Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelné čerpadlo

Od: suzymon® odpovědí: 38 změna:

Dobrý den, je tady někdo, kdo si touto dobou nechal instalovat tepelné čerpadlo a využil k tomu státní dotaci? Ráda bych se dozvěděla, ta jak dlouhou dobu ta dotace pak přijde. Děkuji.

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Me tvrdili ze penize chodi do dvou mesicu od instalace. Ale jaka je realita nevim.

hodnocení

4x
2-3 měsíce by mělo být reálné.

milous1
hodnocení

3x

Po dodání všech potřebných dokladů a že jich není málo na to mají měsíc. Aspoň já to tak měl.

hodnocení

2x

Dotace by měla být prý vyplacena do 3 měsíců od podání žádosti (která je v pořádku). Zatím nemohu potvrdit za jak dlouho, od mé žádosti je teprve 14 dnů. Dělal jsem však toho víc. Fotovoltaiku, baterie, tepelná čerpadlo.

hodnocení

Také Vám samozřejmě děkuji za odpověď. A kombinace o které píšete, je samozřejmě ta nejlepší, ale vzhledem k mému věku, by to pro mne už byla velká investice.

hodnocení

Děkuji, chtěla jsem si ověřit, jestli ten poskytovatel nekecá. Oslovila mne společnost "Vaše slunce". Původně nabízeli fotovoltaiku, ale když byl pán na místě, tak mi řekl, že u mne by se asi víc vyplatilo tepelné čerpadlo a že tu fotovoltaiku můžu nechat doplnit později. Sestavil mi nabídku, ale byl tady toto úterý, ve středu mi přišla nabídka s tím, že se "musím" rozhodnout už do 5. září, což je jenom za 4 dny, a to se mi nějak nezamlouvá. To mi připadá jako přílišný tlak na pilu. ;) Není to investice za pár tisíc, tak moc nerozumím tomu, proč bych se měla rozhodnout v takovém časovém spěchu. Navíc mi to tady ten pán nijak moc nevysvětlil a až v těch obchodních podmínkách jsem se dočetla, že pro to TČ musí být v každém případě zhotoven betonový podklad. No a tam, kde mi on ukazoval, že by to čerpalo mohlo být, je hlína, mám tam záhon. A v těch jeho podmínkách je napsáno, že objednavatel musí zajistit místo předem a pokud tak neudělá, tak platí pokutu za to, že dílo nemohlo být v daném termínu započato. Kdybych nebylá zvyklá si všechno napřed přečíst, a spolehla se na ústní jednání s tím pánem, tak bych pak koukala jako puk, protože by mne ani ve snu nenapadlo, že bych měla něco předem sama připravovat, jelikož na to mne teda pán neupozornil. Oni to sice také dělají, ale mají to v rubrice "vícepráce" a ty jsou samozřejmě honorované navíc a ne zrovna málo. To by naskákalo po tisícovkách docela snadno dost vysoko, protože třeba zrovna to zhotovení betonového soklu asi chvíli trvá. ;) Tak si tady říkám, že se ještě poohlédnu po jiných nabídkách. Nelíbá se mi, že ten pán viděl, že už nejsem nejmladší, že jsem ženská a že jsem sama. Takže mohl předpokládat, že technickým věcem nebudu rozumět a podle mne mi mohl rovnou vysvětlit, co všechno se z mé strany očekává. A tak jsem se chtěla také zeptat, jestli má někdo z Vás s nějakou firmou zkušenosti a jak to probíhalo. Moc děkuji.

Se slušnou firmou to vypadá tak, že:

1. Firma se dojede podívat na místo instalace, kde Vás "vyzpovídá" a pokusí se dostat k potřebným informacím

2. Když se k informacím co potřebuje nedostane, musí se to dále řešit

3. Když se toto vyřeší, firma Vám dá cenovou nabídku (případně nabídne více alternativ)

4. Vy si z nabídky vyberete a odsouhlasíte typ TČ a cenu

5. Domluví se termín

6. V daném termínu firma přijede a do D+2 je TČ namontováno a je plně funkční

7. Firma odešle doklady potřebné pro přiznání dotace a Vám přijdou peníze (opravdu poměrně rychle)

Betonový základ pod TČ se většinou opravdu dělá (pod venkovní jednotku u split provedení, ev. u monobloku), lze to ale vyřešit i jednodušeji a rychleji (ale dráž) pomocí konzol vetknutých do obvodové zdi domu

