Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znečištění fasády nad oknem

Od: previt® odpovědí: 11 změna:
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, čím to je, že nad některými okny se znečišťuje fasáda tak, jako jako nad oknem vpravo dole na fotce?
Co jsem sledoval, tak podobně "postižená" fasáda bývá zhruba jedno okno na straně paneláku.
Jinak toto okno je u ložnice, ne kuchyň, kde bych si to vysvětlil třeba spalinami od plynového vaření...

Znečištění fasády nad oknem

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

To je plisen na fasade. Pricinou je vlhky vzduch z vetrani mistnosti. Zrejme je delsi dobu pootevrena ventilacka.

hodnocení

Tak to mě nenapadlo. Máte pravdu, ventilačka je vždy otevřena po celou noc a někdy i podstatnou část dne. Průměrně těch 12-13h denně to bude..
Dá se proti té plísni bránit třeba nějakým nástřikem?
Mam vyzkousene, ze plisen zmizi po nateru Savem. Preventivni nater jsem zkousel protiplisnovou penetraci od Primalexu. Je to lepsi, ale po case se plisen objevi znova. Navic penetrace ma nazloutly odstin, takze by mohla udelat flek nad oknem.

Ano - plíseň. A určitě bude výraznější na severní fasádě než na osluněné.

hodnocení

2x

U nás to mají taky jedni. Prý je to kombinace nadměrné vhkosti a vaření a kouření. Tak si vyberte. Mně to taky není jasné.

hodnocení

Jsme nekuřáci a kuchyň je přes celou chodbu a ještě za zavřenými dveřmi. Takže max. vlhkost, kterou v noci vydechujeme.

hodnocení

2x

PŘÍČINA RŮSTU ŘAS A PLÍSNÍ NA FASÁDÁCH

Biotické napadení bývá zpravidla zapříčiněno jasně danými a velmi špatně ovlivnitelnými fyzikálními a přírodními vlivy a s kvalitou podkladu nemívá přímou souvislost. Základním předpokladem růstu řas a plísní je dostatečná a především pravidelná dotace vlhkosti. Ke zvlhčování povrchu fasády pak dochází jednak formou dešťových srážek, anebo u zateplovacích systémů běžně i kondenzací vlhkosti na povrchu konstrukce (dotace vlhkosti kondenzací je poměrně nízká, ale za to neúprosně pravidelná). Nejčastěji jsou pak postiženy fasády orientované k severu, a to zejména proto, že na takto orientované fasády působí několik nepříznivých vlivů, které k růstu řas a plísní přispívají. Často je napadení fasád způsobeno nedostatkem dopadajícího slunečního záření, které výrazně snižuje vlhkostní bilanci na povrchu fasády a zároveň tvrdým UV zářením eliminuje růst organismů. Pokud se k tomuto faktoru přidá ještě hnaný déšť, tak jsou řasy a plísně na fasádách téměř jistotou.

[Mikrobiologické rozbory fasád]

Dalším problémem je větší tloušťka izolantů kde déle trvá odpařování zkondenzované vlhkosti. Ze stejného důvodu dochází ke kondenzaci častěji, než u izolantů slabších tlouštěk, nebo izolantů s horšími tepelně izolačními vlastnostmi.

Velký vliv na výskyt mikroorganismů na fasádě má i prostředí, ve kterém se objekt nachází. Pokud je v blízkosti lesní porost, stromy, husté keře, nebo vodní plocha, je podstatně větší předpoklad výskytu biotického napadení fasády. Důležitá je i volba materiálu, která může ovlivnit rychlost nástupu napadení fasády mikroorganismy. Nejnižší odolnost vůči biotickému napadení mají akrylátové omítky bez biocidních přísad, pak akrylátové omítky s biocidy, následují minerální omítky bez biocidů, dále minerální omítky s biocidem, omítky na bázi silikátových pojiv s biocidy a nejodolnější jsou silikonové mikrovláknové zpevňující omítky s obsahem speciálních biocidů.

FAKTORY MIKROBIOLOGICKÉHO NAPADENÍ

kondenzace vodních par na povrchu fasády
severní strana zateplené́ fasády bez přístupu slunečních paprsků
stěna bez možnosti vysoušení povrchu větrem(severní orientace)
tepelná zábrana prostupu tepla z konstrukce vlivem zateplovacího systému ( izolant)
vzrostlá zeleň v blízkosti fasády
prašné okolní prostředí
zanedbaná údržba fasády
u vápenocementových systémů vlivem zvětrání pokles PH hodnot

Biotické napadení fasád znamená výskyt kmenových buneěk řas , kvasinek a plísní na povrchu stavebních konstrukcí. K tomuto napadení dochází za splnění́ určitých podmínek a to jak v interiérů tak i na fasádách objektů.

Na fasádách domů rostou bakterie,kvasinky,plísně a řasy. V závislosti na místních podmínkách mohou růst samostatně , nejčastěji však rostou v úrčitém společenství. Bakterie s plísněmi , plísně s řasami a kvasinkami a podobně. Kromě vody potřebují i živiny. Většinou jim jako živiny slouží prachové a pylové částice.

hodnocení

Všechny tyto podmínky splňuje to naše okno:
severní strana zateplené́ fasády bez přístupu slunečních paprsků
stěna bez možnosti vysoušení povrchu větrem(severní orientace)
tepelná zábrana prostupu tepla z konstrukce vlivem zateplovacího systému ( izolant)
vzrostlá zeleň v blízkosti fasády
prašné okolní prostředí
Ale viděl jsem tento problém i u okna na jiném paneláku s orientací na jih.

hodnocení

0x

Tipnul bych si, že za tím oknem je kuchyň. Alespoň tak jsem to zjišťoval na jiných stavbách.

ben®

milancukrar - tazatel uvádí, že je to okno u ložnice (nikoliv kuchyň).

Děkuji, nedočetl jsem to celé. Omlouvám se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]