Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se akučka bez nabíječky předělat aby měla zdroj?

Od: ferdamravenec odpovědí: 16 změna:

Nedávno mi odešla nabíječka k akuvrtačce Assist (pořizovací cena 600,-). Nabíjecí 14,4V a kap. 1Ah. Výkon myslím 17 W.

Dá se např. vzít výstup a adaptéru a připojit přímo dovnitř vrtačky? A dalo by se totéž udělat s pilou My Projec/... v případě, že bych měl nabíječku?

Ještě jeden (ne tak důležitý) dotaz (ale zajímá mě):

Jak dlouho (přibližně) trvá odleptání měděné destičky v nově pořízeném leptacím roztoku s chloridem železitým, když dejmetomu leptaná měděná plocha má cca 7 cm2 a fénem o výkonu 600/1200W zahřeju roztok a štětcem potírám měděnou destičku? A jak dlouho to trvá pokud je roztok roky expirovaný? Já nedávno odleptával měď v expirovaném roztoku (3 roky) o tloušťce 0.3 mm a trvalo mi to minimálně 2-4 hodiny (včetně občasného zahřívání a "potírání"štětcem).

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

8x

Nabíjecí zdroj téměř jistě nedá takový proud, který potřebuje nářadí při práci. Takže připojit to můžete, nářadí snad i naběhne, ale zatížit to nepůjde.

hodnocení

6x

Uvedomte si jedno : litiovy aku v pohode doda povedzme 20 - 30 A, ked je motor vrtacky / pily zatazeny. To by ste museli mat vykonny zdroj, schopny pokryt taketo spicky a kabel tak od 4mm2 vyssie, ktory nie je prilis ohybny.

Nabijacka pomalicky tlaci povedzme 2 - 3A do aku, viac neda, ako zdroj sa pouzit neda.

Externy zdroj, ak ho neviete zohnat zadarmo, bude drahsi ako nova smejd pila Lidl / Kaufland.

ferdamravenec
hodnocení

Nevím ale na jaký proud je dělaný ten elektromotor... konkrétně u té vrtačky Assist.

jirib
hodnocení

5x
Používám starou akučku bez aku na CB zdroj 13,8V a 5A.
Jen nouzově na menší přesné průměry.
ferdamravenec
hodnocení

Co je CB? Ale neřekl jste co je to za akučku nebo jaké parametry měl ten adaptér/baterie. Je to výstupní napětí z nabíječky?

jirib
Chceš se vrtat do elektroniky akuvrtačky a nevíš co je CB?
aukro.cz/...
ferdamravenec
hodnocení

Vzhledem k tomu s jak velkým proudem se tam na výstupu operuje, dávám od toho ruce pryč.

hodnocení

3x

Akuvrtačka v záběru si vezme nemalý proud. Nabíječka zcela jistě nedá dostatečný proud, musel byste použít zdroj, který dá aspoň 10A, což nebude nic levného. Levnější by bylo pořídit malý zapouzdřený 12V olověný akumulátor cca 5Ah, ten by velmi pravděpodobně vrtačku i při nižším napětí utáhnul. Nabíjet ho pak můžete digitální nabíječkou na autobaterie.

asd1
hodnocení

2x

Výkon 17W asi těžko, to by neutáhlo ani 2mm vrtáček ve dřevě ;)

Potřebuješ vědět jaký proud odebírá, na to pak jde napasovat zdroj..

Jednodušší spíš bude vzít Lidlovku než se bastlit se zdrojem...

ferdamravenec
hodnocení

Já už koupil novou vrtačku na kabel. Jen jsem chtěl vědět jestli není škoda vyhazovat tu starou aku.

asd1

Potřebuješ zdroj který to utáhne, což bude ca aspoň 20A + práce s bastlením a výsledek bude nic moc vrtátko (stejně slabý jako nový) navíc s překáženícím kabelem a zdrojem...

Smysl leda jako cvičná práce...

ferdamravenec
hodnocení

17W je input. Output je nabíjecí proud 400mA, při napětí 18V.

hodnocení

0x

Ono záleží jaký zdroj máte na mysli! Já si jednu ze dvou akuvrtaček BD-12V (jsou identické a bez nabíječky byť se zdroji (KO)) jeden zdroj upravil tak že původní NiCd jsem vyjmul ,pouzdro trochu upravil a do něj vložil-vlepil gelový Pb akumulátor 12v, nabíjím nabíječkou do auta,která umí-je určena nejen na klasické autobaterie ale i na gelové Pb baterie, druhou aku jsem pro změnu upravil kabele s kroko svorkou na připevnění na AKB v autě. Ovšem již je nepoužívám. ..

Ps čím se liší AKB s elektrolytem a gelová jsem nikdy nezkoumal, takže toto nevím a nezajímá mne.

Tuším je to tento aku -odkaz : akushop.cz/...

Orion -*palec*

ferdamravenec
hodnocení

To co popisujete je na mě moc odborné. Musel bych vidět na videu návod nejlépe na youtube, abych věděl jak se to dělá. Já nejsem elektronik. Nevím co je gelový aku... zvláštní pojem.

hodnocení

0x

Jde to udělat hravě, ale něco to stojí... Pokud máš na to něco doma, tak je to dobré, jinak se vyplatí pokud je dobrý akumulátor koupit nabíječku, nebo ji rovnou vyhodit. Zdroj nejlepší tak 10A a více. Měřil jsem, že při zabrždění si to vezme i 30A (Makita)..

ferdamravenec
hodnocení

Ale napadlo mě napsat do servisu wetra-xt.com/...

Jen nevím kolik bude stát ten nový adaptér s poštovným se to asi nevyplatí. Já už mám novou vrtačku s kablem, tak jedině to pak celé prodat. Myslím že na drobné práce pro domácího kutila je to OK, ale do dílny na výrobu nábytku apod určitě ne. Do bytu dobrý, protože je to tichý a je možné v klidu s tím dělat i v době nočního klidu aniž byste rušili sousedy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]