hodnocení

Martine, děkuji. Pán se mne na moc věcí neptal, což mi bylo divné. Ani na tu střechu nevlezl a to jde velmi snadno a původně tady byl kvůli té fotovoltaice a já mám nad verandou dost velkou plochou střechu a ta veranda je obrácená na jih a i na západ a ty panely by se tam krásně vešly. Nevím proč si to rozmyslel. Něco říkal o stromech, že by prý stínily, ale na východní straně žádné stromy nejsou a na západní straně sice strom je, ale ten v zimě opadá a jsou tam jenom holé větve. To jsem mu řekla, na to neodpověděl. Pak chtěl vidět fakturu, kolik platím elektriky a pak velmi zběžně kouknul na elektrokotel a to mi řekl, že místo něj by oni přimontovali tu druhou část od TČ. Jenomže já se včera dočetla, že prý pokud se v domě nevytápí podlahovým topením, ale radiátory, což je můj případ, tak prý není rozumné u TČ nemít záložní zdroj pro případ, že by to čerpadlo dům nevytopilo. Teda u mne by to byl právě ten elektrokotel, který on chce vyřadit. U mne se jedná o systém TČ voda vzduch. Navíc prý musí být kolem toho čerpadla dostatečný prostor aby mohl vzduch volně proudit a další podmínky pro dobrou funkci. Ale stejně je mi divné,že by teda to TČ nevytopilo dům stejně, jako ten elektrokotel a musel k tak drahému zařízení být ještě záložní teleplný zdroj.

Ach ano, to byla zase "fima"..jako většina podobných agentů s teplou vodou.

Pokud se vše spočítá, klidně TČ může být i v systému s radiátory a žádný záložní zdroj ("kdyby nestíhalo TČ vytopit dům") být nemusí.

Pokud Vám teď v současné době stačí radiátory do kterých pouštíte topnou vodu o max. teplotě 50°C (uvědomte si, že TČ je zdroj, který jde ideálně 12 a více hodin denně), pak se v systému nic menit nemusí. Ano, pokud teď musíte topit do radiátorů na 60°C (nebo i více) a jen tak tak to stačí, pak jsou vaše současné radiátory na TČ nevhodné (i to se dá řešit, ale už to jsou peníze navíc).

Otazka je, jakym stylem jste s tim kotlem topila. Pokud se vytapi nonstop, tak vetsinou staci nizsi teplota topne vody k udrzeni pozadovane teploty v mistosti. Pokud je ten clovek trochu zkuseny, tak se to da odhadnou, ale samozrejme idealne vypocitat. Jake cerpadlo vam navrhnul?

Martine - POZOR - konzole do zdi mohou / a velice často tomu tak je/ přenášet vibrace do stavební konstrukce. Tj chce to pak vyřešit pružné uložení konzolí na zeď, precizní uložení jednotky na konzole... je to řšitelné, ale chce to myslet i na tuto situaci.

Ivane určitě. Ale někteří výrobci to mají jako systémové řešení. Detaily jsem nestudoval, ale pružné uložení s nějakým typem tlumiče bych předpokládal..

jenda22

Vnější jednotka se upevňuje na pryžové silentbloky na konzoly.

Silentbloky typ T/...

hodnocení

No právě já nevím, podle čeho tu svou nabídku dělal, protože ani neprošel celým barákem. jen se mne zeptal, kolik chci vytápět metrů čverečních. Vytápím tak 70 metrů čtverečních a topím možná špatným způsobem. Vodu ohřívám běžně na 55 stupňů, málokdy na 60 a mám zapnutou jenom jednu topnou spirálu. Kotel má k dispozici 3 topné spirály, a v tom dělám možná chybu, že nepoužívám všechny 3 topné spirály, tak se možná ta voda nahřívá delší dobu. Ale zase když zapnu 3 spirály, tak budou odebírat větší množství energie najednou. Ale to jsem si vydedukovala sama a mohu se plést. *co*V noci netopím vůbec, jelikož to tady není nutné. Barák mám zateplený, střechu také a okna mám trojskla. Navíc sem jde od rána do večera slunce, protože mám verandu celou prosklenou a ta je obrácená na východ a jih a kuchyň je na západ. Takže v zimě topím třeba 5 - 8 hodin za den. Já jsem vyfotila poslední vyúčtování a posílám ho sem. Pán říkal, že prý mám velkou spotřebu, tak já tomu moc nerozumím. Nemám tady plyn, takže všechny spotřebiče jsou samozřejmě na elektriku.

