Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kabel od jističe 3x25A do domovního rozvaděče

Od: ezau* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, pŕosím o radu, jaký kabel je vhodné použít od hlavního jističe (3x25A) do rozvaděče v domě. Mám nainstalované a zprovozněné tepelné čerpadlo Ariston NIMBUS COMPACT 90 S T NET se zásobníkem vody 180 l. a bude se instalovat FVE o výkonu 7,2 kWp s bateriemi 10,65 kWh. Jedná se o přízemní dům, 4 osoby, běžné spotřebiče.

Děkuij za rady a odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Já osobně ze zkušenosti bych dal kabel o průřezu cca 6mm2 a vůbec bych nespekuloval o pár ušetřených korunách za kabel 4mm2. Vzdálenost předpokládám, že je obvyklá, tedy maximálně nějakých pár desítek metrů max. A to 6mm2 kabel je s rezervou, než 4mm2 zápasící na hraně úbytku a zatížení...
Už jen kabel o průřezu 4mm2 vyrobený na spodní toleranci průřezu vzbuzuje mnohdy pocit rozpaků...
jarmari
Přesně řečeno.
Rozdíl v ceně 4mm2 a 6mm2 je sice velký (cca 50 Kč). Čtyřka je na hraně (často za hranou), nevíme délku, způsob uložení a další věci. Musíme si uvědomit, že i samotný kabel se při průchodu proudu zahřívá a stává se z něj spotřebič (a časem tímto tepelný namáháním se izolace doslova rozsype).
Já mám pro 25A 6mm2, protože jistič 25A musí dlouhodobě přenášet 27A, krátkodobě 35A. Já v době platnosti nízkého tarifu cucám "co se dá", takže 25A třeba 6 hodin v kuse. Mít tam kabel čtyřku tak bych neměl klidné spaní ... a časem ani to spaní

Jen tak pro zajímavost na ELIMĚ (maloobchod prodej) je rozdíl mezi 5x6mm2 a 5x4mm2 rozdíl cca 38 Kč s DPH... Což na 50m je rozdíl cca 1900 Kč s DPH... Což v tomto řešení je snad i zanedbatelné. Zejména, když se má jednat jak pán píše v domě o velká a drahá technologická řešení.

hodnocení

5x

To budete zapojovat sám? Kde máte projekt? Kdo vám dá revizi? Jak je to daleko? Kde se rozděluje PEN?

hodnocení

4x

Bez znalosti vzdialenosti sa neda odpovedat, vypoctu chyba podstatny parameter.

olinl
hodnocení

4x

Neuvádíš vzdálenost elektroměrového rozvaděče k rozvaděči v domě. Jistič 25 Amp. jistí/chrání el. vedení (za běžných podmínek) průřezu 4 mm² a všeobecně nad šedesát metrů je potřeba zvýšit průřez vodiče na 6 mm², ale chce to stejně vypočítat podle celkového odběru spotřebičů-to požadují i energetici při revizi elektro do novostaveb nebo při navyšování hl. jističe. Můžeš tam natáhnout mezi rovaděče prozatím "trubku", kterou protáhneš zvolený kabel.

hodnocení

3x

Jestli půjde do domovního rozvaděče kabel 4x (a rozdělení na TN-S proběhne až v něm), tak minimálně CYKY 4x10 nebo AYKY 4x16.

ezau*
hodnocení

Děkuji všem za přínosné odpovědi. Kabel mi bude instalovat profesionál včetně revize, jen jsem měl pochybnosti a potřeboval jsem více názorů. Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]