňovacím plechem, tak by se mohla wago svorka pro přechod materiálů vynechat.
Toto je krasny priklad, ako zdanlivo vsetko funguje, laik sa raduje ako zapojil svetlo a pritom je to riadna casovana bezpecnostna bomba.
Okrem ineho nevidno, ci su tie vodice med alebo hlinik. Klemovat hlinik s medou pod jednu svorku cokolady alebo tam davat dva vodice rozneho prierezu nie je vhodne.
Peter, slyšel jsem mnohokrát, " Klemovat hlinik s medou pod jednu svorku cokolady alebo tam davat dva vodice rozneho prierezu nie je vhodne." i mnohokrát viděl, ale nikdy ještěneviděl v tomto směru problém...pokud se šroubky dotáhly řádně,
Tak ja som zase videl dost vypalenych a kdejako dofusovanych zasuviek v panelaku vratene mixov med - hlinik, aby to nerobil. Osobne nemam rad riesenia typu "prestante vymyslat, pan inzinier, takto sa to robi uz ldhe roky a vsetko je ok".
Je to hliník a čokoládu budu muset možna vyměnit. Tak jak byste to zapojili vy? Čeká mě ještě jedno světlo a upřímně v celém bytě jsou další 3 světla které jsou zapojené úplně stejně a jedou od roku 64.
Správně a technicky možno k vůli čokoládě to bude takto.
Koupit wago 221 svorky pro dva vodiče. Do jednoho prdnout AL AYKY vodič z rozvodu a do druhé vložit koupený kus vodiče CYKY 1,5mm2 a druhý jeho konec dát do prostřední pozice čokolády. Z ní pak světle modrým CYKY 1,5mm2 udělat klemu.
Teď je to proveditelné a správně i barevně.
Není to OK. Při vypadnutí toho ŽZ mezi wagem a plechem to bude nebezpečné. Gumídkos to nakreslil jinak. Bergeros
A jaká je šance, že vodič vypadne?. To dřív vyhrajete ve sportce. Zapojení jsou v elektrice předepisována tak, aby eliminovala rizika coby kdyby.
Ono je něco jinýho světlo, ce je přišrubovaný ke stropu a nářadí co se pohazuje po stavbě nebo při dopravě . Sportku si vsaďte, až uvidíte z pevně upevněného světla drát co upadl z wago svorky.
Gumídkos 2
Aspoň to zapojte dle obrázků! Co není jasné? To WAGO 221 pouze odděluje AL vodič od CU vodiče. Řeší spoj různých materiálů a tlouštěk vodičů. na nic jiného to wago není. Pak tenkými vodiči 1,5mm2 dopojit dle obráku na čokoládku světla.
Co je nejasné? I když chápu spu, že šance vypadení je mizivá (téměř nulová).
Mám i 2x wago, ale dal jsem tam 3x wago protože jsem nechtěl cpát do jedné dva dráty. Může to tak být?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.