Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
řeší to mnoho z nás, a tak mě zajímá názor ostatních. V domě máme roční spotřebu asi 35 000 kWh, a jak sleduju ty zoufalé zprávy z burzy (1000 eur za mWh), tak si říkám,co teď? Jasně že to nějak asi klesne, ale co když nijak výrazně a naše vláda pořád nic? Kdo by si mohl dovolit platit měsíčně 40-50tis za elektřinu? Mám zatepleno, nová okna i střechu, a netopíme nad 21, takže žádný super luxus. Co vy ostatní s el. kotlem? Jak se dřzíte?
Tak moje spotřeba jsou dva vaše byty, veškeré topení, ohřev vody a vaření. I kdybychom měli spotřebu nižší, pokud elektřina vyroste pro koncového spotřebiteli 3-4x, bude to síla...
Máte dva velké vytápěné byty. Na zimu vytápět pouze jeden byt. Přestěhovat se na zimu k rodičům nebo rodiče k vám.
Neznám tarify elektřiny ale u plynu platí jedno zlodějské pravidlo, čím více šetříte tím více platíte - vyšší cena za m3 plynu. Zateplený dům snížení spotřeby na vytápění o 50%, ve skutečnosti zaplatíte jen o 35 % méně za plyn - padnete do jiného tarifu, který má vyšší cenu za m3 plynu..
Jak dlouhou máte ještě fixaci cen elektřiny? Jestli minimálně na tuhle zimu, tak bych čekal.
Jak je to velký dům? Po zateplení je to celkem vysoká spotřeba.
Ano, fixaci mám do příštího podzimu. Dům je to velký, 2 velké byty, cca 250m2. V jednom žijeme my, ve druhém rodiče.
Jestli není komín, tak jedině se začít dívat na tepelné čerpadla, ale pořizovací cena bude vysoká. Ještě bych hodil na střechu jednoduchou fotovoltaiku. Na ohřev vody v bojleru.
Nebo dodělat komín a přitápět kamnama. Nebo dodělat kotel na dřevo/peletky..
Ale jak říkám. Zatím čekat, kouknout na dotace na tepelné čerpadlo, zjistit možnosti.. Levné to ale bohužel nebude.
A jestli se v průběhu zimy bude situace na trhu pořád jevit jako blbá, tak začít pomalu konat. Aby do další zimy bylo hotovo.
Už bych měl v zásobě kamínka a zkontrolovaný komín. Fixace vůbec neznamená, že vám cenu nezvednou. Ale důležitější je, že když nebude plyn, tak lidi nebudou mrznout, ale budou si přitápět elektrikou a tolik elektřiny v Evropě není. Tak proto ta kamínka.
Dobrý den, zoufale čekat nemusíte, stačí uvažovat a nepanikařit. Komín nemáte. Naftou už se v domácnosti asi netopí. O plynu nepíšete, ale ten (dle názoru panikářů) nebude. Takže si zanadáváte a zůstanete u drahé a ještě dražší elektřiny. Zdravím!
tricek - plyn bude. Tak to je od Vás dobrá (doufám, že zaručená) zpráva, že nám ho pan Putin neuzavře.
Na nic bych necekal a zacal bych se ucit zachazet s pletacimi jehlicemi.
A vlna na pleteni se zatim drzi na deserikorunach, ale pristi rok uz muze byt hure.
Kazdopadne nezavidim, ale topeni elektrikou byla blbost vzdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.