Tepelné čerpadlo

Tak z toho co jste uvedla, bych odhadoval tepelnou ztrátu vašeho domečku cca 3,5kW.

Když si to spočítám (při současných aktuálních cenách, nikoliv starších cenách a fixovaných), tak by Vám TČ ušetřilo maximálně asi 20000Kč ročně. Reálná úspora bude ještě nižší, protože Vám dodavatel nedá kWh za 9Kč, ale někde kolem 5-6Kč.

TČ tohoto výkonu by cenově bylo někde kolem 180-190tis Kč (dodávka včetně montáže).

hodnocení

Martine, já se omlouvám, ale asi nerozumím dobře. Myslíte si teda, že v mém případě bych se na to měla vykašlat? TČ které mi nabízí je Vzduch - voda, EHS Split 9kW (3f) Samsung s nástěnnou hydro jednotkou. u mne není možné nic montovat na zeď, je nutné přidělat na zem. Ale to by nebyl problém, o 3 metry vedle na druhé straně verandy je na zemi beton. nevím proč pán ukazoval na ten záhon, ale asi proto, že to místo je blíž k tomu elektrokotli, co mám uvnitř. Co za to chtějí, posílám foto. Fotka je špatná, ale lepší to nebude, protože je špatná už ta kopie, nešlo mi to nijak jinak zkopírovat. Ale trochu vidět to je. Oni chtějí teda 232 tisíc a podle mne by byly nutné ty "vícepráce" a to si účtují 1000 korun za hodinu.

Tepelné čerpadlo #2
No ano, podle mne to je jednoznačně předimenzované a i zbytečně drahé.
Návratnost je otázka ceny elektřiny (kterou těžko někdo reálně odhadne na 10let dopředu.
Ale i při ceně elektřiny 9Kč/kWh (což zatím zdaleka nemáte) je návratnost 10let a více..
P.S: Za těch 9kW bych toho člověka vzal něčím po hlavě. To je dle všech údajů co jste uvedla až 3x předimenzované, zbytečně drahé a moc by to nefungovalo. Nevím co má ten člověk za vzdělání, ale měl by vrátit diplom nebo vysvědčení.
hodnocení

Martine, jsem Vám velmi vděčná. Potvrdil jste mé tušení. Já tomu moc nerozumím, ale měla jsem nepříjemný pocit, že mne chce ten člověk prostě "natáhnout". Mockrát Vám děkuji. Suzy.

Suzy není zač:)
hodnocení

A hlavně mi bylo divné to, jak na mé rozhodnutí pospíchal. Asi má naplánovanou ještě dovolenou, nebo nějaký výdaj, který ho čeká právě v září, a potřebuje co nejvíc provizí z prodeje. nechápu jak může po někom chtít, aby se rozhodl a podepsal takovouhle zakázku do 5 dnů. *sok*

To je takové typické jednání "šmejdů"..
jarmari
Jak říká @martincakl. Podle mě je pro vás TČ na klíč "zatím nenávratné". Být vámi bych se zaměřil na co nejlepší využití NT elektřiny.
Co zkusit popřemýšlet o nějaké levnější klimatizaci s tou topit do největší místnosti - u mě to je "za málo peněz celkem dost tepla", klima má jenom COP 2,5 (změřeno), protože i investiční náklady se musí umořit. V sazbě d25d mám já v NT kWh za 3 kč, tedy teplo z klimatizace nebude dražší než 1,5 Kč/kwh. Nevýhoda bojlerové sazby d25d je pouze 8 hodin nt denně, výhoda je nízká cena. Toto u Vás ale neplatí.
hodnocení

Jamari, také Vám moc děkuji. Já mám teď tarif d57d na tři roky, a stihla jsem ještě zablokovat cenu, která byla platná před krachem BE a tím všeobecným šíleným zdražováním. Takže pro další 3 roky, bych na tom nemusela být zase až tak špatně. Ale co se bude dít pak, to samozřejmě netuším. Akorát mi je jasné, že už takovou cenu mít nebudu a proto jsem začala uvažovat o tom TČ. Ale já už nejsem nejmladší, právě toho 5 září mi bude 74 let, ;). Cítím se sice výborně, jsem zdravá, ale nejsem nesmrtelná. Jo a já mám noční proud 20 hodin za den, vypínají 4 x za den, pokaždé na jednu hodinu. To vyhřívání o kterém píšete nic zatím nevím, neznám to. Ale zkusím se porozhlédnout, o co se to jedná. A děkuji.

