Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápím dům elektrokotlem - mám jen zoufale čekat?

Od: tricek odpovědí: 27 změna:

Ahoj,

řeší to mnoho z nás, a tak mě zajímá názor ostatních. V domě máme roční spotřebu asi 35 000 kWh, a jak sleduju ty zoufalé zprávy z burzy (1000 eur za mWh), tak si říkám,co teď? Jasně že to nějak asi klesne, ale co když nijak výrazně a naše vláda pořád nic? Kdo by si mohl dovolit platit měsíčně 40-50tis za elektřinu? Mám zatepleno, nová okna i střechu, a netopíme nad 21, takže žádný super luxus. Co vy ostatní s el. kotlem? Jak se dřzíte?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mazec
hodnocení

2x
Zdravim, neporadim, ale uprimne vas a podobne pripady uprimne lituji...tu spotrebu mate neuveritelne vysokou... my jsme v 3+1 80m2 a projedeme 1350kwh a 900m3 plynu... a to si pripadam, ze jsme uplne v p...
tricek

Tak moje spotřeba jsou dva vaše byty, veškeré topení, ohřev vody a vaření. I kdybychom měli spotřebu nižší, pokud elektřina vyroste pro koncového spotřebiteli 3-4x, bude to síla...

kolemjdouci
Ve 3+1 80m se vám to zdá moc? 1,3 MWh El + 900 kubíků plyn je nádhera!

To je byt a topení je centrální. Nebo ne?

mazec
Vlastni plyn kotel. Stara nezateplena bytovka, 3 patra po 2 bytech, jsme uprostred, 2 dospeli a 4lete dite. Topime na 21-22C
A jo, já počítám kWh a ono je to 900 m3. Tak to je pak taková normální spotřeba.

jendad
hodnocení

2x

Řešením je tepelné čerpadlo , termické soláry na TUV nebo tuhá paliva . Uvědomte si , že levné energie už dlouhodobě nebudou . Ty zajištovali rusáci a díky greténismu fosil bude také drahý .

guma
hodnocení

2x

Máte dva velké vytápěné byty. Na zimu vytápět pouze jeden byt. Přestěhovat se na zimu k rodičům nebo rodiče k vám.

Neznám tarify elektřiny ale u plynu platí jedno zlodějské pravidlo, čím více šetříte tím více platíte - vyšší cena za m3 plynu. Zateplený dům snížení spotřeby na vytápění o 50%, ve skutečnosti zaplatíte jen o 35 % méně za plyn - padnete do jiného tarifu, který má vyšší cenu za m3 plynu..

hodnocení

0x

Jak dlouhou máte ještě fixaci cen elektřiny? Jestli minimálně na tuhle zimu, tak bych čekal.

Jak je to velký dům? Po zateplení je to celkem vysoká spotřeba.

tricek
hodnocení

Ano, fixaci mám do příštího podzimu. Dům je to velký, 2 velké byty, cca 250m2. V jednom žijeme my, ve druhém rodiče.

Jestli není komín, tak jedině se začít dívat na tepelné čerpadla, ale pořizovací cena bude vysoká. Ještě bych hodil na střechu jednoduchou fotovoltaiku. Na ohřev vody v bojleru.

Nebo dodělat komín a přitápět kamnama. Nebo dodělat kotel na dřevo/peletky..

Ale jak říkám. Zatím čekat, kouknout na dotace na tepelné čerpadlo, zjistit možnosti.. Levné to ale bohužel nebude.

A jestli se v průběhu zimy bude situace na trhu pořád jevit jako blbá, tak začít pomalu konat. Aby do další zimy bylo hotovo.

hodnocení

0x
Po zateplení taková spotřeba?
To je zoufale moc..v každém případě.
Nevím co děláte špatně, ale u zatepleného domu bych čekal tak 25MWh.
tricek
hodnocení

Jak jsem psal, jsou to dva velke byty, jeden pro nas a druhy pro rodice. Cca 255 m2.

I tak je to moc.
Je otázka, kolik z toho jde na vytápění a jaké máte další možnosti.
Kolik bude stát elektřina a plyn za půl roku, to Vám nikdo neřekne. Návratnosti a ideální možnosti se pak prakticky nedají spočítat.

riva
hodnocení

0x

Už bych měl v zásobě kamínka a zkontrolovaný komín. Fixace vůbec neznamená, že vám cenu nezvednou. Ale důležitější je, že když nebude plyn, tak lidi nebudou mrznout, ale budou si přitápět elektrikou a tolik elektřiny v Evropě není. Tak proto ta kamínka.

tricek
hodnocení

No bohužel u nás komín není :(

Komin nemusi byt vyzdivany, ale muze byt z nerezu. Rychla montaz, kominik byl za pul den hotovy. Zavolejte si kominika na konzultaci, urcite to pujde nejak vyresit.
riva

Komín se dělá i nerez skrz zeď a pak vede nahoru kotvený přes izolaci. Výhodou je, že není díra ve střeše. U souseda to měli za dva dny.

A ti sousedé k němu mají nějakou pec, aby si mohli upéct chleba když nebude plyn.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, zoufale čekat nemusíte, stačí uvažovat a nepanikařit. Komín nemáte. Naftou už se v domácnosti asi netopí. O plynu nepíšete, ale ten (dle názoru panikářů) nebude. Takže si zanadáváte a zůstanete u drahé a ještě dražší elektřiny. Zdravím!

doplněno 29.08.22 17:42:

tricek - plyn bude. Tak to je od Vás dobrá (doufám, že zaručená) zpráva, že nám ho pan Putin neuzavře.

tricek

Plyn bude, ale nemám ho v domě. Pokud jste četl můj text, nenadávám - zjišťujji...

tricek

Plyn není jen od Putina, Evropa si doufám poradí..

hodnocení

0x

Na nic bych necekal a zacal bych se ucit zachazet s pletacimi jehlicemi.

A vlna na pleteni se zatim drzi na deserikorunach, ale pristi rok uz muze byt hure.

Kazdopadne nezavidim, ale topeni elektrikou byla blbost vzdy.

jjj
hodnocení

0x
Někde jsem četl že vyjde levněji dovolená v teple /cizina/ než být po dobu zimnich měsíců v ČR.

kolemjdouci
Možná v Blesku. Vy jste tomu fakt uvěřil?
tricek
@kolemjdouci No, v Řecku pronajmete v zimě byt v klidu i pod 10 tis Kč, takže možné to je, pokud se uskrovníte s jídlem

hodnocení

0x
Klídek, na příští rok mají dodavatelé nakoupeno pod sto eur. Ty ceny dnes nejsou vypovídající.

ondrejl
hodnocení

0x
Kamarád celkem úspěšně topil celou zimu klimatizací, podlahovku připojenou na elektrokotel jen trochu v noci. Teď bude instalovat druhou klimatizaci do patra. Cena není tak šílená (odhaduju na 30tis. za jednotku) a hlavně jsou zatím k dispozici (což se o tepelných čerpadlech prý moc říct nedá). To by taky mohla být cesta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]