Dobrý den, mám dotaz ohledně elektroinstalace. Moji rodiče bydlí ve starém bytě, kde je všechno (zásuvky, světla, trouba pračka...) připojeno na jeden jistič, ten hlavní. Navíc je slabý a potřeboval bych ho vyměnit za silnější, plus v bytě udělat skříň s jističi pro jednotlivé okruhy (to by dělal samozřejmě odborník). Zajímalo by mě, jestli je třeba předělat nejdřív elektriku v bytě, aby mohl být následně vyměněn jistič, nebo se nejdřív musí vyměnit jistič aby mohla být předělaná elektrika v bytě. Co je čím podmínkou (jestli vůbec) Díky za odpovědi
Nejdříve udělejte novou elektroinstalaci, až na ni budete mít čerstvou revizi, můžete žádat o navýšení hodnoty hlavního jističe. Ideálně ať se o to odborník postará jako komplet, on už bude vědět co a jak. Teď nemůžete měnit jistič za silnější, pokud nemáte žádné další jištění.
jakubt
Dobrá, díky za info. A nebude problém když si to sám připravím? Tím myslím přípravu skříně, výměnu kabelů, nový zásuvky atd., s tím že to nezapojím a nechám to připravené jen k zapojení. Nebo s tím by byl problém?
Jakube, je třeba dát žádost dodavteli elektriky, na vyšší odběr. Musíte již ale vědět, na jakou hodnotu. Pak Vám někdo udělá drobný projekt, někdo udělá rozvody, někdo udělá revizi, pak může někdo dát větší jistič, který je taky třeba zrevidovat.
Vy samožřejmě můžete udělat vše, co umíte, pak někdo pospojuje, co neumíte, zařídí revize a hotovo.
Já, jako neelektrikář jsem dělal kompletní rozvody v bytech, co jsem nevěděl, poradil mi na dálku DOBRÝ elektrikář. Pak přišel revizák a sdělil, že je to OK.
Takže podle Vaší šikovnosti a přístupu Vašeho elektrikáře, klidně můžete dělat vše. (skoro)
Pisete len o hlavnom istici, bytovej rozvodnici a isticoch pre okruhy v nej. Nespominate vobec kable k zasuvkam a svetlam. Ste si vedomy vzhladom na vek instalacie aj nutnosti vymeny zrejme starych dvojvodicovych kablov za nove trojvodicove, co znamena rozsekat cely byt?
jakubt
V otázce to nepíšu ale počítám s výměnou všech kabelů. Všechny zdi se budou předělávat
zam
Jenom připomínka že za vyšší jistič se platí paušální poplatek. Cca 500 za Ampéru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.