Dobrý den, platím nájem 5000, což mám ve smlouvě, plus poplatky původně 3000. Pronajímatelka mi dala dvakrát dodatek k smlouvě. První bylo zvýšení o 600 začátkem roku, teď o další 400. V tom dodatku se píše: "Výše nájemného bude činit 9200" O kolik mi to může ještě zvednout? Schovává se za to, že se všechno zdražuje, ale na tohle jsou snad nějaké zákony, ne?
Dle ustanovení § 2249 odst.1 občanského zákoníku může pronajímatel nájemci zvýšit nájemné maximálně o 20% za tři roky a zároveň maximálně do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě. Tento limit byl stanoven zejména proto, aby se zabránilo lákat nájemce na nízké nájemné, a poté je skokově zvýšit.
doplněno 26.08.22 08:59:
Ještě doplním z jiného zdroje - "Pronajímatel nemůže ale nájemné zvyšovat, jak ho napadne, vždy se musí řídit určitými pravidly. Písemný návrh může nájemci podat nejdříve rok od posledního zvýšení nájemného, přičemž zvýšení nesmí během posledních tří let přesáhnout 20procentní hranici. Musí být také dodržena podmínka, že výše nájemného nesmí překročit nájemné obvyklé v daném místě."
Jedna věc je nájemné a druhá platby za energie. Předpokládám, že vám zvýšila platby za energie, protože platby za energie nyní rostou velmi strmě (a v zimě bude ještě hůř.) To dvojí zvýšení ze 3000 na 3600 a pak na 4200 dost přesně odpovídá tomu, jak mi EON letos zvyšoval zálohy na elektřinu. Tedy se nezdá, že by vám pronajímatelka neoprávněně zvyšovala nájemné, ale že od vás zatím vybírá navíc jen to, co za vaše energie sama nyní musí zaplatit. Nemůžete čekat, že vaši spotřebu prudce zdražujících energií bude dotovat ze svého.
OT: Předpokládejme, že má smlouvu na dobu určitou. Bylo by ovšem zajímavé sledovat, kdyby takový nájemce chtěl podat výpověď z důvodu zvyšujících se nákladů na energie ) Protože ze zákona u doby určité nemůže podat výpověď předčasně, Tedy existuje pouze jeden zákonný důvod, a ten je formulován poněkud nejasně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.