Mně řádově vychází tepelná ztráta cca 4 kW a na to dát jednotku s nominálním výkonem 9 kW je TOTÁLNÍ nesmysl / pokud bych to měl říci jak mi ústa narostla - tak bych nakopal tohoto prodejce do pr.../ . Ze svého pohledu jen potvrzuji Martinovo a Jamariho pohledy. Vaše TZ je opavdu velmi malá / ev poměrně dobře šetříte/ a tudíž i já nejsem přesvědčen o rozumnosti instalace tepelného čerpadla. Jako rozumnější variantu bych viděl instalaci solárních panelů ev do jedné největší místnosti instalovat splitovou klimajednotku, která v zimě bude vytápět tuto hlavní místnost ev přilehlé prostory.

Suzy: U Vás by šlo použít (myslím si, neznám dispozice vytápěného prostoru) např. tepelné čerpadlo IVT Aero:

cerpadla-ivt.cz/...

Cena cca 70tis bez DPH vč. montáže.

Ano, je to ale TČ vhodné do jednoho velkého prostoru (má pouze jednu vnitřní jednotku z které fouká vzduch.

Musí tedy do ostatních prostor být otevřeny dveře a i tak tam bude logicky chladněji než v té místnosti s vnitřní jednotkou.

Případně lze instalovat klimatizaci s funkcí topení a tam vnitřních jednotek může být více (dle počtu vztápěných/chlazených) místností..

bterm.cz/...

hodnocení

Martine, to čerpadlo vzduch-vzduch jsem si našla podle názvu a už jsem si vytiskla všechno co nabízí firma IVT Aero 607. mají tam nabídku od 6,5 kW A++ až do 8,5kW A+++. A to nejdražší teda to 8.5 kW A+++, by vyšlo i s montáží asi na 76.000 Kč. A samozřejmě případné vícepráce. A to už je jiná písnička. A já bych si mohla nechat ten elektrokotel a v případě nutnosti si přitopit tam, kam by tohle nedofouklo. ;) Ale nemůžu rozkliknout ten Váš druhý odkaz, tam mne to hodí zpátky do poradny, takže nevím co tím myslíte. Ale asi to bude nějaký doplněk toho čerpadla IVT. Mohl byste se na kouknout a případně mi napsat o co jde? Moc Děkuji.

Ten druhý odkaz byl na jednotku Daikin Sensira FTXF20B+RXF20B.

Cena je 23tis Kč vč DPH a montáže (to je v podstatě pro jednu místnost, ale za 69tis Kč máte (byť za cenu tří venkovních jednotek) vytápěné 3 místnosti a v každé můžete regulovat teplotu samostatně..

Nevím proč ten odkaz nefunguje..

Zkusím ještě jednou a jiného dodavatele:

intechna.cz/...

hodnocení

Martine děkuji, ten druhý odkaz funguje. Ale já bych si raději připlatila a měla lepší konfort. jsem úplně nadšená. už jsem si vytiskla zásadní a v neděli to vezmu s sebou k tomu kamarádovi, jak jsem tady psala. Mně se to ale moc líbí, už jsem si vyhlédla i místo, kam by se ja foukací jednotka zavěsila. Nad vstupní dveře do té verandy, protože hned naproti jsou "dveře" do obýváku (píšu úvozovky, protože tam jsem nedávno instalovala ty posuvné dveře, které zavírám jenom kdy musím doma zavřít zvířátka) a pak do ložnice . Do koupelny to je sice za rohem , ale tam bych klidně přitápěla radiátorem a v letní kuchyni, která je za tou koupelnou, nikdy netopím. Pak je z té verandy na druhé straně vchod do kuchyně a vedle je na verandě ještě záchod, ale tam je také radiátor a tak tam nemusí být otevřené dveře. Já jsem prostě nadšená a klidně těch 80 tisíc za tohle dám. Ten elektrokotel mám už 18 let, je to protherm a také už mi může klidně kiksnout. A jak to tak bývá, tak se to děje samozřejmě v v sobotu večer a v období, kdy mrzne až to praští. :-D takže já bych to chtěla instalovat ještě před začátkem zimy. musím teda hledat někoho, kdo mi to přijde nainstalovat. Moc a moc děkuji. :)

Rádo se stalo.

Podívejte se na to, prostudujte co by Vám vyhovovalo více..

Cenově to není tak velký rozdíl a každé má své plusy a mínusy.

