Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudový chránič k cirkuli?

Od: krupkajan odpovědí: 10 změna:

Ahoj pánové. Zřídil jsem v garáži novou zásuvkvou kombinaci, protože stará instalace byla tak na vyhoření. Je zapojena již nově - petižilový přívod. No a teď řeším - má smysl jistit proudovým chráničem i 3f/16A zásuvku pro cirkuli? Přemýšlím jak ji mám vůbec zapojit. Nyní tam je 4-kolík, zapojena do hvězdy, motor cca 4kW. Kam tam vůbec s tím modrým při výměně vidlice za 5-kolík? Díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Chranic urcite zmysel ma, najma ak cirkula domacej vyroby. Cez chranic pojdu cierny, hnedy, sivy, modry, potom do zasuvky . Cirkula nebude mat modry N zapojeny.
krupkajan
hodnocení

No a nevybaví chránič když se mu "nevrátí" nic přes modrý? Do teď jsem si myslel, že vím, na jakém principu funguje chránič :-D Ale nad zapojením té pily přemýšlím dnes celý den a nějak to nepobírám. Jak tedy bude v tomto případě fungovat, když ve skříni na pile nezapojím N?

Třífázový chráníč sleduje ty tři fáze proti sobě. Stačí, aby z jedné fáze unikl přes tebe proud a vypne.

krupkajan
hodnocení

Aha, díky to jsem nevěděl. Myslel jsem, že modrý je nutné zapojit, že "hlídá" co se vrací zpátky. Tedy mohu použít jeden 4-pólový chránič pro celou zásuvkovou kombinaci (1xzásuvka 3f/16A, 4x1f/16A)? Bude fungovat zapojen s oběma typy zásuvek? Nebo musím dát před klasické 230V/16A separátně dvoupólový?

Ne, nevybaví. Ono je to i logické, běžná cirkulárka ani svorku N pro modrý vodič nemá, tak není ani kam zapojit. Pro provoz si musí vystačit s těmi dalšími třema fázema. Máš-li dost peněz, můžeš dát před každou zásuvku tu dovolenou samostatné jištění, ale postačí, jeden centrální, zásuvkové skříňky se tak staví a nebývají s tím potíže.

Pokud 1f zásuvka tahá z chrániče 230V, tak chránič nevybaví, protože 1f zásuvka vrací chrániči nulák.

3f 4pol zásuvka taky nevybaví, protože vrací proud mezi 3 fáze a nulák tedy není nutný.

Dával bych separátně i když je to drahé, protože výpadek chrániče způsobí vypnutí celého okruhu.

Navíc ten chránič musíš dimenzovat na větší spínací proud než jsou jističe.

krupkajan
hodnocení

Vypnutí celého okruhu mi nevadí. Jde o garáž! Dám tam jeden 4-pól. Díky za rady :)

Každopádně k chrániči nulák na vstup dotáhni k vůli testovacímu tlačítku a 1f zásuvce.

krupkajan
hodnocení

No jasný. Zapojím ho až do 3f zásuvky ne? 3f zásuvka na zdi bude mít zapojených všech 5 vodičů. Modrý nebude zapojen jen ve skříni cirkule - v její vidlici bude stačit tím pádem 4-žíla. Tak jak to má teď. Ok?

Prodlužka 5 žíla, Oba konce 5 kolík, Na zdi 5 kolík, na cirkule 5 kolík a zapojen 4 dráty L1,2,3 a PE

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]