Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit turbínu vysavače

Od: jirka1* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer, mám víceučelový vysavač LIV Trivac 1500 s motorem chlazeným BY-PASS. Problém je vtom že se mi nedávno protrhl sáček a špína prolétla skrze turbínu (nepíšu skrze motor protože tento vysavač má motor a turbínu oddělenou) a vtom je ten problém turbína se nejspíš ucpala protože vysavač skoro nesaje a z otvoru kde se nasává vzduch je slyšet takový šelest a šustění a motor má i vyšší otáčky jakobyste ucpali hadici. Vysavač už má po záruce asi rok a nechce se mi dávat ho do opravy protože mu defacto nic není. Děkuji za každou rychlou radu.

Jirka

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevím jak u Trivac, ale u ETY šla turbína normálně rozebrat a pak ( kupodivu :) i složit. Problém je v tom, že vysavače mívají turbínu vícestupňovou takže vlasy a pod, které se dostanou nezi stupně nebo se namotají na hřídel jdou pak těžko ven. Bez demontáže bych zkoušel vysávat co nejsilnějším vysavačem ze vstupního otvoru, případně profukovat stlačeným vzduchem přes výstup. Ale na dlouhé vlasy to nemusí stačit. Pokud byste se odhodlal k rozborce, důkladně si označte pozice jednotlivých oběžných i stacionárních kol, protože to bývá dynamicky vyvážené!

jirka1*
hodnocení

pokud mluvíte o ETĚ neptun tak tam by mohl být motor stejný. Vím že jsem rozebíral motor od vysavače ETA Proximo ten byl jednostupňový ovšem tam se ten kryt musel seklepat šroubovákem a kladívkem. Nevíte jak to bývá u těchto víceučelových? Pokud se na to vrhnu tak potom následné utažení všech turbínek tou matkou mám provést hodně nebo to mám nechat malinko, že se to třeba samo utáhne ale to je asi blbost. ZA chvíli se do toho pustím tak pak dám vědět kdyby nastal problém a jak jsem dopadl. Děkuji

Může to být typ od typu odlišné. ALe pokud je ten stav takový, jaký je, tak bych pokud nepomůže turbínu vyfoukat zkusil roborku. Pomalu, bez násilí a značit si polohu jednotlivých dílů lihovým fixem. Turbínku pak utáhněte nahotovo, spoléhat na to, že se něco utáhne samo nemá smysl, tím byste jen riskoval kontakt oběžných kol se stacionárními, což znamená vylámáni lopatek a tím i konec turbíny

kytka*
hodnocení

0x

Hm motoru nic není jen tam vlítl prach. Dovolte abych se zasmála . Tak to je dost špatné že do motoru vlítl prah , přesně takto jsem oddělala vysavač. Nedala jsem si filtr a bylo to /sice u jiného typu/

jirka1*
hodnocení

No motoru jako tomu el. zařízení skutečně nic není není zaprášený není spálený, ani uhlíky. Vysavač je funkční jen nalítaly vlasy a chlupy do turbínky. Jelikož je tento vysavač na vodu tak musí být el. části (motor) od turbíny odděleny protože se předpokládá že turbína muže natáhnout vodu.

doplněno 10.04.10 23:51:

To oddělený znamená že motor se nechladí vzduchem nasátým s prachem ale že má svůj vlastní chladící okruh. Kdo se vyzná jistě ví o čem mluvím.

hodnocení

0x

tyto typy zařízení bývají dnes záměrně konstruovány nerozebiratelně, takže dostat se dovnitř je složitější a rozebrání ještě více. Pokud je turbína na kuželu,což semůže stát je i pravděpodobné, že nepůjde dolů jednoduchými nástroji. Sám bych měl obavu, že to akorát poškodím. Smozřejmě oprava v servise výjde asi na hodně lovů. Zeptal bych se v nějaké menší lidové opravně pokud ji máte někde poblíž . . . ale to asi nebude. *plac*

jirka1*
hodnocení

Dobrý den, vyčištění bylo hotové asi za 1 hodinu vysavač jsem už několikrát rozebíral ale jen k čerpadlu dál jsem nešel takže jsem odendal další 4 šrouby a odkryl se předmnou motor v celé své kráse. Je to motor DOMEL jednoturbínový. Turbína byla čistá uplně perfektně onotaky při těch otáčkách by bylo záhodno kdyby něco neprolétlo ale muže se stát. Ovšem nechápu záměr výrobce. Nevím jestl ise mi podaří vložit obrázek ale pokud ano bude to vidět. Na té turbíně je kolem dokola takové otvory a stoho vyfukuje vzduch a ono jak to bylo usazené vtom plastovém krytu tak byl kolem těchto otvorů molitanová pásek takový hranol, no ten byl celý zas... prachem a bahnem uplně dělal ose mi stoho špatně. Tak jsem to hodil do vany umyl mejdlem nechal uschnout mezitím jsem otřel všechny ostatní části od prachu hlavně kvůli těsnění a pak jsem to zase sestavil. Vysavač saje jako "za mlada" skutečně nechápu co výrobce mínil tím molitanem. Říkal jsem si že ho tam nedám ale radši jsem to tam dal.

Jak vyčistit turbínu vysavače

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]