Daikin topí do -15°C, IVT Aero (807) až do -25°C.

Zde je i video z instalace:

cerpadla-ivt.cz/...

hodnocení

A to je přesně ta stránka, co jsem našla a prostudovala. Moc se mi to líbí. Já to budu potřebovat i s montáží, samozřejmě. Už jsem tam poslala poptávku, tak uvidím jak zareagují. Škoda, že jsem to neřešila už dříve, už jsem to mohla mít nainstalované. *uf*

Pokud budou mít TČ skladem a technik bude mít čas, montáž bude otázkou maximálně "hodin", nikoliv dnů.

U vzduchu bych vybiral hlavne podle hlucnosti vnitrni jednotky. Jsou i takove typy, ktere neselaji velky pruvan a foukaji skrz dirky. Ale vzhledem k teplene ztrate bych nepredpokladal pri nonstop provozu nejaky velky pruvan.
hodnocení

Honzo, jak to myslíte s tím průvanem? Na to jsem také trochu myslela, aby to tady nedělalo nějaý rámus. Ale když to mají lidé i v pokojích, tak snad je to únosné. *co*Já si těžko vyberu, protože si nedovedu představit, jaký hluk to dělá. A v těch decibelech se nevyznám. V létě ho teda používat rozhodně nebudu, protože jsem na ventilátory, co foukají studený vzduch alergická. Proto nemám žádnou klimatizaci. A navíc tady není vůbec potřeba. Baráček má tlusté zdi a i v těch šílených vedrech tady bylo příjemně. Průvan teda v zimě dělám, když chci vyvětrat. Hlavně jsem ještě donedávna kouřila a moje kamarádka také, takže když jsme se daly do kecání, tak to po jejím odchodu stálo za to. :-D Ale letos jsme obě dvě přestaly. *ua*Takže asi už ani to velké větrání nebude tolik třeba. :)

Ten "průvan" není nic extrémního - jednotky mají většinou cca 3 rychlosti a ta nejnižší je opravdu velmi tichá- ale je tam mírný hluk. U kvalitních a menších jednotek / což bude vzhledem k Vaší TZ / je hluk nižší než ventilátor PC. Tj není to nic co by extrémně rušilo, ale do ložnice bych si asi nedával.

hodnocení

Ivane, děkuji za doplnění. A v ložnici to určitě mít nebudu, tam jsem nikdy ani v noci netopila. To jsem zvědavá, jak mi to nakonec dopadne a kdo a kdy se z těch prodejců ozve.

Pokud si dobre pamatuju, tak ty nejtizsi maji kolem 19decibelu. Ono nastesti ty zaluzky se daji nastavit , kam to ma foukat. Ja to vzdy nastavival at to nefouka primo do obličeje. Treba samsung dela vnitrni jednotku ktera kombinuje zaluzku a panel s dirkama, ale nevidel jsem, jak to funguje nazivo. Pry to ma byt bezpruvanove.

hodnocení

Jsem nadšená z vaší ochoty pomoci, a znova všem velmi děkuji. :) Vidíte to, to jsem vůbec nevěděla, že existují i jiné možnosti vytápění. Dveře mám skoro všude vysazené, odjakživa nemám dveře ráda. Mám je pouze na záchodě. Takže u mne by to topení ventilátorem mohlo fungovat dobře, pokud to nedělá nějaký velký hluk, to by mi asi docela vadilo. Já si to musím všechno pořádně prostudovat. A navíc jdu v neděli za jedním velmi dobrým kamarádem, který je mnohem mladší a mnohem chytřejší než já ;), a ten má doma právě to TČ a má i ty solární panely. Řekl mi, abych mu přinesla všechny faktury a ty podklady, že se na tu jeho nabídku podívá a určitě mi nějak také poradí. Tak mu řeknu i o této možnosti, kterou mi nabízíte Vy tady. On to má teda už zařízené tak, že už mu chodí nějaké měsíční přesné vyúčtování od ČEZu a že mu teď platí naopak oni. Prý to nejsou závratné sumy. Asi tak tisícovka měsíčně. Ale přesně to nevím, to jsme mluvili rychle do telefonu. V neděli budu určitě moudřejší. A on má velký barák proti mně, má ho patrový a má také bazén, což já nemám. Ale co je zajímavé, tak on má teda kolem baráku hodně stromů a přesto to té fotovoltaice ve funkci asi moc nevadí. A mně tady ten člověk lhal, nebo tomu vůbec nerozuměl a střílel od boku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]